Otthon elkészíthető isteni paradicsomos receptek

A legjobb paradicsomos receptek!

AN
Frissítve: 2024.06.26
Frissítette: SzT
hirdetes

A konyhakerti paradicsomnak nincs párja! A nap, az öntözés megtette hatását. Leginkább a rovarkártevőkkel kell bajlódnunk, a gombákra pedig, ha hűvösebbre és nedvesebbre fordul az idő, akkor kell felkészülnünk. Nem csak a paradicsomok érnek, hanem itt a paradicsom eltevés ideje is. Lássuk, hogy mi legyen belőlük.

Paradicsom felhasználása

Ha lemaradtál volna a paradicsom nyári gondozásáról, kattints ide!

Röviden a paradicsom gyógyhatásáról, tápanyagairól

Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin (20–30 mg), de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben (1,6 mg) tartalmaz karotint. Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek.

A benne található likopin egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét (prosztata, gyomor, emlő), védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól. Kísérletileg bebizonyították, hogy a bogyó felszínhőmérsékletének 30-32 Celsius fokra emelkedésével leáll a likopinképződés.

A népgyógyászatban ízületi gyulladás kiegészítő kezelésére szárított leveles hajtását alkalmazzák fürdővízbe téve. A korai, első szüret idején a paradicsomok levesesek, héjuk vékonyabb. Ezekből készülhet a salsa, a paradicsomlé, a ketchup, és a paradicsomlevesről se feledkezzünk meg. Paradicsomot eltenni a világ legegyszerűbb dolga, kezdőknek is sikerélmény! Készülhet normál paradicsomlé és fűszeres, csípős is.

A legegyszerűbb paradicsomlé recept

A betevo.hu nyomán

Egy baj van vele, hogy kánikula idején készítése nem ajánlatos, ha nem kívánunk hőgutát kapni. 35 adaghoz 5 kiló paradicsom szükségeltetik. Jó, leveses paradicsomot válasszunk, nem baj, ha savanykás. A paradicsomválogatás, mosás után a paradicsomot megfelezzük, és vaslábasba tesszük. A lábast 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük fél órára, majd a sütőt elzárjuk, bent hagyva megvárjuk, amíg a paradicsom kihűl. Ha délután álltunk neki, másnap folytathatjuk a ténykedést. Mégpedig úgy, hogy a paradicsomot lepasszírozzuk, és pár percig forraljuk.

hirdetes

Jól kimosott, kiszárított üvegekbe (befőttes üvegbe) töltjük azon melegébe, jól lezárjuk. A dunsztolás helyének megfelel a pléddel kibélelt láda, ez lehet egy szennyes tartó vagy felhatható ülőkéjű pad is. Itt szép lassan lehűl. Ha ez megtörtént, máris elrakhatjuk a kamrába, amit pedig felhasználunk, a hűtőbe. Tipp: savanykássá tehetjük a paradicsomlét, ha minden üveghez adunk egy teáskanál citromlét. Adhatunk hozzá egy csipet sót is.

Fűszeres paradicsomlé

Ha kimondottan fűszeres paradicsomlét szeretnénk, néhány hozzávalóra még szükség lesz: 50 db közepes méretű paradicsom, 2 db nem erős, megtisztított vöröshagyma, 2 db. kápia paprika, 2 db TV paprika, 4 jalapeno paprika (még „beerősíthetünk” más csípős paprikával is, kinek-kinek ízlése szerint), 4 gerezd fokhagyma. Legjobb, ha minden hozzávalót aprítógéppel elpürésítünk, ha nincs ilyenünk, egyszerűen csak vágjuk apróra. A lényeg, hogy lábasban addig főzzük, amíg az összetevők megpuhulnak. Ezután szitán átpasszírozzuk, a magvakat, héjakat eltávolítjuk.

