A legegyszerűbb paradicsomlé recept
A betevo.hu nyomán
Egy baj van vele, hogy kánikula idején készítése nem ajánlatos, ha nem kívánunk hőgutát kapni. 35 adaghoz 5 kiló paradicsom szükségeltetik. Jó, leveses paradicsomot válasszunk, nem baj, ha savanykás. A paradicsomválogatás, mosás után a paradicsomot megfelezzük, és vaslábasba tesszük. A lábast 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük fél órára, majd a sütőt elzárjuk, bent hagyva megvárjuk, amíg a paradicsom kihűl. Ha délután álltunk neki, másnap folytathatjuk a ténykedést. Mégpedig úgy, hogy a paradicsomot lepasszírozzuk, és pár percig forraljuk.
Jól kimosott, kiszárított üvegekbe (befőttes üvegbe) töltjük azon melegébe, jól lezárjuk. A dunsztolás helyének megfelel a pléddel kibélelt láda, ez lehet egy szennyes tartó vagy felhatható ülőkéjű pad is. Itt szép lassan lehűl. Ha ez megtörtént, máris elrakhatjuk a kamrába, amit pedig felhasználunk, a hűtőbe. Tipp: savanykássá tehetjük a paradicsomlét, ha minden üveghez adunk egy teáskanál citromlét. Adhatunk hozzá egy csipet sót is.
Fűszeres paradicsomlé
Ha kimondottan fűszeres paradicsomlét szeretnénk, néhány hozzávalóra még szükség lesz: 50 db közepes méretű paradicsom, 2 db nem erős, megtisztított vöröshagyma, 2 db. kápia paprika, 2 db TV paprika, 4 jalapeno paprika (még „beerősíthetünk” más csípős paprikával is, kinek-kinek ízlése szerint), 4 gerezd fokhagyma. Legjobb, ha minden hozzávalót aprítógéppel elpürésítünk, ha nincs ilyenünk, egyszerűen csak vágjuk apróra. A lényeg, hogy lábasban addig főzzük, amíg az összetevők megpuhulnak. Ezután szitán átpasszírozzuk, a magvakat, héjakat eltávolítjuk.
Hozzáadunk egy evőkanál borsot, 1 teáskanál zeller sót, fél teáskanál fokhagyma sót, és lassú tűzön főzzük kb. háromnegyed órát. Töltsük befőttes üvegbe, zárjuk le az üvegeket, és állítsuk őket 30 percre forrásban lévő vízfürdőbe. Vegyük ki az üvegeket,várjunk, míg lehűlnek, Végül tegyük el őket a kamrába (hűvös helyre). Tipp: A fűszer só helyett használhatunk négy gerezd fokhagymát, és egy csokor zeller zöldet, amit főzés előtt (!) a paradicsomhoz adunk. A paradicsompasszírozás előtt a zeller zöldet kivesszük.