A csípős paprika manapság nagyon közkedvelt nővény. Mutatunk néhány nagyon érdekes csípős paprika fajtát, amik felkelthetik az érdeklődésedet. Próbáld ki a chilitermesztést te is!

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

KZs
hirdetes

Az egyre melegedő éghajlati viszonyok következtében a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek, míg a tél enyhébbé válik. Ez a jelenség jelentős hatással van a mezőgazdaságra, a vízkészletekre és az élővilágra is. Az egyre melegedő éghajlati viszonyok és a sokak által hangoztatott klímaváltozás hatásai Magyarországon is teret nyitnak újfajta növények könnyebb termesztésére. Ilyen új alternatíva a csípős paprika termesztésében is megfigyelhető akár a kiskerteket nézzük akár a nagyobb volumenű növénytermesztést figyeljük meg. Míg egyes növények számára egyre kedvezőtlen például a forró, nyári időszak mások kifejezetten kedvelik a hőséget és sokkal jobban is fejlődnek ilyen körülmények között.

csípős paprika fajták

Csípős paprika fajták, amiket már a nagyszüleink is fogyasztottak

Mielőtt belevágnánk a legújabb és legkülönlegesebb csípős paprika típusokból szemezgetni érdemes egy kis nosztalgiával megfűszerezett visszatekintést tenni. A csípős paprikák fogyasztása Magyarországon is jellemző.  Sokan el sem tudnák képzelni egy jó marhapörköltet vagy egy gulyáslevest egy kis hegyes erős vagy cseresznye parika nélkül. Magától értetődő, hiszen már a nagyszüleinktől is ezt láttuk, generációk óta szerves része a magyar gasztronómiának.


A csípőspaprika fogyasztásának hagyománya Magyarországon több évszázados múltra tekint vissza. Az amerikai kontinens felfedezése után, a 16. században került Európába a paprika, és viszonylag hamar eljutott Magyarországra is. Meglehetősen rögös úton történt volt hazánkban ennek a növénynek az elterjedése. Először azt gondolták róla, hogy mérgező így kezdetben csak dísznövényként volt jelen a háztartásokban. Ennek ellenére, később felfedezték gasztronómiai értékeit is, így a csípőspaprika egyre népszerűbbé vált a magyar konyhában. A paraszti kultúrában is elterjedt és később már széles körben használt fűszer lett.

hirdetes


Manapság már nem csak ezek a klasszikusnak mondott csípős paprika fajták érhetők el. Be lehet szerezni szinte bármilyen csípős paprika magot, a nagyon extrémektől kezdve a más országok kedvencein át a rekordtartó nagyon csípős paprika magokig. A scoville skála alapján lehetőség van az egyesfajtákat rendszerezni és sorrendbe tenni is, így minden érintett „csípős kedvelő” kiválaszthatja a saját szája-íze szerinti legmegfelelőbbet.

 

A mindenki által ismert és közkedvelt csípős paprika a Jalapeno

Jalapeno jellemzői:
Scoville-skála: 2.500 - 8.000 Shu
Jellemzők: Közepesen csípős, kicsi, zöld vagy piros paprika, amelyet gyakran használnak mexikói ételekben.


Információk a szedésről és termesztésről
A jalapeno paprika termesztése tavasszal kezdődik, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 20-25 °C-ot, és általában 70-80 nap alatt érik be. A növényeket jól vízelvezetett, tápanyagban gazdag talajba ültetik, és rendszeres öntözést igényelnek, különösen a meleg, száraz időszakokban. Ezt a fajta csípős paprikát nyáron és kora ősszel szedik, amikor a paprikák még zöldek, de már elérték teljes méretüket és keménységüket.

Egyéb csípős paprika fajták, amiket sokan szeretnek


Cayenne: Hosszú, vékony, piros paprika, amelyet gyakran szárítanak és őrölnek cayenne borsként.
Scoville-skála: 30.000 - 50.000 Shu
Habanero: Kis, harang alakú paprika, amely rendkívül csípős, és gyakran használják szószokban és mártásokban.
Scoville-skála: 100.000 - 350.000 Shu


A habanero és a cayenne csípős paprika fajták termesztése nagyon hasonló. Mindkettő esetében tavasszal kezdődik, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 20-25 °C-ot, és meleg, napos helyre van szükségük a jó fejlődéshez. A növényeket jól vízelvezetett, tápanyagban gazdag talajba ültetik, és rendszeres öntözést igényelnek, különösen a virágzási és terméskötési időszakban. Ezeket a csípős paprikákat nyáron és kora ősszel szedik, amikor elérik a teljesen érett növekedési fázist.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-11-22

Balkon növények teleltetése: tippek a sikeres téli gondozáshoz

A balkon növények teleltetése egy egyszerű, mégis kulcsfontosságú lépés annak érdekében, hogy növényeid átvészeljék a hideg hónapokat. Nézzük meg hogyan!

2024-11-23

Citromfa betegségek és kártevők: ezekre figyelj beltéren

A citromfa betegségek és kártevők nemcsak a növény egészségét, hanem a gyümölcstermést is veszélyeztethetik. Fedezd fel, hogyan védd meg kedvenc citrusodat.

2024-11-20

Téli kerti munkák: Hogyan gondozzuk kertünket a hideg hónapokban?

A téli kerti munkák célja, hogy kertünk egészségesen és készen várja a tavaszi megújulást. A tél közeledtével nézzük át a legfontosabb teendőket a kertben.

2024-11-23

A pálma teleltetése közben: Mire figyeljünk a tél folyamán?

A pálma teleltetése a hideg hónapok túléléséről szól. Fedezd fel a legfontosabb téli teendőket a pálmák kapcsán! Nézzük át mire érdemes figyelni a tél folyamán.

2024-11-22

Téli sarjadékhagyma termesztés: friss zöldség a leghidegebb hónapokban

A téli sarjadékhagyma termesztése egyszerű és praktikus módja annak, hogy a hideg hónapokban is friss, vitaminokban gazdag zöldség kerüljön az asztalodra.

2024-11-21

Karácsonyi kaktusz szaporítása: így bővítsd a gyűjteményedet

A karácsonyi kaktusz szaporítása remek lehetőség arra, hogy bővítsd növénygyűjteményedet, vagy különleges, saját nevelésű ajándékkal lepd meg szeretteidet.

2024-11-21

A legszebb fagytűrő évelő virágok: így gondozd őket télen

Ismerd meg a legszebb fagytűrő évelő virágokat, és tanuld meg, hogyan gondozd őket, hogy egész télen gyönyörködhess bennük! Varázsolj színt és életet kertedbe.

2024-11-20

Így készül a grincsfa házilag: az év legkreatívabb karácsonyi ötlete

A grincsfa tökéletes választás, ha idén valami különleges és egyedi karácsonyi dekorációval szeretnéd feldobni otthonodat. A grincsfa készítés nem is nehéz!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

víz (H2O)

poláros molekulákból álló, színtelen, szagtalan 0°C és 100°C között folyékony... Tovább

emésztés

a felvett táplálék makromolekuláinak a lebontása, a szervezet számára felhasználható,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet