Sok konyhában megtalálható a burgonya, egy keményítőtartalmú gumó, amely számos étel elkészítésére alkalmas. A saját burgonyatermesztés biztosítja ezeknek a hosszan tartó burgonyáknak a bioellátását.
Burgonya ültetése ősszel
A burgonya őszi termesztése gyakran előnyösebb a forró nyárral rendelkező területeken, mivel hűvös évszaknak számít. Kíváncsi vagy, milyen későn ültethetsz burgonyát? A válasz a növekedési zónától függ. A burgonyagumók 15 -21 Celsius fok hőmérsékleten fejlődnek a legjobban.
Jól nőnek kora tavasszal és késő ősszel, amikor a hőmérséklet nem túl meleg. Vannak korai, középső és késői fajták. Válassz késői fajtát az optimális termelés érdekében az őszi vetési helyzetekben.
Hogyan ültessünk burgonyát ősszel? - Mikor kell ültetni az őszi burgonyát?
A késői burgonya jól használható téli tárolásra. E fajták ültetésére a legjobb idő körülbelül 110 nappal az első várható fagy előtt, ami egyes régiókban már júliusban is lehet. A gumók képződése lelassul vagy leáll, ha a talaj hőmérséklete 26,7 C-fok. Az őszi burgonya ültetése gyakran nagyobb termést eredményez, mint a korai vagy középszezon fajták, és keményítőtartalmuk is magasabb.
A laza vályogtól a homokos talajig előnyös a burgonyatermesztés. A burgonyát konténerekben is lehet termeszteni, és sok megvásárolható vagy elkészíthető.
Késői burgonyatermesztés
A megfelelő gumófajta kiválasztása biztosítja a maximális termést. Az ősszel jól teljesítő fajták:
- Butte- Barna héjú keményítős
- Desiree- Rózsa héjú, sárga húsú
- Genesee- Klasszikus fehér burgonya német
- Butterball- krémes sárga hús
- Katahdin- Hosszan eltartható fehér burgonya
- Snowden- Kicsi fehér, tökéletes burgonya chipshez
- Russet Burbank- nagy klasszikus rozsda, száraz, lisztes húsú
- Piros Pontiac- Nagy gumók vörös héjjal és fehér, viaszos húsú
- Lehigh- Sárga burgonya kemény hússal
- Kennebec- Nagy barna héjú gumó
- Elba- Szilárd, fehér, kerek burgonya
- Bintje- Hosszú tárolású sárga spund
- All Blue- Mélylila vörös héja és húsa
- French Fingerling - Hosszú, keskeny gumók
- Ír Cobbler - Öröklött közepes burgonya
- Rózsafenyő Alma - Rózsás ujjal sárga hússal
- Green Mountain - Klasszikus sütőburgonya
- Amarosa - Kívül-belül rózsaszín
Tippek a burgonya termesztéséhez
A burgonyának nem sok bátorításra van szüksége a növekedéshez. Válassz kemény palánta burgonyát. A zacskón kék címkével kell rendelkeznie, amely azt jelzi, hogy a burgonya átment az ellenőrzésen.
Vágj minden vetőburgonyát darabokra. Egy közepes méretű burgonyát 4 részre kell vágni, míg egy nagy burgonyát 6 darabra kell szétválasztani. Győződj meg arról, hogy minden darabon van legalább 1 szem vagy növekvő csomó. A burgonya darabolása után a darabokat meleg, párás helyen tároljuk, hogy a vágott szélek meggyógyuljanak.
Ültess minden darabot előkészített talajba egymástól 30 cm távolságra. Fedd be a darabokat 10,16 cm-es talajjal. Ahogy látod a növény leveleit, emeld meg a talajt, hogy elősegítsed a gyökerek és a gumók kialakulását. A helyet egyenletesen kell öntözni. A fiatal gumókat bárhol finoman lehet betakarítani. Amikor a növény elpusztul, ideje bevinni a teljes betakarítást. Hagyjuk ülni egy napig árnyékos helyen, hogy megkeményítsük a bőrét, és 4,4 C-fokon tároljuk.