A csípős paprika manapság nagyon közkedvelt nővény. Mutatunk néhány nagyon érdekes csípős paprika fajtát, amik felkelthetik az érdeklődésedet. Próbáld ki a chilitermesztést te is!

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

KZs
hirdetes

Az egyre melegedő éghajlati viszonyok következtében a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek, míg a tél enyhébbé válik. Ez a jelenség jelentős hatással van a mezőgazdaságra, a vízkészletekre és az élővilágra is. Az egyre melegedő éghajlati viszonyok és a sokak által hangoztatott klímaváltozás hatásai Magyarországon is teret nyitnak újfajta növények könnyebb termesztésére. Ilyen új alternatíva a csípős paprika termesztésében is megfigyelhető akár a kiskerteket nézzük akár a nagyobb volumenű növénytermesztést figyeljük meg. Míg egyes növények számára egyre kedvezőtlen például a forró, nyári időszak mások kifejezetten kedvelik a hőséget és sokkal jobban is fejlődnek ilyen körülmények között.

csípős paprika fajták

Csípős paprika fajták, amiket már a nagyszüleink is fogyasztottak

Mielőtt belevágnánk a legújabb és legkülönlegesebb csípős paprika típusokból szemezgetni érdemes egy kis nosztalgiával megfűszerezett visszatekintést tenni. A csípős paprikák fogyasztása Magyarországon is jellemző.  Sokan el sem tudnák képzelni egy jó marhapörköltet vagy egy gulyáslevest egy kis hegyes erős vagy cseresznye parika nélkül. Magától értetődő, hiszen már a nagyszüleinktől is ezt láttuk, generációk óta szerves része a magyar gasztronómiának.


A csípőspaprika fogyasztásának hagyománya Magyarországon több évszázados múltra tekint vissza. Az amerikai kontinens felfedezése után, a 16. században került Európába a paprika, és viszonylag hamar eljutott Magyarországra is. Meglehetősen rögös úton történt volt hazánkban ennek a növénynek az elterjedése. Először azt gondolták róla, hogy mérgező így kezdetben csak dísznövényként volt jelen a háztartásokban. Ennek ellenére, később felfedezték gasztronómiai értékeit is, így a csípőspaprika egyre népszerűbbé vált a magyar konyhában. A paraszti kultúrában is elterjedt és később már széles körben használt fűszer lett.

hirdetes


Manapság már nem csak ezek a klasszikusnak mondott csípős paprika fajták érhetők el. Be lehet szerezni szinte bármilyen csípős paprika magot, a nagyon extrémektől kezdve a más országok kedvencein át a rekordtartó nagyon csípős paprika magokig. A scoville skála alapján lehetőség van az egyesfajtákat rendszerezni és sorrendbe tenni is, így minden érintett „csípős kedvelő” kiválaszthatja a saját szája-íze szerinti legmegfelelőbbet.

 

A mindenki által ismert és közkedvelt csípős paprika a Jalapeno

Jalapeno jellemzői:
Scoville-skála: 2.500 - 8.000 Shu
Jellemzők: Közepesen csípős, kicsi, zöld vagy piros paprika, amelyet gyakran használnak mexikói ételekben.


Információk a szedésről és termesztésről
A jalapeno paprika termesztése tavasszal kezdődik, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 20-25 °C-ot, és általában 70-80 nap alatt érik be. A növényeket jól vízelvezetett, tápanyagban gazdag talajba ültetik, és rendszeres öntözést igényelnek, különösen a meleg, száraz időszakokban. Ezt a fajta csípős paprikát nyáron és kora ősszel szedik, amikor a paprikák még zöldek, de már elérték teljes méretüket és keménységüket.

Egyéb csípős paprika fajták, amiket sokan szeretnek


Cayenne: Hosszú, vékony, piros paprika, amelyet gyakran szárítanak és őrölnek cayenne borsként.
Scoville-skála: 30.000 - 50.000 Shu
Habanero: Kis, harang alakú paprika, amely rendkívül csípős, és gyakran használják szószokban és mártásokban.
Scoville-skála: 100.000 - 350.000 Shu


A habanero és a cayenne csípős paprika fajták termesztése nagyon hasonló. Mindkettő esetében tavasszal kezdődik, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 20-25 °C-ot, és meleg, napos helyre van szükségük a jó fejlődéshez. A növényeket jól vízelvezetett, tápanyagban gazdag talajba ültetik, és rendszeres öntözést igényelnek, különösen a virágzási és terméskötési időszakban. Ezeket a csípős paprikákat nyáron és kora ősszel szedik, amikor elérik a teljesen érett növekedési fázist.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-12-05

Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel

Az ásás, más néven talajforgatás, egy régóta alkalmazott talajművelési technika, amelynek előnyeit és hátrányait szakértő segítségével vizsgáltuk meg.

2024-12-05

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Segítünk dönteni, hogy idén is tökéletes legyen az ünnepi hangulat – fedezd fel mindkét opció előnyeit és hátrányait!

2024-12-07

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Fedezd fel a legszebb orchidea fajtákat, amelyek idén karácsonykor is tökéletes ajándékok lehetnek, és örömet szerezhetsz velük minden növénykedvelőnek!

2024-12-10

Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz

A mikulásvirág nemcsak karácsonyi dísz, hanem a téli otthonod színpompás dísze – tudd meg, hogyan varázsolhatod pirossá! Fedezzük fel a gondozás részleteit.

2024-12-01

A mélymulcs készítése: magyar ökológus által kifejlesztett módszer

A mélymulcs technológia, amelyet Dr. Gyulai Iván ökológus fejlesztett ki egy innovatív megközelítés, amely a természetes ökoszisztémák működését veszi alapul.

2024-12-01

Orchideabetegségek: Hogyan ismerd fel és mit tegyél ellenük?

Az orchidea betegségek megnehezíthetik a növény gondozását. Gyakorlati tanácsokkal segítünk az egészséges és gyönyörű növényekért. Olvasd el mit tehetsz!

2024-11-30

A legfinomabb fűszernövények fajtái: így lehet konyhai fűszerkerted

A legfinomabb fűszernövények ízükkel és illatukkal is különlegessé tehetik a konyhádat. Tudd meg, hogyan hozhatsz létre saját konyhai fűszerkertet otthonodban!

2024-11-30

A karácsonyi kaktusz locsolása és 7 tipp a virágzás megőrzéséhez

A karácsonyi kaktusz locsolása az ünnepi szezon egyik legfontosabb gondozási feladata. Megmutatjuk hogyan csináld és tippekkel segítünk a virágzás megőrzésében.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

megszorult mag

az érési folyamat közben bekövetkező káros hatásokra (aszály, megdőlés, gombás betegség,... Tovább

eszközhatékonyság

a termékre, a termelési értékre, a jövedelemre vetített eszközérték, amely lehet a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet