Méz és tej szappan
Hozzávalók
- 450g kecsketej szappan alap,
- szilikon öntőforma
- 3 evőkanál organikus nyers méz
- mérőpohár
- sárga és piros szappanszínezék.
Elkészítés
450 grammnyi szappan alapból nagyjából 9 kisebb, vagy 4 nagyobb szappan készíthető el. A kecsketej szappan alap meglehetősen puha, ezért könnyedén szétvágható egy egyszerű konyhakéssel. Vágd fel az alapot kockákra, majd helyezd őket egy hőálló mérőpohárba és olvasd szét őket mikróban. 20-30 másodpercig melegítsd őket, a melegítések között pedig kevergesd meg őket alaposan, biztosítva ezzel, hogy az alap teljesen szétolvadjon.
Miután az alap teljesen szétolvadt, keverj bele három evőkanál mézet és néhány csepp sárga szappanszínezéket. Ha kissé aranyszínűbbé szeretnéd varázsolni szappanaid, akkor egy csepp piros színezéket is hozzáadhatsz. Öntsd az olvadt szappant az öntőformákba és hagyd, hogy teljesen lehűljenek – ez fél vagy akár két órát is igénybe vehet majd. Ha teljesen megszilárdultak, távolítsd el őket a formákból és máris készen állnak a használatra.
Kávés szappan
Hozzávalók
- 680g kecsketej szappan alap,
- 1 evőkanál friss őrölt kávé,
- 1 teáskanál mandulaolaj,
- 1-1,5 teáskanál illatanyag (ízlés szerint)
Elkészítés
Helyezd az öntőformát egy darab sütőpapírra (hogy elkerüld a szétcsöpögést), majd vágd fel a szappan alapot kisebb darabokra. Olvaszd szét a darabkákat a lábasban alacsony vagy közepesen alacsony lángon – fontos, hogy ne égesd oda és ne forrázd szét az alapot. Miután kész, vedd le a tűzről és gyorsan keverd bele a kávét, a mandulaolajat és az illatanyagokat a még forró és képlékeny alapba.
Öntsd át a keveréket egy öntőformába, majd fújj rájuk némi sebfertőtlenítő alkoholt egy pumpás flakonból, hogy megakadályozd a buborékosodást. Várj néhány órát, hogy a szappanok megkeményedjenek. Egy hűtőben felgyorsíthatod ezt a folyamatot. Amint teljesen megszilárdultak, már használhatók is – ha egy nagyobb darabot csináltál, akkor egy késsel kisebb részekre is szétvághatod.