A retek könnyen és gyorsan növekő növény, amely kiválóan alkalmas szukcessziós ültetésre, ami a ropogós, borsos gyökérzöldségeket jelent egész szezon alatt. De mi a helyzet a retek betakarításával? A retek megfelelő időben történő szedése lehetővé teszi, hogy élvezzük a termést a csúcson, amikor a legfinomabb, és behatárolja, mikor vessük el az újabb adagot. Ha kíváncsi vagy arra, hogy mikor érdemes a retket betakarítanod, olvass tovább!
Mikor szedjük be a retket?
Ha a retekre gondolunk, sokan a kicsi, kerek, piros típusú retekre gondolnak, de tény, hogy számos különböző fajta retek létezik, különböző árnyalatokban és méretekben. Ha tudod, hogy milyen típusú retket termesztesz, akkor tudni fogod azt is, mikor kell azt szüretelni.
A legtöbbünk által megszokott kis vörös retek az ültetéstől számított három hét elteltével készen áll a betakarításra. Akkor kezdhetjük el a retek szedését, ha a gyökerei körülbelül 2,5 cm-esek. Csak húzzuk ki az egyiket a méret ellenőrzéséhez!
A téli retket, például a Daikont, amely meglehetősen nagyra nőhet, mielőtt minősége romlana, szedjük fel, mielőtt a talaj megfagyna! A téli retek nedves, hideg helyen akár négy hónapig is eltartható. Ha túl sokáig hagyjuk őket a talajban betakarítás előtt, a gyökér meglehetősen szálkás lesz, és a hőmérséklet melegedésével fennáll a veszélye, hogy a növény elcsavarodik.
Hogyan válasszunk retket?
Amint korábban említettük, egy jó módszer annak megállapítására, hogy a retek készen áll-e a betakarításra, ha egyszerűen kihúzunk egyet a talajból.
- Ha a talaj különösen kérges vagy kemény, kerti villával vagy simítóval óvatosan emeljük ki a gyökeret a talajból!
- Vágjuk le a retek tetejét és a farokgyökerét, és mossuk meg!
- Jól szárítsuk meg őket, és felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk, műanyag zacskóban!
- Ne feledkezzünk meg a retek zöldjéről! Ehető ugyanis, és akár három napig is eltartható.
A retket egész tavasszal, nyáron és ősszel el lehet ültetni és élvezni. Salátákhoz és tésztaételekhez kiválóan alkalmas.