Ahogy közeledik a karácsony, sok család izgatottan várja az ünnepek különleges hangulatát és az együttlét örömét. Ugyanakkor a karácsony gyakran komoly pénzügyi terheket is jelent, hiszen az ajándékok, az ünnepi dekorációk és a karácsonyi vacsora költségei gyorsan megnövekedhetnek. Azonban ne hagyd, hogy a pénzügyi aggályok elrontsák az ünnepek örömét! Ebben a cikkben olyan pénztárcakímélő karácsonyi menüt mutatunk be, amely segítségével kevesebb pénzből is elkészíthetünk finom ételeket, miközben megőrizzük a meghitt, karácsonyi hangulatot és gasztronómiai élvezeteket.
Hagymakrémleves pirítóssal
A hagyományos hagymakrémleves a család kedvence. Az aranyló hagyma, a fűszerek és az alaplé harmóniája teszi ezt a levest különlegessé. A friss petrezselyemmel és a sajtos pirítóssal tálalt változat pedig még ízletesebbé varázsolja.
• 5 fej közepes vöröshagyma
• 1 fej fokhagyma
• 2 evőkanál olaj
• 1 evőkanál liszt
• 1,5 liter húsleves (2 db leveskockából)
• 2 dl tejszín
• Bors ízlés szerint
• Friss tárkony és petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Az olajat hevítsük fel egy nagy lábasban közepes lángon. Adjuk hozzá a vékonyan szeletelt vöröshagymát és a fokhagymát (apróra vágva). Pároljuk, amíg az hagyma üveges és enyhén aranyszínű lesz, ezt körülbelül 10-15 perc alatt érjük el.
2. Szórjuk rá a lisztet, majd keverjük el és főzzük további 2-3 percig, hogy a liszt íze kicsit eltűnjön.
3. Öntsük fel a húslevessel, majd forraljuk fel. A leves készítéséhez használhatunk húsleveskockát, amihez a csomagoláson lévő utasításokat kövessük.
4. Amikor a leves felforrt, vegyük le a lábast a tűzről, és pépesítsük össze a hagymát botmixerrel vagy turmixgéppel. A krémes állag elérése érdekében adjuk hozzá a tejszínt.
5. Fűszerezzük ízlés szerint borral, tárkonnyal és apróra vágott petrezselyemmel. Folytassuk a főzést még 10-15 percig alacsony lángon.
6. Tálaljuk a levest friss petrezselyemmel és sajtos/zöld fűszeres pirítóssal.
Csirkemell sütőtökpürével és steak burgonyával
A csirkemell, a sütőtök, a burgonya és a burgonya olyan egyszerű, mégis minőségi alapanyagok, amelyekből könnyedén elkészíthető egy gazdag és kielégítő karácsonyi menü, anélkül, hogy túlzottan terhelné a költségvetést.
• 500 g sütőtök, meghámozva, kockázva
• 2 evőkanál vaj
• 1 teáskanál méz
• Só, bors ízlés szerint
• Friss petrezselyem a tálaláshoz
Steak burgonya
• 4 közepes méretű burgonya, meghámozva és kockázva
• 2 evőkanál olaj
• 1 teáskanál fűszersó
• rozmaring
1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
2. Fűszerezzük a csirkemell filéket fűszerpaprikával, fokhagymaporral, sóval és borssal.
3. Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Süssük meg a csirkemelleket mindkét oldalon, amíg aranyszínűek lesznek.
4. Helyezzük át a csirkemelleket egy sütőedénybe, majd süssük őket készre a előmelegített sütőben, körülbelül 20-25 percig vagy amíg az hőmérsékletük eléri a biztonságos 75°C-ot.
5. Főzzük meg a sütőtök kockákat enyhén sós vízben, amíg puhák lesznek (kb. 15-20 perc).
6. Szűrjük le a sütőtököt, majd törjük össze vagy pürésítsük.
7. Adjuk hozzá a vajat, mézet, sót és borsot a püréhez, majd keverjük össze alaposan.
8. Hagyjuk a krumplinak a sütőt 200 fokon.
9. A kockázott burgonyát keverjük össze olajjal és fűszersóval egy tepsiben.
10. Süssük a burgonyát a sütőben kb. 30 percig, vagy amíg aranyszínű és ropogós nem lesz.
11. A sült krumplit tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel.
Kókusztekercs
Ez a kókusztekercs nemcsak a szájat kényezteti, de a pénztárcát is kíméli. Az egyszerűség és a minőségi alapanyagok ötvözése teszi lehetővé, hogy a kókusztekercs egy olcsó, ugyanakkor ínycsiklandó desszert legyen az ünnepi asztalon.
Hozzávalók:
A piskóta:
• 4 tojás
• 100 g porcukor
• 100 g liszt
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 teáskanál vaníliás cukor
• Csipet só
A töltelék:
• 200 ml tejszín
• 100 g kókuszreszelék
• 50 g porcukor
• 1 teáskanál vaníliás cukor
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és készítsünk elő egy tepsit, amit béleljünk ki sütőpapírral.
2. A tojásokat válasszuk szét fehérjéjére és sárgájára.
3. A tojássárgákat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a lisztet és a sütőport, majd óvatosan keverjük össze.
4. A tojásfehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá. Forgassuk a fehérjehabot óvatosan a piskótamasszához.
5. Öntsük a masszát a tepsibe, simítsuk el, majd süssük 12-15 percig, vagy amíg a piskóta szép aranybarna nem lesz.
6. Amikor a piskóta készen van, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
7. A kókuszreszeléket szórjuk egy serpenyőbe, és pirítsuk aranybarnára közepes lángon. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg.
8. A tejszínt verjük fel kemény habbá a porcukorral és a vaníliás cukorral. Keverjük hozzá a pirított kókuszt.
9. A kihűlt piskótát terítsük ki sütőpapírral. Simítsuk rá a kókuszos tejszínt, majd tekerjük fel óvatosan.
10. Tekerjük be a tekercset sütőpapírba, és hagyjuk pihenni a hűtőszekrényben legalább 1-2 órán át.
11. Miután a tekercs megdermedt, szeleteljük fel és tálaljuk.
12. Díszíthetjük további kókuszreszelékkel vagy porcukorral, ízlés szerint.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.