Időjárás: Az elmúlt 2 hét időjárása száraz és meleg volt. A napi átlaghőmérsékletek 19 oC körül alakultak. Csapadék 4 mm hullott a tárgyidőszakban.
Tolna megye
2006-09-18
fenológia:
Kukorica: érés
Napraforgó: betakarítás
Alma: 55 mm-es gyümölcs
Szőlő: középérésű fajták szüretének kezdete
Kártételi veszélyhelyzettel fenyegető károsítók:
Szőlőben a lisztharmat és a peronoszpóra kártételi jelentősége a lombozat elöregedésével lecsökkent. A kukoricatáblákon a kukoricabogár imágóinak egyedszáma alacsony.
A molyok rajzása általában gyengült. Szex-feromon csapdáink átlagos heti fogása az alábbiak szerint alakult: Lombosfa-fehérmoly: 1 db, Almamoly: 10 db, Keleti gyümölcsmoly: 27 db, Barackmoly: 9 db, Szilvamoly: 52 db, Nyerges szőlőmoly: 0 db, Tarka szőlőmoly: 0 db, Gyapottok-bagolylepke 0 db.
Általános növényvédelmi helyzet:
Polifág kártevők
A mezei pocok létszáma nem változott a pillangósokban. A táblák többségében a fertőzés mértéke gyenge, 1-2 lakott járat/25m2. Az amerikai fehér medvelepke második nemzedékének lárvakártétele gyenge-közepes megyénkben.
Kultúrák károsítói
A kukorica fejlődésének továbbra is kedvező az időjárás. A kukoricatáblák többségében az amerikai-kukoricabogár imágói jelen vannak, de az egyedszám alacsony, általában 1-2 bogár/tő. A gyapottok-bagolylepke egyedszáma továbbra sem emelkedett, a fertőzöttség alacsony. Élő lárvát ritkán találni a csövekben. A kukoricamoly lárvái által károsított, szártöréses tüneteket mutató tövek aránya átlagosan 2-3%.
A napraforgó betakarítása nagyrészt befejeződött megyénkben. A terméseredmények 2,5-3 t/ha körül mozognak. Az augusztusi sok csapadék miatt a betakarítás alatt lévő állományokban a gombás betegségek felerősödtek és a még lábon álló táblákban 5-9%-os gyakorisággal fordulnak elő.
A cukorrépa állományok jól fejlettek. Az állományokban továbbra is a gyomosodás jelenti a legnagyobb gondot. A gombabetegségek (cerkospóra) fellépése és a levéltetvek egyedszáma kis mértékű.
Az almában a betakarítás folyamatos. A lombosfa-fehérmoly rajzása gyenge, az almamoly rajzása közepes. A rendszeres védekezések ellenére, az ültetvények egy részében a betakarításra a molyos almák aránya eléri vagy meghaladja a 12-15%-ot.
A szőlő érés fenológiai állapotban van. A szürkepenészes fürtök aránya - a szeptember első felében tapasztalható száraz időjárás miatt - nem emelkedett az elmúlt két hétben, a fertőzöttség mértéke közepes, 8-15% körüli. A tarka szőlőmoly és a nyerges szőlőmoly rajzása leállt. A korai fajták (Rizlingszilváni, Oportó, Irsai Olivér) szedését nagyrészt befejezték. A termésmennyiség a tavalyihoz hasonlóan alakult, a mustfok viszont magasabb volt. A 17-20 mustfokos termések a leggyakoribbak, ami a korai fajtáknál jónak számít. A középérésű fajták (Zweigelt, Kékfrankos) szedését néhányan megkezdték. Itt is kedvezőek a tapasztalatok. A késői érésű fajták (Merlot, Cabernet) számára is nagyon kedvező a jelenlegi száraz, meleg időjárás. A próbaszüretek eredményei szerint a késői fajták már most elérték a 20 mustfokot a szekszárdi borvidéken.
A gyapottok-bagolylepke rajzása továbbra is gyenge. A szeptember első felében uralkodó száraz periódus sem lendítette fel a populációt a várt mértékben. A Szolgálat fénycsapdája hetente csak 1-2 egyedet fogott az elmúlt időszakban.
Szekszárd, 2006. szeptember 18.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.