gabonafélék

gabonafélék


lisztes magot termő növények. Szemtermésüket élelmiszerek (kenyérgabonák), takarmány, ip. nyersanyag gyanánt hasznosítják. Egyes fajok szalmája szintén takarmány, ill. ip. (pl. cellulózip.) nyersanyag. Újabban a szalma és egyéb szár hótermelésre is számításba jöhet. Egéves (részben áttelelő) növények; fő fajaik (—>búza, —>rozs, —>árpa, —>zab, —>tritikálé, —>kukorica, —>cirok, —>köles, —>rizs) a —>pázsitfüvek családjához tartoznak. A szintén ide sorolható pohánkafélék, a keserűfűfélék (Polygonaceae) család tagja, ezért eltér a többi g.-tól. Termőterületük nagysága szerint a sorrend: búza, rizs, kukorica, cirok, zab, árpa. Hazánkban a sorrend: búza, kukorica, árpa, rozs, zab, rizs, tritikále. Újabban terjed a cirok, viszont a köles és pohánka termesztése visszaszorul. —>Gyökérzetük bojtos, hengeres —>száruk szalmaszár csomókkal szártagokra osztott. Párhuzamosan erezett leveleik lándzsásak. A levélhüvely és -lemez átmeneténél található a nyelvecske és a fülecske (—> gabona-abc). Fejl.-ük jellemző szakaszai: csírázás, kelés, bokrosodás, szárba szökkenés, kalászolás, virágzás, szemfejl., érés. Csírázáskor az előtörő gyökérhüvelyből előbb a fő-, majd 2—7 mellékgyökér hatol a talajba. Ezalatt a rügyhüvelyből kilép az első lomblevél, hüvelyében a tenyészőcsúccsal. Belőle bokrosodási csomó fejlődik, ebből erednek a mellékhajtások. Az egyes hajtások külön gyökerei képezik együtt a bojtos gyökérzetet. Több-kevesebb bokrosodás után a hajtások szárba indulnak. Kalászkezdeményük a legfelső levélhüvely hasítékából már mint kalász (buga, címer) bújik elő. A virágzás több napig tart. A szorosabb értelemben vett gabonák, tehát a búza, árpa, zab, köles, rizs öntermékenyülők, ám virágporuk a levegőbe kerül, így idegenmegporzás is előfordul. A rozs, a kukorica és a cirok idegentermékenyülők. Termékenyülés után a lombozatban felhalmozott tápanyagok az érés folyamán a szemtermésbe vándorolnak (—>gabonák érésifokozatai). Régebben a gabonákat viaszérésben aratták, majd kepében (—>keresztben) szárították. Az egymenetes gépi betakarítás ideje a teljes érés. Ennek időtartamát megnyújtandó nemesítették ki — először a legnagyobb termőterületre — az ún. kombájnbúza több fajtáját. Ezek kevésbé hajlamosak kalásztörésre, pergésre, dőlésre: száruk szilárd, emellett bőtermők, és meghálálják a nagy adagú műtrágyát. Hozzánk először külföldről hoztak ilyen belterjes (intenzív) fajtákat (pl. az olasz San Pastore, a szovjet Bezosztaja, Avrora, Rannaja stb.); újabban hazai intézeteinkben (Martonvásár, Szeged stb.) folyik önálló nemesítői munka az intenzív fajtákkal. Más g. intenzív fajtái szintén forgalomban vannak. A nemesített vetőmagot négy fokozatban termesztik. A nemesítő előállította —>szuperelit vetőmagból az —>elitmagot az arra kijelölt gazdaságok szaporítják el. Az ebből folyamatosan származó első-, másod- és harmadfokú szaporítás kerül köztermesztésbe. Az a kívánatos, hogy legalább négy évente mindenütt újítsák fel a vetőmagot.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
őstermelőtől az étteremig

Hogyan jutnak el a termelői alapanyagok az éttermekbe?

A magyar mezőgazdaság évtizedek óta világszínvonalú alapanyagokat biztosít a hazai gasztronómiának. De vajon hogyan kerül a gondosan nevelt kacsa, a prémium minőségű borjú...

megújuló energia a mezőgazdaságban

Megújuló energia a mezőgazdaságban: Melyik megoldás éri meg a legjobban?

A mezőgazdaság energiaigénye folyamatosan nő, miközben az üzemanyag- és villamosenergia-költségek is egyre nagyobb terhet rónak a gazdálkodókra. A megújuló energiaforrások...

arborétumok télen

5 lenyűgöző arborétum télen Magyarországon

Az arborétumok nemcsak tavasszal vagy ősszel nyújtanak maradandó élményt. Télen különleges hangulat lengi be őket, a hóval borított tájak pedig egyedülálló látványt...

Agyaggolyók

Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell

Az agyaggolyók – vagy más néven LECA (Lightweight Expanded Clay Aggregate) – a kertészkedés és növénygondozás világában az egyik legnépszerűbb talajhelyettesítők...

Karácsonyi cserepes virágok

A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása

A karácsonyi cserepes virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem melegséggel és életörömmel töltik meg otthonunkat az ünnepek idején. A karácsonyhoz szorosan kapcsolódnak...

Mikulásvirág gondozása

Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) az ünnepi időszak egyik legkedveltebb növénye, hiszen élénkpiros (vagy néha rózsaszín, fehér) fellevelei igazi karácsonyi hangulatot...

Téli borsó vetése

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése izgalmas kertészeti projekt, amely lehetővé teszi, hogy a természet ritmusát követve már tavasszal az elsők között szüretelj friss, zsenge borsószemeket....

legszebb orchidea fajták

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Az orchidea fajták nemcsak különleges szépségükkel, hanem eleganciájukkal is lenyűgöznek, így tökéletes ajándékot jelentenek bármilyen alkalomra – különösen az...

Öreg karácsonyi kaktusz

Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg

A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) sok háztartás kedvence, különösen a téli ünnepek alatt, amikor gyönyörű virágait bontja. Az idő azonban a növényekre is hatással van, és...

talajforgatás

Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel

A talajforgatás, más néven ásás, avagy talajművelés, a mezőgazdasági gyakorlat része, amely számos előnnyel jár, de a modern agrárkutatások és környezeti megfontolások...

vágott karácsonyfa

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

A karácsony közeledtével sok család számára elengedhetetlenné válik a karácsonyfa kiválasztása. A legelterjedtebb lehetőségek közé tartozik a vágott és a földlabdás...

Ehető karácsonyi dekorációs ötletek

Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre

Az ehető karácsonyi dekorációk nemcsak feldobják az ünnepi hangulatot, finomak és szépek, hanem közös kreatív programként is szolgálnak a család számára. Mézeskalács...