Van egy egyszerű és költséghatékony módszer a kerti talaj minőségének otthoni tesztelésére. Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy fedeles befőttesüveg és egy kis háttérismeretre, amihez már szolgáltatjuk is az információkat. Mutatjuk, hogyan tesztelheted egyszerűen az otthoni talaj minőségét egy befőttesüveg segítségével!
Miből áll a talaj? - Ezek a talaj összetevői
A talaj ásványi részecskékből, vízből, levegőből és elhalt szerves anyagokból áll. De amit valójában látsz a talajban (például levegőt nem látunk, és lehet, hogy a víz csak felszívódik), az különböző méretű részecskekomponensek. A talaj részecskéinek három összetevője van: agyag, homok és iszap.
- Az agyag a legkisebb ásványi részecske. De mivel a lapos, ragadós agyagrészecskék szorosan illeszkednek egymáshoz, valójában ez a fajta részecskék adják a legnagyobb felületet az összes talajkomponens közül. Az agyag rosszul ürül, mert olyan jól megtartja a vizet, és tavasszal a leglassabban melegszik fel.
- Az iszap a következő legnagyobb komponens, amely kőzet- és ásványi részecskékből áll. Száraz állapotban sima, lisztes állaga van, de nedvesen csúszós érzete van (gondoljunk csak a tó alján található üledékre).
- A homok a legnagyobb talajrészecske. Ezek a kavicsos részecskék kerekek, nem laposak, ami lehetővé teszi a víz gyors lefolyását. Ez azt is jelenti, hogy a tápanyagok gyorsan kiürülnek, ezért homokos talaj esetén további öntözésre és műtrágyázásra van szükség.
Miért kel a talajtesztet elvégezni? A talajtesztelés célja
A vályog kifejezés e három részecske kiegyensúlyozott kombinációjára utal: a 20%/40%/40% egyensúly ideális kerti talajnak tekinthető. Ha a talajban túl sok homok van, akkor ez homokos vályognak számít. Ha túl sok agyag és homok van benne, akkor homokos agyagnak minősül, és így tovább. A befőttesüveges talajvizsgálat megállapítja, hogy mely talajrészecskék vannak túlsúlyban, ha vannak ilyenek. Az eredmények alapján megfelelő talajmódosításokat végezhetünk, és megtudhatjuk, hogy mely növényeknek kedvez ez a környezet.