Oregánó
Az oregánó megannyi fűszerkert állandó lakója, hiszen egy sokoldalú, közkedvelt fűszernövény, ami egyetlen házilag sütött pizzáról sem hiányozhat. Napi 6-8 óra napfényre van szüksége, és átlagos szobahőmérsékletre (13-24°C közötti ingadozást tűr meg). A talaj legyen jó vízelvezetésű, többnyire homokos keverék. Használj egyenlő arányban általános virágföldet és durvaszemű homokot, vagy csak simán kaktuszoknak készített talajkeveréket. Öntöznöd csak hetente egy alkalommal kell majd, amikor a talaj felszíne már száraz. Ügyelj rá, hogy a túlöntözésre fokozottan érzékeny!Amikor az oregánó eléri a 15 centis magasságot, vágj le a szárakból szükség szerint, de mindenképpen hagyj legalább két levélcsoportot. Ha sűrűn metszel belőle, akkor dúsabb, egészségesebb levélzetet növeszt.
Rozmaring
A rozmaringot bizonyára senkinek nem kell bemutatni. Ez is egy olyan fűszernövény, ami kiválóan alkalmas házon belüli termesztésre. Biztosíts neki napi legalább 6 órányi napfényt – az átlag szobahőmérséklet a rozmaringnak is megfelel. Meglehetősen szívós növény, mert akár 7-21°C közötti hőingadozásokat is képes túlélni a téli hónapok során.
Talaj tekintetében ügyelj rá, hogy jól elvezesse a vizet – a rozmaringra az oregánóval kapcsolatos talajtippek vonatkoznak: egyenlő arányú általános és homokos keverék, vagy kaktuszoknak kevert talaj. Vízigénye nem nagy, ezért várd meg, míg a talaj felső néhány centije ki nem szárad, mielőtt újra vizet adnál neki – a rozmaring inkább szárazabb körülményeket kedveli. Miután eléri a 15 centit, igény szerint csipkedj a száraiból – ezek idővel újra nőnek majd. Ügyelj rá, hogy a rozmaring viszonylag lassan növekszik, ezért érdemes csupán az 1/3-t leszüretelni egy-egy alkalommal.
Kakukkfű
Jellegzetes ízének köszönhetően a kakukkfű gyakorta tökéletesíti a különböző húsételeket (és persze más fogásokat is). Igyekezz napi legalább 6 óra napfényt biztosítani számára. Az átlagos szobahőmérséklet mellett 10-24°C közötti hőingadozást képes megtűrni. A kakukkfű számára ideális talajról a rozmaring és oregánó kapcsán már beszámoltunk. Két öntözés között várj, hogy a talaj felső 2,5 centije kiszáradjon, majd öntözd meg jó alaposan. A kifejlett, megerősödött kakukkfű remekül ellenáll a szárazságnak (de azért a szükségesnél tovább ne várasd meg). Amint a kakukkfű elhagyja a 7,5 centis magasságot, elkezdhetsz gondolkodni a szüretelésen, de ennél alacsonyabbra ne vágd vissza, hogy a jövőben is tovább nőhessen.
Petrezselyem
A petrezselymet gyakran használják különféle fogások díszítésére, pedig egy egészséges, ízletes fűszernövényről van szó, ami számtalan fogást képes kiegészíteni, legyen szó húsokról, halról, vagy akár más zöldségekről. Szobahőmérsékleten legalább napi 6 óra napfényt biztosíts petrezselymednek – a 13-24°C közötti hőingadozást még jól viseli. Használj hozzá általános virágföldet, és öntözd heti két alkalommal, amikor a talaj felszíne száraznak érződik. A kifejlett petrezselymet mindig legfeljebb 5 centiig vágd vissza, hogy a szárak tovább növekedhessenek.