Meg kell mosni a sárgarépákat tárolás előtt?
A sárgarépákat csak közvetlenül a felhasználásuk előtt ajánlott megmosni és meghámozni, nem pedig a tárolás előtt. Az egyetlen kivétel akkor fordulhat elő, ha épp most húztad ki őket a földből, és nem akarod összekoszolni velük a konyhádat.
Fontos továbbá észben tartani, hogy ha vízben tárolod őket, akkor a lerakódásokat ugyan úgy alaposan le kell majd mosni a sárgarépákról, mielőtt felhasználnád őket.
Továbbá, ha hosszútávon szeretnéd tárolni a sárgarépákat, szintén nem szabad megmosni őket. Mint fentebb olvashattad, ettől csak könnyebben bepenészednek majd és megrohadnak. Egyedül annyi a teendőd velük hosszútávú tárolás előtt, hogy levágod a felső részüket, aztán sűrű fűrészporba vagy nyirkos homokba helyezed őket. Ezzel egy nedves környezetet alakítasz ki nekik, de nem közvetlenül a gyökereken halmozódik majd fel ez a nedvesség.
Tehát csak akkor mosd és hámozd meg a sárgarépákat, ha már készen állsz rögtön felhasználni őket.
Miért puhulnak meg a sárgarépáim a hűtőben?
A sárgarépák megpuhulásának fő oka a kiszáradás. Amikor egy sárgarépa sejtjei elveszítik a nedvességtartalmukat, akkor meglazulnak, és ezzel együtt az egész termés szerkezete puhábbá válik.
Éppen ezért az első lépés kiküszöbölni, hogy a gyökér elveszítse a nedvességtartalmát. Ezért kell levágni róla tárolás előtt a leveleket. Szintén ezért van, hogy a legtöbb kerti sárgarépa hamarabb „megromlik”, mint a boltiak – a bolti sárgarépák már a zöld részek nélkül kerülnek a polcokra.
Fontos továbbá megfelelő körülmények között tárolni őket. Más zöldségekkel és gyümölcsökkel ellentétben a sárgarépa nem szeret a frissen tartó rekeszben lenni, mert, mint fentebb olvashattad, nyirkos körülményeket igényel. Ez különösen a hosszútávú tároláshoz fontos. A rövidtávú (legfeljebb egy hónap) tároláshoz elég, ha csak vízbe meríted őket, amit aztán néhány naponta frissre cserélsz.