Amit a tápióka termesztéséről és felhasználásáról tudni érdemes

Most egy olyan növényt mutatok be nektek, amit sajnos csak kevesen ismernek, pedig nagyon sok jótékony hatással rendelkezik, és számos területen felhasználható! Ismerjétek meg ti is közelebbről a tápiókát! 

Minden a tápiókáról

A többféle néven is ismert manióka (vagy kasszáva) egy kifejezetten sokoldalú növény. A világ számos táján (Amerikától kezdve Afrikán át egészen Ázsiáig) étkezési célokra használják, a legtöbben pedig tápióka néven ismerhetik. Ha szeretnéd megtudni, hogy hogyan termeszthetsz magadnak is belőle, és hogyan használhatod fel házilag, akkor olvass tovább, és mindent elárulunk!

 

Mire használható fel a tápióka?

 

A tápióka egy trópusi növény, amelyet elsősorban vastag, gumós gyökerei miatt termesztenek. Ezek a gumók mérgező hidrociános gülkozidokat tartalmaznak, amelyeket hámozással, forró vízben való kifőzéssel és leszűréssel lehet eltávolítani belőlük (a mérgező vizet természetesen ki kell önteni). 

 

Miután a gyökereket így előkészítették, már készen is állnak a felhasználásra. A maniókagyökereket egyes kultúrák úgy használják, mint mi a burgonyákat. A gyökereket meghámozzák, megmossák, majd lereszelik és kinyomják a levüket. A maradék tápiókát ez után kiszárítják és lisztet csinálnak belőle. Ez a liszt pontosan úgy használható, mint bármelyik hétköznapi, bolti liszt.

 

Forralás után a tejszerű folyadék összesűrűsödik – ezt például egy nyugat-indiai fogásban is fel szokás használni. A nyers keményítőből alkoholtartalmú ital is készíthető, ami állítólag gyógyító hatással bír.

 

A manióka zsenge, fiatal leveleit a spenótlevelekhez hasonlóan lehet felhasználni, persze csak alapos kifőzés után, hiszen ebben is méreganyagok találhatók. A manióka leveleit és szárait haszonállatok etetésére is fel lehet használni (akárcsak a friss és szárított gyökereket). A tápióka keményítőt a papír-, és a textiliparban is használják a termeléshez. A következő oldalon mindent elmondok, amit tudni érdemes a tápióka termesztéséről!