A szilva felhasználása édesszájúaknak
A következő ötletek azoknak az édesszájúaknak szólnak, akik gasztronómiai különlegességek formájában szeretnék élvezni szilváikat.
Készíts gyümölcspástétomot
A gyümölcspástétomok („paté”) a cukrászdák drágább portékái közé tartoznak, pedig házilag is gond nélkül el lehet készíteni őket, a saját szilva miatt pedig még finomabban is!
Készíts szilvasörbetet
Szilváidból sörbetet, egy klasszikus fagylaltfajtát is készíthetsz házilag. Tökéletes a legforróbb nyári napokra!
Készíts csatnit
A csatni egy különleges gyümölcstartósítási módszer, ami nagy ecetet és rengeteg fűszert használ. Többféle recept is létezik, ezért nézz körül, hogy melyik tetszik a legjobban a hozzávalók alapján. A sima ecet helyett saját szilvaecetedet is felhasználhatod hozzá, habár azt 6-12 hónappal előtte érlelni kell (nem is beszélve arról, hogy az előtt még a bort is el kell készítened hozzá).
Készíts szilvaszószt
Ha valamihez, akkor a szilvaszószhoz temérdek receptet találsz majd az interneten. A kínai stílusban elkészített szószok kifejezetten különlegesek, és némelyikük még olyan fűszereket is használ, amelyekre egyáltalán nem számítanál.
Laktofermentáld szilváidat
Ha tudod, hogy hogyan kell savanyú káposztát csinálni, akkor lényegében tudod, hogy hogyan készül a laktofermentált szilva is. Magas cukortartalmuknak köszönhetően evetesebb íze van, mint az erjesztett zöldségeknek, de remek kiegészítők lehetnek például egy szilvás csatni mellé vagy ízesítő gyanánt. Páclének is kiváló!
Savanyítsd szilváidat
Extra szilváidat savanyítással is tartósíthatod, akárcsak uborkáidat. A savanyított szilvákat aztán feldarabolva hozzáadhatod egy vinaigrette szószhoz, vagy keverheted őket diófélékkel és aszalt gyümölcsökkel is.
Tartósítsd szilváidat vodkában
Szilváid egy részét vodkában vagy más alkoholokban is tartósíthatod. Nincs más dolgod, mint alaposan elmosni és kimagozni őket, végül pedig egy befőttes üvegben felönteni valamilyen alkohollal. Ez után két hétid hagyd összeérni őket, és már kész is. A szilvás ízű alkoholt aztán ízlés szerint felhasználhatod magában, puncsokhoz, koktélokhoz és egyéb módokon is.