Most egy olyan növényt mutatok be nektek, amit sajnos csak kevesen ismernek, pedig nagyon sok jótékony hatással rendelkezik, és számos területen felhasználható! Ismerjétek meg ti is közelebbről a tápiókát!
A többféle néven is ismert manióka (vagy kasszáva) egy kifejezetten sokoldalú növény. A világ számos táján (Amerikától kezdve Afrikán át egészen Ázsiáig) étkezési célokra használják, a legtöbben pedig tápióka néven ismerhetik. Ha szeretnéd megtudni, hogy hogyan termeszthetsz magadnak is belőle, és hogyan használhatod fel házilag, akkor olvass tovább, és mindent elárulunk!
Mire használható fel a tápióka?
A tápióka egy trópusi növény, amelyet elsősorban vastag, gumós gyökerei miatt termesztenek. Ezek a gumók mérgező hidrociános gülkozidokat tartalmaznak, amelyeket hámozással, forró vízben való kifőzéssel és leszűréssel lehet eltávolítani belőlük (a mérgező vizet természetesen ki kell önteni).
Miután a gyökereket így előkészítették, már készen is állnak a felhasználásra. A maniókagyökereket egyes kultúrák úgy használják, mint mi a burgonyákat. A gyökereket meghámozzák, megmossák, majd lereszelik és kinyomják a levüket. A maradék tápiókát ez után kiszárítják és lisztet csinálnak belőle. Ez a liszt pontosan úgy használható, mint bármelyik hétköznapi, bolti liszt.
Forralás után a tejszerű folyadék összesűrűsödik – ezt például egy nyugat-indiai fogásban is fel szokás használni. A nyers keményítőből alkoholtartalmú ital is készíthető, ami állítólag gyógyító hatással bír.
A manióka zsenge, fiatal leveleit a spenótlevelekhez hasonlóan lehet felhasználni, persze csak alapos kifőzés után, hiszen ebben is méreganyagok találhatók. A manióka leveleit és szárait haszonállatok etetésére is fel lehet használni (akárcsak a friss és szárított gyökereket). A tápióka keményítőt a papír-, és a textiliparban is használják a termeléshez. A következő oldalon mindent elmondok, amit tudni érdemes a tápióka termesztéséről!