Ha nem tárolják megfelelően, a sárgarépa rövid időn belül megpuhul, megfonnyad és megromlik. Mivel ezeknek az egészséges gyökérzöldségeknek minden része ehető, érdemes a lehető legtovább megőrizni a frissességüket. Szóval hogyan tárold a sárgarépát, hogy sokáig friss maradjon? Ma ehhez kínálunk egy részletes útmutatót!
Hogyan tároljam a friss sárgarépát?
Ha frissen szeretnéd eltenni sárgarépáidat, akkor első lépésként le kell vágnod róluk a zöld leveleket. Ezek a zöld részek folyamatosan nedvességet szívnak el a termésből, amitől a sárgarépa előbb-utóbb kiszárad majd.
A zöld levelektől persze nem kell megválnod. A cikk végén olvashatsz néhány tippet, hogy hogyan használd fel őket!
A friss, hámozatlan sárgarépáknak nedvesnek kell maradniuk, ezért némi víz kíséretében érdemes tárolni őket a hűtőben. Helyezd a sárgarépákat egészben egy nagy tárolóba vagy műanyag, lezárható zacskóba, és öntsd fel azt teljesen tiszta vízzel. Ez után zárd le a tárolót. A víz néhány (4-5) nap elteltével ködössé válik majd, ilyenkor csak öntsd ki és cseréld újra, majd mehet minden vissza a hűtőbe.
Még a bolti friss bébirépákat is hosszabb ideig tárolhatod ezzel a módszerrel.
Meddig tárolhatom hűtőben a sárgarépát?
Ha a fent leírt, vízben tárolós módszert használod, és nem felejted el időnként lecserélni a vizet, akkor a sárgarépáid nagyjából egy hónapig maradnak majd felhasználhatók. Akár egy nagy üvegkancsót is használhatsz erre a célra, ha szeretnél némi helyet spórolni a hűtőben.
Fontos, hogy ne tárold a sárgarépákat olyan gyümölcsök közelében, amik etént engednek ki magukból (pl. alma, körte). Az etén felgyorsítja az érési folyamatot, aminek köszönhetően a közelben tárolt gyümölcsök és zöldségek hamarabb megromlanak.
Muszáj hűtőben tárolni a sárgarépákat?
A legtöbbek számára ez a legegyszerűbb módszer, azonban mint sok más gyökérzöldséget (pl. burgonya) és gyümölcsöt (pl. alma), a sárgarépákat is lehet hűvös, sötét helyen tárolni – például egy pincében. Tehát nem, nem muszáj hűtőbe helyezni őket.
Fontos, hogy ne mosd meg a sárgarépáidat, mielőtt elraknád őket, mert így könnyebben bepenészednek majd. Távolítsd el továbbá róluk a szárukat és a leveleiket, hogy ne vonjanak el több nedvességet a terméstől.
Ez után helyezd a sárgarépákat, levelek közé, fűrészporba vagy nyirkos homokba, ez lezárható vödörbe. Ezzel a módszerrel akár hónapokig (általában legfeljebb hat hónapig) is tárolhatod őket.