A megpuhult sárgarépák is ehetők?
Igen – attól, hogy egy sárgarépa egy kicsit puha még teljes mértékben ehető. A baj akkor van, amikor már láthatóan rohadnak és kezdenek nyálkássá válni – ilyenkor irány a kuka. A megpuhult, de egyébként még jó állapotú sárgarépák például tökéletesen főzéshez, hiszen a főzés során egyébként is megpuhulnának.
Továbbá, ha egy sárgarépa épp most kezdett el megpuhulni, akkor egy hidegvizes „fürdővel” némileg visszanyerhető eredeti feszessége. Ha tehát frissebb állapotában szeretnéd felhasználni, akkor ezzel megpróbálhatod „megmenteni”.
Lefagyaszthatom a friss sárgarépát?
Ha a legfrissebb állapotukban fagyasztod le a zöldségeket, akkor ez segít megőrizni azokat a tápanyagaikat, amik a bolti polcokon vagy a hűtőben idővel elvesznének belőlük.
Ha sárgarépáidat szeretnéd a fagyasztóban tárolni, akkor érdemes vákuumcosmagolással eltenni őket, vagy legalább egy fagyasztóba szánt, lezárható műanyag zacskót használni.
Sokan nem szívesen fagyasztják le a sárgarépákat, mert a termésekben található természetes enzimek idővel lebomlanak, és a répák elveszítik eredeti ízük és színük egy részét.
Ha a legjobb eredményeket szeretnéd elérni a fagyasztással, akkor először blansolnod kell a sárgarépákat. Ez egy egyszerű konyhai módszer, ami segít korlátozni a termésben tárolt enzimek reakcióit, így a sárgarépa tovább őrzi majd meg eredeti színét és ízét.
A blansoláshoz először is forralj fel egy fazék vizet, és amíg melegszik hámozd meg a sárgarépákat. Ez után helyezd a hámozott répákat a forró vízbe néhány percre, majd onnan rögtön tedd át őket jéghideg vízbe. Ez után akár egészben, akár feldarabolva mehetnek egy fagyasztható, lezárható zacskóba, végül pedig a fagyasztóba.
Hogyan használhatom fel a sárgarépa leveleit?
Ha épp most vágtad le a sárgarépák zöld leveleit, akkor csomagold őket nyirkos papírtörlőkbe, majd mehetnek a hűtőbe. Legfeljebb általában egy hétig tudod így tárolni őket, ugyanis rövid időn beül elkezdenek elfonnyadni.
A sárgarépa leveleit zöldséglevesekben, salátákban és számos egyéb recepthez is felhasználhatod, ha pedig van komposzthalom a kertedben, akkor végső esetben arra is rádobhatod őket.
A sárgarépa leveleiben hatszor annyi C-vitamin található, mint magukban a termésekben. Mindemellett sok bennük az A-vitamin is, ráadásul még K-vitamint is kínálnak, amit a gyökerek egyáltalán nem tartalmaznak. A levelek ezen felül vasat, káliumot, kalciumot és rostokat is tartalmaznak.