A konyhakerti paradicsomnak nincs párja! A nap, az öntözés megtette hatását. Leginkább a rovarkártevőkkel kell bajlódnunk, a gombákra pedig, ha hűvösebbre és nedvesebbre fordul az idő, akkor kell felkészülnünk. Nem csak a paradicsomok érnek, hanem itt a paradicsom eltevés ideje is. Lássuk, hogy mi legyen belőlük.
Ha lemaradtál volna a paradicsom nyári gondozásáról, kattints ide!
Röviden a paradicsom gyógyhatásáról, tápanyagairól
Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin (20–30 mg), de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben (1,6 mg) tartalmaz karotint. Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek.
A benne található likopin egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét (prosztata, gyomor, emlő), védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól. Kísérletileg bebizonyították, hogy a bogyó felszínhőmérsékletének 30-32 Celsius fokra emelkedésével leáll a likopinképződés.
A népgyógyászatban ízületi gyulladás kiegészítő kezelésére szárított leveles hajtását alkalmazzák fürdővízbe téve. A korai, első szüret idején a paradicsomok levesesek, héjuk vékonyabb. Ezekből készülhet a salsa, a paradicsomlé, a ketchup, és a paradicsomlevesről se feledkezzünk meg. Paradicsomot eltenni a világ legegyszerűbb dolga, kezdőknek is sikerélmény! Készülhet normál paradicsomlé és fűszeres, csípős is.
A legegyszerűbb paradicsomlé recept
A betevo.hu nyomán
Egy baj van vele, hogy kánikula idején készítése nem ajánlatos, ha nem kívánunk hőgutát kapni. 35 adaghoz 5 kiló paradicsom szükségeltetik. Jó, leveses paradicsomot válasszunk, nem baj, ha savanykás. A paradicsomválogatás, mosás után a paradicsomot megfelezzük, és vaslábasba tesszük. A lábast 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük fél órára, majd a sütőt elzárjuk, bent hagyva megvárjuk, amíg a paradicsom kihűl. Ha délután álltunk neki, másnap folytathatjuk a ténykedést. Mégpedig úgy, hogy a paradicsomot lepasszírozzuk, és pár percig forraljuk.
Jól kimosott, kiszárított üvegekbe (befőttes üvegbe) töltjük azon melegébe, jól lezárjuk. A dunsztolás helyének megfelel a pléddel kibélelt láda, ez lehet egy szennyes tartó vagy felhatható ülőkéjű pad is. Itt szép lassan lehűl. Ha ez megtörtént, máris elrakhatjuk a kamrába, amit pedig felhasználunk, a hűtőbe. Tipp: savanykássá tehetjük a paradicsomlét, ha minden üveghez adunk egy teáskanál citromlét. Adhatunk hozzá egy csipet sót is.
Fűszeres paradicsomlé
Ha kimondottan fűszeres paradicsomlét szeretnénk, néhány hozzávalóra még szükség lesz: 50 db közepes méretű paradicsom, 2 db nem erős, megtisztított vöröshagyma, 2 db. kápia paprika, 2 db TV paprika, 4 jalapeno paprika (még „beerősíthetünk” más csípős paprikával is, kinek-kinek ízlése szerint), 4 gerezd fokhagyma. Legjobb, ha minden hozzávalót aprítógéppel elpürésítünk, ha nincs ilyenünk, egyszerűen csak vágjuk apróra. A lényeg, hogy lábasban addig főzzük, amíg az összetevők megpuhulnak. Ezután szitán átpasszírozzuk, a magvakat, héjakat eltávolítjuk.
Hozzáadunk egy evőkanál borsot, 1 teáskanál zeller sót, fél teáskanál fokhagyma sót, és lassú tűzön főzzük kb. háromnegyed órát. Töltsük befőttes üvegbe, zárjuk le az üvegeket, és állítsuk őket 30 percre forrásban lévő vízfürdőbe. Vegyük ki az üvegeket,várjunk, míg lehűlnek, Végül tegyük el őket a kamrába (hűvös helyre). Tipp: A fűszer só helyett használhatunk négy gerezd fokhagymát, és egy csokor zeller zöldet, amit főzés előtt (!) a paradicsomhoz adunk. A paradicsompasszírozás előtt a zeller zöldet kivesszük. Forrás
Ketchup Hozzávalók
- 2 liter házi befőzésű, vagy bio paradicsomlé
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- pár friss zellerzöld
- pár szem szegfűszeg, szegfűbors, mustármag, bors
- egy kis darabka fahéj
- 2-3 babérlevél
- 1 evőkanál méz
- 1 löttyintésnyi bio almaecet
Elkészítése
- Két liter házi paradicsomlevet feltettem egy fazékba főni.
- Beletettem egészben egy fej vöröshagymát, 3 cikk fokhagymát, és pár darab friss zellerzöldet.
- Egy teatojásba tettem a fűszereket: néhány szem szegfűszeg, szegfűbors, pár mustármag, egy pici darabka fahéj, pár szem fekete bors és két-három babérlevél. Ízlés szerint bármi más tehető bele, vagy akár elhagyható bármelyik fűszer.
- Addig főztem, míg sűrű ketchup állaga lett. Ekkor még beletettem egy kanálka mézet és éppen egy löttyintésnyi bio almaecetet. Méz, ecet hozzáadása is ízlés dolga.
- Ha egy kis darab chilit is belefőzünk, akkor csípős lesz a ketchupunk.