Sonka, tojás, csoki: razziák húsvét előtt

Sonka, tojás, csoki: razziák húsvét előtt

P.M.
hirdetes

A sonkákat, a tojásokat és a csokoládékat is fokozottan ellenőrzi a húsvéti időszakban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). Azt vizsgálják, hogy a kereskedők meg akarják-e téveszteni vagy meg akarják-e károsítani a fogyasztókat.

Sonka, tojás, csoki: razziák húsvét előtt

Az NFH tájékoztatása szerint a felügyelők a fogyasztók megtévesztésére és megkárosítására irányuló kereskedelmi gyakorlatok kiszűrésekor vizsgálják, hogy a pénztárnál megfelelően történik-e az árfelszámítás, az egyes termékeket azon az áron értékesítik-e, amelyet a terméken szereplő árcímke vagy a polccímke tartalmaz, többes árfeltüntetés esetén pedig a pénztárnál az alacsonyabb áron számítják-e fel a terméket.

Sonka, tojás, csoki: razziák <a class="autolinkeles" title="hús" href="https://www.agraroldal.hu/hus-kifejezes.html">hús</a>vét előtt

A megtévesztő kereskedelmi gyakorlat kiszűrésénél a felügyelők vizsgálják a húsvéti időszakban megjelenő, szezonális ajándékcsomagokat, nézik hogy az összecsomagolt termékek esetében az "ingyenesnek" feltüntetett termékért kell-e fizetni, mivel korábban nem egyszer találkoztak olyan esettel, amikor a termékek egyenként történő megvásárlása kedvezőbb volt a fogyasztóra nézve, mint az akciósnak hirdetett csomag - tájékoztatott a hatóság.

hirdetes

 

A felügyelők fokozott figyelmet fordítanak az ellenőrzések során arra is, hogy az üzletben nincsenek-e értékesítésre kihelyezve lejárt minőségű termékek. A hatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy az étcsokoládénak legalább 35 százalék összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia, amiből legalább 18 százalék a kakaóvaj és legalább 14 százalék a zsírmentes kakaó szárazanyag, tejcsokoládénál legalább 25 százalék összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia a terméknek.

Sonka, tojás, csoki: razziák húsvét előtt

A sonkák címkéjén szereplő tájékoztatásnak a sertés kivételével utalnia kell az állatra, a testtájra is, például comb vagy lapocka, tartalmaznia kell az előkészítés módját - darabolt vagy kötözött -, fel kell tüntetni a hőkezelés módját - nyers vagy főtt, a pácolás és a füstölési eljárást, nyers sonkák esetén azt, hogy a termék nyersen vagy főzve, illetve sütve fogyasztható.

 

A tojásoknál 2012-ben lépett hatályba az a rendelet, amely szerint a darabár mellett fel kell tüntetni a tojás kilónkénti árát is, az árak összehasonlításánál érdemes erre is odafigyelni - hangsúlyozza közleményében az NFH.

Forrás: agrárszektor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

juhok itatása

a kifejlett juhok összes napi vízigénye 3-5 1. Az állatok ált. kétszer annyi vizet... Tovább

71/2008. (VI.3.) FVM rendelet

a szõlõtermelési potenciálra, a szõlõültetvények szerkezetátalakítására és... Tovább

Tovább a lexikonra