Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

Az egyre melegedő éghajlati viszonyok következtében a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek, míg a tél enyhébbé válik. Ez a jelenség jelentős hatással van a mezőgazdaságra, a vízkészletekre és az élővilágra is. Az egyre melegedő éghajlati viszonyok és a sokak által hangoztatott klímaváltozás hatásai Magyarországon is teret nyitnak újfajta növények könnyebb termesztésére. Ilyen új alternatíva a csípős paprika termesztésében is megfigyelhető akár a kiskerteket nézzük akár a nagyobb volumenű növénytermesztést figyeljük meg. Míg egyes növények számára egyre kedvezőtlen például a forró, nyári időszak mások kifejezetten kedvelik a hőséget és sokkal jobban is fejlődnek ilyen körülmények között.

csípős paprika fajták

Csípős paprika fajták, amiket már a nagyszüleink is fogyasztottak

Mielőtt belevágnánk a legújabb és legkülönlegesebb csípős paprika típusokból szemezgetni érdemes egy kis nosztalgiával megfűszerezett visszatekintést tenni. A csípős paprikák fogyasztása Magyarországon is jellemző.  Sokan el sem tudnák képzelni egy jó marhapörköltet vagy egy gulyáslevest egy kis hegyes erős vagy cseresznye parika nélkül. Magától értetődő, hiszen már a nagyszüleinktől is ezt láttuk, generációk óta szerves része a magyar gasztronómiának.


A csípőspaprika fogyasztásának hagyománya Magyarországon több évszázados múltra tekint vissza. Az amerikai kontinens felfedezése után, a 16. században került Európába a paprika, és viszonylag hamar eljutott Magyarországra is. Meglehetősen rögös úton történt volt hazánkban ennek a növénynek az elterjedése. Először azt gondolták róla, hogy mérgező így kezdetben csak dísznövényként volt jelen a háztartásokban. Ennek ellenére, később felfedezték gasztronómiai értékeit is, így a csípőspaprika egyre népszerűbbé vált a magyar konyhában. A paraszti kultúrában is elterjedt és később már széles körben használt fűszer lett.


Manapság már nem csak ezek a klasszikusnak mondott csípős paprika fajták érhetők el. Be lehet szerezni szinte bármilyen csípős paprika magot, a nagyon extrémektől kezdve a más országok kedvencein át a rekordtartó nagyon csípős paprika magokig. A scoville skála alapján lehetőség van az egyesfajtákat rendszerezni és sorrendbe tenni is, így minden érintett „csípős kedvelő” kiválaszthatja a saját szája-íze szerinti legmegfelelőbbet.