Ahogy közeledik a karácsony, sok család izgatottan várja az ünnepek különleges hangulatát és az együttlét örömét. Ugyanakkor a karácsony gyakran komoly pénzügyi terheket is jelent, hiszen az ajándékok, az ünnepi dekorációk és a karácsonyi vacsora költségei gyorsan megnövekedhetnek. Azonban ne hagyd, hogy a pénzügyi aggályok elrontsák az ünnepek örömét! Ebben a cikkben olyan pénztárcakímélő karácsonyi menüt mutatunk be, amely segítségével kevesebb pénzből is elkészíthetünk finom ételeket, miközben megőrizzük a meghitt, karácsonyi hangulatot és gasztronómiai élvezeteket.
Hagymakrémleves pirítóssal
A hagyományos hagymakrémleves a család kedvence. Az aranyló hagyma, a fűszerek és az alaplé harmóniája teszi ezt a levest különlegessé. A friss petrezselyemmel és a sajtos pirítóssal tálalt változat pedig még ízletesebbé varázsolja.
• 5 fej közepes vöröshagyma
• 1 fej fokhagyma
• 2 evőkanál olaj
• 1 evőkanál liszt
• 1,5 liter húsleves (2 db leveskockából)
• 2 dl tejszín
• Bors ízlés szerint
• Friss tárkony és petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Az olajat hevítsük fel egy nagy lábasban közepes lángon. Adjuk hozzá a vékonyan szeletelt vöröshagymát és a fokhagymát (apróra vágva). Pároljuk, amíg az hagyma üveges és enyhén aranyszínű lesz, ezt körülbelül 10-15 perc alatt érjük el.
2. Szórjuk rá a lisztet, majd keverjük el és főzzük további 2-3 percig, hogy a liszt íze kicsit eltűnjön.
3. Öntsük fel a húslevessel, majd forraljuk fel. A leves készítéséhez használhatunk húsleveskockát, amihez a csomagoláson lévő utasításokat kövessük.
4. Amikor a leves felforrt, vegyük le a lábast a tűzről, és pépesítsük össze a hagymát botmixerrel vagy turmixgéppel. A krémes állag elérése érdekében adjuk hozzá a tejszínt.
5. Fűszerezzük ízlés szerint borral, tárkonnyal és apróra vágott petrezselyemmel. Folytassuk a főzést még 10-15 percig alacsony lángon.
6. Tálaljuk a levest friss petrezselyemmel és sajtos/zöld fűszeres pirítóssal.
Csirkemell sütőtökpürével és steak burgonyával
A csirkemell, a sütőtök, a burgonya és a burgonya olyan egyszerű, mégis minőségi alapanyagok, amelyekből könnyedén elkészíthető egy gazdag és kielégítő karácsonyi menü, anélkül, hogy túlzottan terhelné a költségvetést.
• 4 db csirkemell filé
• 2 evőkanál olívaolaj
• 1 teáskanál fűszerpaprika
• Só, bors ízlés szerint
Sütőtökpüré
• 500 g sütőtök, meghámozva, kockázva
• 2 evőkanál vaj
• 1 teáskanál méz
• Só, bors ízlés szerint
• Friss petrezselyem a tálaláshoz
Steak burgonya
• 4 közepes méretű burgonya, meghámozva és kockázva
• 2 evőkanál olaj
• 1 teáskanál fűszersó
• rozmaring
1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
2. Fűszerezzük a csirkemell filéket fűszerpaprikával, fokhagymaporral, sóval és borssal.
3. Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Süssük meg a csirkemelleket mindkét oldalon, amíg aranyszínűek lesznek.
4. Helyezzük át a csirkemelleket egy sütőedénybe, majd süssük őket készre a előmelegített sütőben, körülbelül 20-25 percig vagy amíg az hőmérsékletük eléri a biztonságos 75°C-ot.
5. Főzzük meg a sütőtök kockákat enyhén sós vízben, amíg puhák lesznek (kb. 15-20 perc).
6. Szűrjük le a sütőtököt, majd törjük össze vagy pürésítsük.
7. Adjuk hozzá a vajat, mézet, sót és borsot a püréhez, majd keverjük össze alaposan.
8. Hagyjuk a krumplinak a sütőt 200 fokon.
9. A kockázott burgonyát keverjük össze olajjal és fűszersóval egy tepsiben.
10. Süssük a burgonyát a sütőben kb. 30 percig, vagy amíg aranyszínű és ropogós nem lesz.
11. A sült krumplit tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel.
Kókusztekercs
Ez a kókusztekercs nemcsak a szájat kényezteti, de a pénztárcát is kíméli. Az egyszerűség és a minőségi alapanyagok ötvözése teszi lehetővé, hogy a kókusztekercs egy olcsó, ugyanakkor ínycsiklandó desszert legyen az ünnepi asztalon.
Hozzávalók:
A piskóta:
• 4 tojás
• 100 g porcukor
• 100 g liszt
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 teáskanál vaníliás cukor
• Csipet só
A töltelék:
• 200 ml tejszín
• 100 g kókuszreszelék
• 50 g porcukor
• 1 teáskanál vaníliás cukor
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és készítsünk elő egy tepsit, amit béleljünk ki sütőpapírral.
2. A tojásokat válasszuk szét fehérjéjére és sárgájára.
3. A tojássárgákat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a lisztet és a sütőport, majd óvatosan keverjük össze.
4. A tojásfehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá. Forgassuk a fehérjehabot óvatosan a piskótamasszához.
5. Öntsük a masszát a tepsibe, simítsuk el, majd süssük 12-15 percig, vagy amíg a piskóta szép aranybarna nem lesz.
6. Amikor a piskóta készen van, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
7. A kókuszreszeléket szórjuk egy serpenyőbe, és pirítsuk aranybarnára közepes lángon. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg.
8. A tejszínt verjük fel kemény habbá a porcukorral és a vaníliás cukorral. Keverjük hozzá a pirított kókuszt.
9. A kihűlt piskótát terítsük ki sütőpapírral. Simítsuk rá a kókuszos tejszínt, majd tekerjük fel óvatosan.
10. Tekerjük be a tekercset sütőpapírba, és hagyjuk pihenni a hűtőszekrényben legalább 1-2 órán át.
11. Miután a tekercs megdermedt, szeleteljük fel és tálaljuk.
12. Díszíthetjük további kókuszreszelékkel vagy porcukorral, ízlés szerint.