Miért érdemes házilag elkészíteni a pektint?
Habár bolti pektint vásárolni kényelmes és gyors megoldás (ráadásul többféle pektin közül választhatod ki azt, amilyenre a receptedhez szükség van), ezek a termékek több mesterséges összetevőt is tartalmaznak, amelyeket sokan nem szívesen vinnének be a szervezetükbe (és persze családjukéba). Ezzel szemben a házi készítésű pektin teljesen természetes, és semmilyen kérdéses eredetű hozzávalót nem tartalmaz. Alternatívaként szokás használni zselatint is, habár ettől is sokan ódzkodnak, mivel állati származék. A pektin teljes mértékben növényi eredetű, és nincs benne hozzáadott cukor sem!
Hogyan készíts pektint házilag
Ha igazán jó minőségű pektint szeretnél, akkor jó minőségű alapanyagokkal kell dolgoznod – ez logikus. A pektin azonban nem a legolcsóbb bolti hozzávaló, ezért sokak inkább időt áldoznak rá, mint pénzt, és házilag állítják elő maguknak. Mint korábban említettük, ez nem csak egy gazdaságosabb, hanem egészségesebb megoldás is, hiszen a házi készítésű pektin semmilyen mesterséges hozzáadott összetevőt nem tartalmaz.
Szintén korábban említettük, hogy a pektint például gyakran almákból nyerik ki. Ha te is almákat használnál erre a célra, akkor válassz hozzá kisméretű, épp, hogy nem érett szemeket. Ezzel jobb minőségű pektint kapsz majd végeredményül, és hasznosíthatod azokat az almákat is, amiket egyébként kidobtál vagy komposztáltál volna. A következő pektinrecepthez is almákra lesz szükséged – az alábbi összetevő-mennyiséggel közel másfél liter pektint készíthetsz.
Persze más gyümölcsöket is használhatsz, de az almák nem csak könnyedén beszerezhetők, de nagy mennyiségű pektint is tartalmaznak (különösen a vadalmák). Ha esetleg mégis más gyümölcsöt használnál (ami puhább, tehát kevesebb természetes pektint tartalmaz), akkor tovább kell majd főznöd őket, vagy más természetes dúsítót kell hozzájuk adnod (pl. mézet).
Lássuk tehát a receptet!
Szükséged lesz 7 nagyméretű almára, 4 bögre vízre és 2 evőkanál citromlére. Először is alaposan mosd meg az almákat. Ne hámozd meg őket, de legyen tiszta a héjuk. Vágd fel őket szeletekre. Helyezz egy nagy leveses fazekat a tűzhelyre, majd adj hozzá 2 evőkanál citromlevet és 4 bögre vizet, végül pedig az almaszeleteket. Forrald a keveréket 40 percig. Ennyi idő alatt az almák jelentősen megpuhulnak majd. Fontos, hogy sűrűn kevergesd a fazék tartalmát, nehogy megégjenek az almadarabok és hozzáragadjanak a fazék aljához.
Ezután szűrd át a keveréket gézen egy másik fazékba, és hagyd állni 4 órán keresztül (vagy akár egész éjszakára). Ezzel eltávolítod belőle a lehető legtöbb folyadékot. Az új folyadékos fazekat helyezd a tűzhelyre, és forrald 20 percig, mielőtt steril befőttes üvegekbe öntenéd. Ekkorra már az eredeti mennyiség nagyjából fele marad csak meg. Ezután befőzheted, lefagyaszthatod vagy hűtőbe helyezheted pektinedet, hogy később bármikor felhasználhasd.