Gondoskodj nyáron is a paradicsomról!

Minden, amit tudni kell a paradicsom nyári gondozásához

Szélesi Ferenc
hirdetes
A paradicsom nyári gondozása

Biztosíts mesterséges árnyékot palántáidnak

Az olyan vidékeken, ahol a nyarak különösen forróak, a paradicsomokat (és gyakran más növényeket is) árnyékoló hálóval szokás védeni, különösen azokban az órákban, amikor a beporzás nagy része lezajlik (általában délelőtt 10-től délután 2-ig). A szakértők kiderítették, hogy a legjobb hozama akkor van a paradicsomoknak, ha az árnyékolásuk keletről nyitott – így a felkelő nap gyengébb fényében sütkérezhetnek a délelőtti órákban, majd ahogy délután az idő egyre forróbbá válik, már árnyékban pihenhessenek. Ehhez nincs más dolgod, mint kialakítani egy egyszerű szerkezetet (ez készülhet például fából, vagy ágyástakaró-gyűrűkből), majd ráhúzni arra a hálót. Ez a háló lehetőleg 50%-is áteresztésű legyen, ami 25%-kal csökkenti az árnyékolt rész hőmérsékletét is.

hirdetes

Használj talajtakarót

Érdemes egy 5-7 centi vastag talajtakarót felhúzni a paradicsompalánták köré, hogy megőrizd a talaj nedvességtartalmát. Lehetőleg használj organikus takarót (szalma, fakéreg, levelek, kezeletlen fűszálak, stb.), mert ezek idővel lebomlanak, és további tápanyagokkal gazdagítják a talajt. Persze éppen ezért arra is oda kell figyelned, hogy időnként felvigyél egy új réteget az ágyásokra.

Szüretelj időben

Amint a hőmérséklet eléri a 35°C-t, a paradicsomok abbahagyják a piros pigmentek termelését. Ilyenkor az egyébként piros termések sárga színűvé érnek meg. Ha az éjszakák huzamosabb ideig ilyen (35 foknál is melegebb) hőmérsékletek körül mozognak, 26°C feletti éjszakákkal, akkor a paradicsomok érése teljesen leáll. A növényeken maradt termések talán kívülről színesek lesznek, de belül jó eséllyel teljesen zöldek maradnak. Ha tehát többnapnyi forróság várható, akkor szüreteld le a már érés jeleit mutató gyümölcsöket, és hagyd, hogy házon belül érjenek meg teljesen. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon azt is elmondom, miért árt a forróság a paradicsomnak! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-09-23

Ezeket tedd meg idén ősszel a jövő nyári paradicsom termésedért

A bőséges paradicsomtermés titka már ősszel elkezdődik! Fedezd fel, milyen teendőkkel biztosíthatod a jövő nyári sikeres és zamatos paradicsomszüretet.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2024-09-06

5 ok, amiért NE irtsd ki a szürke madársóskát

A szürke madársóska nem csupán egy gyom! Fedezd fel, miért érdemes megtartani a kertben: méhek kedvence, fogyasztható, tyúkoknak tápláló és még sok más!

2024-09-01

Most rakd el télire ezt a cukkinis-paradicsomos ragut: a család kedvence lesz

Készítsd el most ezt a cukkinis-paradicsomos ragut, és élvezd télen is a nyár ízeit! Könnyű befőzés, ízletes végeredmény, ami biztosan a család kedvence lesz.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

79/2006. (XI. 17.) FVM rendelet

a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ... Tovább

alkoholok

az oxigéntartalmú szénvegyületek csoportjába tartozó vegyületek, funkciós csoportjuk a... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások Paradicsom