Szüretelés
A szedermálna szüretelési időszaka augusztustól októberig tart. Ilyenkor legalább heti két alkalommal ajánlott szüretelni a bokrokról, amíg a gyümölcsök el nem fogynak (ez számos hétig is eltarthat). A gyümölcsök akkor érettek, ha könnyedén elválnak a szártól. Fontos, észben tartani, hogy a szüretelés után nem érlelődnek tovább maguktól. Érés során a gyümölcsök színe pirosról feketére változik, de nem érdemes egyből leszedni őket, amint befeketednek, hanem ajánlott ez után még 3-4 napot várni, ilyenkor a legédesebbek.
A szüretelést lehetőleg reggelente, vagy esténként végezd, amikor az idő még/már nem túl meleg. Légy óvatos, mert a gyümölcsök nagyon érzékenyek. A leszüretelt gyümölcsök csupán egy napig maradnak frissek, hosszabb tárolásuk fagyasztással, vagy befőzéssel lehetséges.
A szedermálna kártevői és betegségei
Baktériumos gyökérgolyva
Ezt a betegséget kemény, szemölcsszerű kinövések („golyvák”) jellemzik , amelyek a növény tövében, általában a talajszint alatt alakulnak ki, habár a szedermálnákon a szárakon is megjelenhetnek. A golyvák visszafogják a növény növekedését, és érzékenyebbé teszik őket a szárazság és a szél okozta károkra. A méretesebb kinövések akár végzetes gyűrű alakú kéreghántást is okozhatnak.
Fontos, hogy alaposan megvizsgáld a szárakat mielőtt bármilyen módon (bujtás, dugványozás) elültetnéd őket, és persze az egészben vásárolt palánták gyökereire is figyelj oda. Vigyázz, nehogy megsérüljenek, mert a fertőzések könnyebben bejuthatnak így a növényekbe. Ha kisebb golyvát találsz szedermálnáidon, akkor azokat kivághatod a helyükről (az egészséges részekbe is belevághatsz egy kicsit), ami az után beszárad majd. Ha túl sok a golyva, vagy nagyok, akkor inkább szabadulj meg az egész növénytől
Narancsrozsda
Ez a gombás betegség elgyengíti áldozatait, és súlyosan korlátozza termőkapacitásukat. Nem sokkal az után, hogy a szedermálna tavasszal újra növekedni kezd, gyenge, nyurga hajtások jelennek meg rajta, levelei pedig fakó zölddé, vagy sárgává válnak. Néhány héttel később az alsó leveleken világos narancssárga porszerű spóra jelenik meg – ezek a levelek a nyár elejére elhalnak.
Sajnos ha a betegség megjelenik egy növényen, akkor onnantól menthetetlen, ugyanis nem lehet csak a fertőzött részek eltávolításával kiirtani – az egész szedermálnát fel kell áldozni, hogy a narancsrozsda ne terjedhessen tovább. Ásd fel a bokrot és minden gyomot is a közvetlen közelében, majd távolítsd el őket a kertből.
Fitoftórás gyökérrothadás
Ez a betegség rossz vízelvezetésű talajban érzi jól magát, ahol akár évekig is megmaradhat. A talaj feletti tünetek közé tartoznak többek között a fakó vagy pirosodó, esetleg kis növésű levelek, a levélhullás, a szárak elhalása, a satnyulás, és a növény pusztulása is. A fertőzött növényektől teljes egészükben szabadulj meg, és ne ültess más, azonos családba tartozó palántákat arra a helyre.
Lisztharmat
A lisztharmat párás időjárási körülmények között alakul ki. Ez a betegség jellegzetes fehér-szürke por formájában jelenik meg a leveleken, amelyek összekunkorodhatnak. Biztosíts megfelelő légáramlást az éves metszésekkel és a bokrok közötti legalább egyméteres táv betartásával.
Kártevők
A szedermálnát levéltetvek, takácsatkafélék, és más, gyakori kerti kártevők támadhatják meg – itt megtudhatod, hogy hogyan védekezhetsz ellenük!