Hozzáadunk egy evőkanál borsot, 1 teáskanál zeller sót, fél teáskanál fokhagyma sót, és lassú tűzön főzzük kb. háromnegyed órát. Töltsük befőttes üvegbe, zárjuk le az üvegeket, és állítsuk őket 30 percre forrásban lévő vízfürdőbe. Vegyük ki az üvegeket,várjunk, míg lehűlnek, Végül tegyük el őket a kamrába (hűvös helyre). Tipp: A fűszer só helyett használhatunk négy gerezd fokhagymát, és egy csokor zeller zöldet, amit főzés előtt (!) a paradicsomhoz adunk. A paradicsompasszírozás előtt a zeller zöldet kivesszük. Forrás

Ketchup Hozzávalók

  • 2 liter házi befőzésű, vagy bio paradicsomlé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • pár friss zellerzöld
  • pár szem szegfűszeg, szegfűbors, mustármag, bors
  • egy kis darabka fahéj
  • 2-3 babérlevél
  • 1 evőkanál méz
  • 1 löttyintésnyi bio almaecet

Elkészítése

  • Két liter házi paradicsomlevet feltettem egy fazékba főni.
  • Beletettem egészben egy fej vöröshagymát, 3 cikk fokhagymát, és pár darab friss zellerzöldet.
  • Egy teatojásba tettem a fűszereket: néhány szem szegfűszeg, szegfűbors, pár mustármag, egy pici darabka fahéj, pár szem fekete bors és két-három babérlevél. Ízlés szerint bármi más tehető bele, vagy akár elhagyható bármelyik fűszer.
  • Addig főztem, míg sűrű ketchup állaga lett. Ekkor még beletettem egy kanálka mézet és éppen egy löttyintésnyi bio almaecetet. Méz, ecet hozzáadása is ízlés dolga.
  • Ha egy kis darab chilit is belefőzünk, akkor csípős lesz a ketchupunk.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-09-06

5 ok, amiért NE irtsd ki a szürke madársóskát

A szürke madársóska nem csupán egy gyom! Fedezd fel, miért érdemes megtartani a kertben: méhek kedvence, fogyasztható, tyúkoknak tápláló és még sok más!

2024-09-06

A kert csodaszere: a bio neem olaj természetesen véd a kártevők ellen

A neem olaj a kertészkedés titkos fegyvere: természetes, környezetbarát és könyörtelen a kártevőkkel, miközben megóvja a növényeidet és a hasznos rovarokat.

2024-09-30

Milyen összetételű szert használjunk az őszi lemosó permetezéshez?

Fedezd fel, mely permetszerekre van szükséged az őszi lemosó permetezéshez! Bemutatjuk, hogy mi, mire való, és hogyan használd őket a hatékony védekezéshez.

2024-10-21

Ne hagyd kezeletlenül a rozsdagomba fertőzést: tavasszal kiújulhat

A rozsdagomba gyakori kórokozó, amely narancssárga vagy fekete foltokat okozva károsíthatja a növényeket. Ne hagyd kezeletlenül, mert tavasszal kiújulhat.

2024-09-23

Ezeket tedd meg idén ősszel a jövő nyári paradicsom termésedért

A bőséges paradicsomtermés titka már ősszel elkezdődik! Fedezd fel, milyen teendőkkel biztosíthatod a jövő nyári sikeres és zamatos paradicsomszüretet.

2024-09-01

Most rakd el télire ezt a cukkinis-paradicsomos ragut: a család kedvence lesz

Készítsd el most ezt a cukkinis-paradicsomos ragut, és élvezd télen is a nyár ízeit! Könnyű befőzés, ízletes végeredmény, ami biztosan a család kedvence lesz.

2024-08-18

Tervezed már a jövő évi kerted? Próbáld ki a zöld paradicsom ültetést

Ismerj meg néhány olyan zöld paradicsom fajtát, amelyek nemcsak egyediek, de az ízvilágukkal is garantáltan lenyűgöznek. A zöld paradicsom különleges és finom.

2024-08-26

Összeszedtük mindent: A paradicsom betegségei elleni bio védekezésről

A paradicsom betegségei elleni bio védekezés elősegíti a vegyszermentes, egészséges termést, miközben megóvja a kerted természetes egyensúlyát és vitalitását.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

címerezés

hibrid kukorica előállítása céljából végzik; a kukorica hímvirágzatát a pollen érése... Tovább

teljes trágya

Olyan trágyaszer,amely a növény számára szükséges valamennyi tápanyagot tartalmazza.Ilyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Növénytermesztés Növényvédelem Paradicsom