A legtöbb kertésznek megvan a maga preferenciája a paradicsom metszésére vonatkozóan, de a közeli rokon paprikanövényeket gyakran figyelmen kívül hagyják. Ez nagy hiba, mert a paprika megfelelő időben történő metszése javíthatja a növények egészségét és növelheti a termést. Használd ezt az útmutatót, hogy profi módon metszeni tudd a paprikáidat, és néhány tippet is találsz a még finomabb és csípősebb paprika termesztéséhez.
A paprika metszésének előnyei
A paprika metszése számos előnyt nyújt a növények számára. Íme néhány fő ok, amiért érdemes metszeni a paprikanövényeket:
Egészségesebb növények
A beteg levelek levágásával és a paprika alsó ágainak lemetszésével csökkentheted a betegségek terjedését, és megakadályozhatod, hogy a talajból származó kórokozók felfröccsenjenek a paprikára. A felesleges szárak eltávolítása pedig elősegíti a levegő áramlását a növény körül, ami csökkenti annak esélyét, hogy lisztharmat és egyéb gombás betegségek jelenjenek meg.
Erősebb szárak
Az oldalhajtások lemetszése a paprikán arra ösztönzi a növényeket, hogy masszívabb főszárakat hozzanak létre. Ez olyan növényt eredményez, amely kisebb valószínűséggel borul fel a gyümölcs súlya alatt, és csökkenti a karózás szükségességét.
Korábbi érés
Egy jól időzített metszés a szezon végén felgyorsíthatja a gyümölcs érését. Ez különösen hasznos, ha az előrejelzések szerint fagy van, és még a hideg hőmérsékletek beköszönte előtt szeretnéd betakarítani az utolsó paprikákat.
Még több paprika
Ellentmondónak tűnhet, de a paprika metszése növelheti a betakarítást. A felesleges szárak és levelek eltávolítása a növény energiáját a gyümölcstermelés felé irányítja, és ez mindig jó dolog.
A kisebb termést hozó paprikanövények, például a jalapenó, a thai és a shishito paprika általában a metszésre reagálnak a legjobban, ami bokrosabbá teszi őket, és több ágat hoznak. Másrészt a nagyobb termésű paprikákat, mint a cubanellák és a poblanosok, csak enyhén metszd, mivel ezek a növények természetesen erős, Y alakú ágakat hoznak, és az erős metszés csökkentheti a gyümölcstermelést.
Mikor kell metszeni a paprikát?
Két fő időszak van, amikor érdemes a növényeket metszeni: a szezon elején és a betakarítás idején.
Szezon eleji metszés
A szezon eleji metszésre általában akkor kerül sor, amikor a paprikapalántákat késő tavasszal először átülteted a kertbe. Az enyhe metszés segít felkészíteni a növényeket a sikeres növekedési időszakra, mivel több gyökértermelésre ösztönzi őket.
Akár saját vetőmagot indítasz, akár egy kertészeti központból vásárolsz növényt, a fiatal paprika növények metszése, amikor átülteted őket a kertbe, elősegíti a gyökérfejlődést. Segít megformálni a paprikanövényeidet is az elkövetkező szezonra.
Először távolítsd el minden korai virágot, hogy a növény energiáját a levelek és a gyökér további fejlődésére irányítsa. Körülbelül 2 hétig folytasd a virágok eltávolítását a paprika kertjében való elültetése után.
Az is jó ötlet, hogy levágd a leveleket a talajvonal körül, mivel ezekben a levelekben nagyobb a valószínűsége a betegségek kialakulásának. Ha a növények körülbelül 2 láb magasak, levághatod azokat a leveleket, amelyek 6 hüvelyk távolságon belül vannak a talajvonaltól. Ez csökkenti a növényekre fröccsenő talajból származó kórokozók által okozott betegségeket.
Az enyhe metszésen túl az átültetés idején is jelentősen átformálhatod a növényeket; a különböző paprikafajták azonban kissé eltérő metszéstechnikát igényelnek.
A kisebb gyümölcsű paprikafajták, mint például a habanerók és a jalapenók, bokrosabbá válhatnak, és több ágat és paprikát teremhetnek, ha az átültetés után „felhordod” őket.
Ehhez csípd meg vagy vágd le a növény felső részét úgy, hogy a vágást közvetlenül a növény tövénél lévő második vagy harmadik növényi levelek felett végezd. A betegségek terjedésének elkerülése érdekében feltétlenül használj alkohollal sterilizált éles metszőollót a vágásokhoz.
A nagyobb gyümölcsű paprikafajtáknak, például a cubanelláknak és a kaliforniai paprikáknak általában nem tesznek jót az öntettel, és a növények ilyen módon történő metszésével csökkentheted a terméskötést. Arra azonban ösztönözheted növényeidet, hogy nagyobb paprikatermést hozzanak létre, ha lemetszed a kisebb ágakat vagy szívószálakat, amelyek a növény fő Y-alakú száráról nőnek ki. Ismét használj tiszta metszőollót a vágásokhoz, és ügyelj arra, hogy metszés közben ne sértsd meg a növény fő szárát.
Késői szezon metszés
A vegetációs időszakban általában nem kell sokat metszeni a paprikanövényeket, kivéve a növény tövénél található levelek és a károsodás vagy betegség jeleit mutató szárak levágását. Le is szedheted a gyümölcsöt, ha túl korán jelenik meg a szezonban, mert a nagyon korai termés lelassíthatja a növény folyamatos növekedését.
Az ősz közeledtével ösztönözheted a paprika korábbi érését azáltal, hogy eltávolítasz néhány levelet, amely védi a gyümölcsöt. Csak ügyelj arra, hogy ne távolíts el annyi levelet, hogy a növény fotoszintetizáló képessége gátolva legyen. Egy jó hüvelykujjszabály nem több, mint a levelek egyharmada.
Míg a paprikát zölden is lehet enni, íze javul, ahogy a paprika érik, és egyre színesebbé válik, így ha hagyod, hogy a paprika teljesen megérjen a növényen, akkor ízesebb termékhez juthatsz.
Körülbelül 3-4 héttel a várható fagyok előtt lehet egy kicsit erősebben metszeni, hogy a növény energiáját a növényen maradó paprika beérésére fordítsa. Vágd le azokat az ágakat, amelyek nem hoznak gyümölcsöt. Ezután vágd vissza az összes szárat és ágat 6 hüvelykkel, vagy vágj be közvetlenül a növény legfelső termése felett. Ez a szezon utolsó metszése elősegítheti a paprika gyorsabb érését, lehetővé téve, hogy betakaríthasd a legutolsó saját termesztésű paprikádat, hogy felhasználhasd kedvenc receptjeidhez.
Gyakran ismételt kérdések
Minden típusú paprikanövényt kell metszeni?
A paprikanövényeket egyáltalán nem kell metszeni; mindazonáltal minden paprikafajtának jót tesz a könnyű vágás. Az erősebb metszést óvatosan, a szezon megfelelő időpontjában kell elvégezni.
Mikor nem szabad metszeni a paprikanövényeket?
Ha a hőmérséklet 32 ºC felett van, ne metszd meg a paprikanövényeket. A túl sok hő megterheli a növényeket, és a metszés is stresszt okozhat. Várj a paprika metszésével, amíg a magas hőmérséklet 32 ºC alá süllyed.