Hogyan kell betakarítani a paprikát? Mikor kell betakarítani a paprikát? Paprika szedés tippek és tanácsok

Paprika betakarítása: mikor és hogyan szedjük a paprikát?

Kiss Jázmin, kertész
hirdetes

A paprika az egyik legkedveltebb és legváltozatosabb zöldség, amit kertünkben termeszthetünk. Számos fajtája létezik, az édes kaliforniai paprikától a csípős chili paprikákig, mindegyik különböző színt, ízt és formát kínál. Ahhoz, hogy a legjobb minőségű paprikát takarítsuk be, fontos tudnunk, mikor és hogyan érdemes szedni őket. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a paprika betakarításának legfontosabb tudnivalóit.

paprika betakarítása

Mikor szedjük a paprikát?

A paprika betakarításának ideje fajtától függően változik, de általánosságban elmondható, hogy a termés érettségét és a kívánt felhasználási célját kell figyelembe venni.

Paprika érettségi jelek

1.    Szín: Az érett paprika színe élénk és egyenletes. Például a zöld paprikák sötétzöldek, az édes piros paprikák mélyvörösek, a sárgák pedig aranysárgák lesznek. A színes paprikák általában zölden kezdik, majd fokozatosan nyerik el végső színüket.
2.    Tapintás: Az érett paprika kemény és feszes tapintású, de nem túl kemény. Ha a paprika túl puha, akkor már túlérett lehet.
3.    Méret: Az érett paprika mérete a fajtától függ, de általában eléri a fajtára jellemző méretet.

Időzítés

A paprika betakarításának időpontja az ültetés időpontjától és az adott fajtától függ. Általában a palántázástól számított 70-90 nap múlva kezdhetjük meg a szedést. Azonban a pontos időpontot az érettségi jelek figyelembevételével állapíthatjuk meg.

Hogyan szedjük a paprikát?

A paprika szedése egyszerű folyamat, de néhány alapvető szabályt érdemes betartani a növény és a termés épségének megőrzése érdekében.

Eszközök

A paprika szedéséhez nincs szükség különleges eszközökre, de egy éles metszőolló vagy kés hasznos lehet. Fontos, hogy az eszközök tiszták és élesek legyenek, hogy minimalizáljuk a növény sérülését és a fertőzések kockázatát.

hirdetes

Lépések

1.    Megfelelő időpont kiválasztása: A paprikát a legjobb reggel vagy késő délután szedni, amikor a hőmérséklet alacsonyabb, és a termés kevésbé stresszes. Kerüljük a szedést forró, napsütéses időben, mert ilyenkor a paprika könnyen megfonnyadhat.
2.    Paprika megfogása: Finoman fogjuk meg a paprikát a szár közelében. Ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk meg túl erősen, mert a paprika héja sérülékeny lehet.
3.    Vágás vagy csavarás: Használjunk éles metszőollót vagy kést, hogy levágjuk a paprikát a szárról. Ha metszőollót használunk, vágjuk le a paprikát a szárral együtt, körülbelül 1 cm hosszú szárrésszel. Ha kézzel szedjük, óvatosan csavarjuk le a paprikát a szárról, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a növényt.
4.    Tárolás: Azonnal helyezzük a leszedett paprikát egy árnyékos, hűvös helyre. Kerüljük a közvetlen napfényt és a magas hőmérsékletet, mert ezek károsíthatják a termést. A paprikát lehetőleg minél előbb fogyasszuk el vagy dolgozzuk fel, hogy megőrizzük frissességét és ízét.

A különböző paprika fajták betakarítása

A különböző paprika fajták betakarítása eltérő lehet az érettségi idő és a kívánt szín szerint. Íme néhány példa:

Kaliforniai paprika

A kaliforniai paprika, vagy más néven édes paprika, általában zölden kezd, majd pirosra, sárgára vagy narancssárgára változik. A zöld kaliforniai paprikákat akkor szedjük, amikor teljesen kifejlődtek, de még nem kezdtek el színesedni. A színes kaliforniai paprikákat hagyjuk a növényen tovább érni, amíg el nem érik a kívánt színt.

Chili paprika

A chili paprika érettsége függ a fajtától és a kívánt csípősségi szinttől. A zöld chili paprikákat akkor szedjük, amikor elérték a megfelelő méretet, de még zöldek. Ha piros chili paprikát szeretnénk, hagyjuk a növényen tovább érni, amíg pirosra nem váltanak. A chili paprikákat érdemes kesztyűben szedni, hogy elkerüljük a csípős anyagok bőrrel való érintkezését.

Paprika tárolása és feldolgozása

A betakarított paprikát hűvös, száraz helyen tároljuk. A friss paprikát néhány napig hűtőszekrényben is tárolhatjuk, de hosszabb távú tároláshoz érdemes fagyasztani vagy savanyítani. A paprikát fagyasztás előtt mossuk meg, távolítsuk el a magokat és a szárakat, majd szeleteljük fel. A szeleteket helyezzük fagyasztózacskóba vagy légmentesen zárható edénybe.

Savanyításhoz a paprikát mossuk meg, vágjuk fel és helyezzük sterilizált üvegekbe. Forró ecetes-sós lével öntsük fel, majd zárjuk le az üvegeket. A savanyított paprika hűvös, sötét helyen tárolva hónapokig eltartható.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-12-09

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése remek lehetőség arra, hogy már tavasszal friss, zsenge termést takaríts be – megfelelő gondoskodással bőséges szüretben lehet részed!

2024-12-05

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Segítünk dönteni, hogy idén is tökéletes legyen az ünnepi hangulat – fedezd fel mindkét opció előnyeit és hátrányait!

2024-12-05

Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel

Az ásás, más néven talajforgatás, egy régóta alkalmazott talajművelési technika, amelynek előnyeit és hátrányait szakértő segítségével vizsgáltuk meg.

2024-12-07

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Fedezd fel a legszebb orchidea fajtákat, amelyek idén karácsonykor is tökéletes ajándékok lehetnek, és örömet szerezhetsz velük minden növénykedvelőnek!

2024-11-22

Téli sarjadékhagyma termesztés: friss zöldség a leghidegebb hónapokban

A téli sarjadékhagyma termesztése egyszerű és praktikus módja annak, hogy a hideg hónapokban is friss, vitaminokban gazdag zöldség kerüljön az asztalodra.

2024-11-30

A karácsonyi kaktusz locsolása és 7 tipp a virágzás megőrzéséhez

A karácsonyi kaktusz locsolása az ünnepi szezon egyik legfontosabb gondozási feladata. Megmutatjuk hogyan csináld és tippekkel segítünk a virágzás megőrzésében.

2024-10-21

Ne hagyd kezeletlenül a rozsdagomba fertőzést: tavasszal kiújulhat

A rozsdagomba gyakori kórokozó, amely narancssárga vagy fekete foltokat okozva károsíthatja a növényeket. Ne hagyd kezeletlenül, mert tavasszal kiújulhat.

2024-10-18

Ízletes fekete retek receptek: így készíts egészséges finomságokat

Fekete retek receptek segítségével könnyedén készíthetünk egészséges és finom ételeket ebből a tápláló zöldségből. Használjuk ki a fekete retek gyógyhatásait!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ligázok

a DNS-szintézist (dezoxiribonukleinsav) katalizáló enzimek. A génsebészetben a DNS-darabok... Tovább

gazdasági mutatók

ált. olyan viszonyszámok, amelyeket a gazd. folyamatok adataiból képeznek. Jellemezhetik a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet kertfenntartás Zöldség Zöldségtermesztés