Pektin készítése saját kezűleg - így készítsd el Te is otthonodban

Készítsünk pektint házilag – A teljes útmutató mindenkinek!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
hirdetes
A pektin használhatósága, a pektin készítése

Hogyan tárold a pektint

A házi készítésű pektin egyetlen hátránya, hogy sokkal rövidebb ideig használható fel, mint a bolti készítmények. A házilag elkészített pektin általában folyékony állagú, és hűtőben vagy fagyasztóban kell tárolnod. A hűtőben tartott házi pektint 5 napon belül, a fagyasztottat legfeljebb fél éven belül fel kell használnod. Ezzel szemben a száraz, boltban vásárolt pektin általában egy évig megőrzi szavatosságát (habár ezt a csomagoláson is fel szokás tüntetni). A házi pektint nedves dunsztolással is tartósíthatod, de nem szabad szobahőmérsékleten tartani, hacsak nem úgy dolgoztad fel előzetesen. A tartósításához 10 percig kell dunsztolnod belőle nagyjából 2 dl-t. Így akár egy évig is kitarthat.

A pektin felhasználása a konyhában

A pektinnek önmagában alig van íze, ami jó hír, mert így nem tényező konyhai alkotásaid ízesítésében. Enyhén kesernyéssé teheti ugyan ételeidet, de amennyi íze van, az általában arra a gyümölcsre hajaz, amelyből kinyerték. Fontos, hogy amikor pektint használsz, az olyan legyen, amilyet a recept megkövetel, illetve figyelj oda a pontos adagolásra is. Felhasználáskor az sem mindegy, hogy magas, vagy alacsony metoxiltartalmú pektinnel van-e dolgod. A magas metoxiltartalmú pektint például magas hőmérsékleten kell összefőzni cukorral és savval, hogy kellő sűrűségűvé váljon. Ezzel szemben az alacsony metoxiltartalmú pektineket általában szobahőmérsékleten is lehet alkalmazni.

hirdetes

Ez alapján látható, hogy a magas metoxiltartalmú pektineket már viszonylag korán hozzá kell adni a készítményhez, hogy legyen idejük megkötni, míg az alacsony metoxitartalmúakat csak később. A folyékony pektint szinte a főzés legvégén kell felhasználni. Nagyon fontos észben tartani azt is, hogy mindig pontosan kövesd a receptet, amit készítesz. Még ha több pektint is adsz hozzá a készítményhez, ne emeld ezzel arányosan a hozzáadott cukor mennyiségét, hacsak a recept nem írja ezt elő. Ha kevesebb cukrot szeretnél használni, akkor inkább keress olyan receptet, ami cukormentes pektint ír elő.

Hogyan tárold a pektint

A házi készítésű pektin egyetlen hátránya, hogy sokkal rövidebb ideig használható fel, mint a bolti készítmények. A házilag elkészített pektin általában folyékony állagú, és hűtőben vagy fagyasztóban kell tárolnod. A hűtőben tartott házi pektint 5 napon belül, a fagyasztottat legfeljebb fél éven belül fel kell használnod. Ezzel szemben a száraz, boltban vásárolt pektin általában egy évig megőrzi szavatosságát (habár ezt a csomagoláson is fel szokás tüntetni).

A házi pektint nedves dunsztolással is tartósíthatod, de nem szabad szobahőmérsékleten tartani, hacsak nem úgy dolgoztad fel előzetesen. A tartósításához 10 percig kell dunsztolnod belőle nagyjából 2 dl-t. Így akár egy évig is kitarthat.

A pektin felhasználása a konyhában

A pektinnek önmagában alig van íze, ami jó hír, mert így nem tényező konyhai alkotásaid ízesítésében. Enyhén kesernyéssé teheti ugyan ételeidet, de amennyi íze van, az általában arra a gyümölcsre hajaz, amelyből kinyerték. Fontos, hogy amikor pektint használsz, az olyan legyen, amilyet a recept megkövetel, illetve figyelj oda a pontos adagolásra is.

Felhasználáskor az sem mindegy, hogy magas, vagy alacsony metoxiltartalmú pektinnel van-e dolgod. A magas metoxiltartalmú pektint például magas hőmérsékleten kell összefőzni cukorral és savval, hogy kellő sűrűségűvé váljon. Ezzel szemben az alacsony metoxiltartalmú pektineket általában szobahőmérsékleten is lehet alkalmazni. Ez alapján látható, hogy a magas metoxiltartalmú pektineket már viszonylag korán hozzá kell adni a készítményhez, hogy legyen idejük megkötni, míg az alacsony metoxitartalmúakat csak később.

A folyékony pektint szinte a főzés legvégén kell felhasználni. Nagyon fontos észben tartani azt is, hogy mindig pontosan kövesd a receptet, amit készítesz. Még ha több pektint is adsz hozzá a készítményhez, ne emeld ezzel arányosan a hozzáadott cukor mennyiségét, hacsak a recept nem írja ezt elő. Ha kevesebb cukrot szeretnél használni, akkor inkább keress olyan receptet, ami cukormentes pektint ír elő.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

légzés

a szervezet nyomáskülönbségen alapuló gázcseréje, az oxigénfelvételt és a... Tovább

hármas keresztezés

főleg a kukorica nemesítésében alkalmazott eljárás, amikor az utódot három beltenyésztett... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek