A szilva jótékony hatásai

Régen minden kertben ott volt – A csodálatos szilvafa

Szélesi Ferenc
hirdetes
Ezért kellene nektek is több szilvát fogyasztani

A szilva felhasználása édesszájúaknak

A következő ötletek azoknak az édesszájúaknak szólnak, akik gasztronómiai különlegességek formájában szeretnék élvezni szilváikat.

Készíts gyümölcspástétomot

A gyümölcspástétomok („paté”) a cukrászdák drágább portékái közé tartoznak, pedig házilag is gond nélkül el lehet készíteni őket, a saját szilva miatt pedig még finomabban is!

Készíts szilvasörbetet

Szilváidból sörbetet, egy klasszikus fagylaltfajtát is készíthetsz házilag. Tökéletes a legforróbb nyári napokra!

Készíts csatnit

A csatni egy különleges gyümölcstartósítási módszer, ami nagy ecetet és rengeteg fűszert használ. Többféle recept is létezik, ezért nézz körül, hogy melyik tetszik a legjobban a hozzávalók alapján. A sima ecet helyett saját szilvaecetedet is felhasználhatod hozzá, habár azt 6-12 hónappal előtte érlelni kell (nem is beszélve arról, hogy az előtt még a bort is el kell készítened hozzá).

hirdetes

Készíts szilvaszószt

Ha valamihez, akkor a szilvaszószhoz temérdek receptet találsz majd az interneten. A kínai stílusban elkészített szószok kifejezetten különlegesek, és némelyikük még olyan fűszereket is használ, amelyekre egyáltalán nem számítanál.

Laktofermentáld szilváidat

Ha tudod, hogy hogyan kell savanyú káposztát csinálni, akkor lényegében tudod, hogy hogyan készül a laktofermentált szilva is. Magas cukortartalmuknak köszönhetően evetesebb íze van, mint az erjesztett zöldségeknek, de remek kiegészítők lehetnek például egy szilvás csatni mellé vagy ízesítő gyanánt. Páclének is kiváló!

Savanyítsd szilváidat

Extra szilváidat savanyítással is tartósíthatod, akárcsak uborkáidat. A savanyított szilvákat aztán feldarabolva hozzáadhatod egy vinaigrette szószhoz, vagy keverheted őket diófélékkel és aszalt gyümölcsökkel is.

Tartósítsd szilváidat vodkában

Szilváid egy részét vodkában vagy más alkoholokban is tartósíthatod. Nincs más dolgod, mint alaposan elmosni és kimagozni őket, végül pedig egy befőttes üvegben felönteni valamilyen alkohollal. Ez után két hétid hagyd összeérni őket, és már kész is. A szilvás ízű alkoholt aztán ízlés szerint felhasználhatod magában, puncsokhoz, koktélokhoz és egyéb módokon is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

acidémia

savtermészetű anyagok felszaporodása a vérben, ami annak —>pH-értékét savas irányba tolja el. Tovább

indiai kender (Cannabis indica L.)

a hazai kendernél hosszabb tenyészidejű, melegigényes növény. Szára alacsonyabb, gyakran... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs