A Medovik - vagy orosz mézes sütemény - a 19. században jött létre az Orosz Birodalomban. Egy napon a császári konyhában egy fiatal cukrász – aki nem tudta Erzsébet Alekszejevna császárnőről, I. Sándor feleségéről, hogy ki nem állhatja a mézet– új süteményt sütött mézzel és sűrű tejföllel. Erzsébet császárné, nem ismerve a tortának a hozzávalóit, meglepő módon beleszeretett és kedvence lett.
Miből készül az orosz mézes torta?
A Medovik egy réteges torta méz és karamell jegyekkel. A méz oroszul „med”, ezért számíthatunk arra, hogy a méz lesz az egyik domináns összetevő ebben a süteményben. Bár csak néhány evőkanálnyit használunk, nagyon gazdag ízt ad a süteménynek.
Az eredeti orosz medovik ropogós és vékony tortarétegekből áll, amelyeket krémes töltelékkel lágyítottak, amely egy rész tejszínhab és egy rész tejföl cukorral és vaníliával keverve. Néha vajból és édesített sűrített tejből készült tölteléket használnak.
A többi hozzávaló nagyon gyakori a süteményekhez. A vaj, a cukor, a liszt, a szódabikarbóna és a vanília vékony rétegeket hoz létre az orosz mézes süteményből.
Meg kell jegyezni, hogy az orosz mézes sütemények receptjeinek számos változata létezik, de mindegyikben van két közös dolog: a méz és a tejföl.
Az egyik leghíresebb és legelismertebb változat Michelle Polzine- tól, a San Francisco-i 20th Century Cafe tulajdonosától és cukrászától származik. Polzine orosz mézes tortája a klasszikus medovik torta értelmezése. Több vajat ad a tésztához, hogy vékony, szivacsos rétegeket hozzon létre, és égetett mézet használ. Ez a méz karamellizált mélységet és egy kellemes keserűséget ad a virágos édességhez.
Medovik torta recept
10 db laphoz, melyeknek 20-21 cm az átmérője
* 200 g méz
* 200 g vaj
* 570 g finomliszt
* 100 g cukor
* 1 egész tojás
* 1 tojássárgája
* 10 g szódabikarbóna
A krémhez:
* 600 g zsíros tejföl
* 3 dl habtejszín
* 150 g porcukor
Elkészítés
Egy nagyobb lábasban kimérjük a cukrot, a mézet és a vajat. Ezt a keveréket közepes lángon megolvasztjuk, amikor már teljesen felolvadt és forrni kezd, jöhet a szódabikarbóna: ne ijedjünk meg, a mézzel heves reakcióba lép és nagyon magasra feljön, habzani fog, ez természetes, kevergessük folyamatosan kb. 1 percig. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni a lábasban.
5-6 perc elteltével áttöltjük egy másik tálba a már aranybarna keveréket, mehet hozzá a tojás és tojássárgája, melyeket alaposan elkeverünk egy habverővel. A lisztet hozzászitáljuk, körülbelül 3-4 részletben. Ha már elég sűrű lesz a massza, akkor kézzel gyúrjuk tovább. Kellemesen ragadós, aranybarna cipót kapunk, ezt 10 részre osztjuk. Érdemes lemérni először az egész tészta súlyát, azt pedig elosztjuk 10-zel, így nagyon precíz és pontos gömböket kapunk.
Lisztezett felületen kinyújtjuk őket, kb. 20 cm nagyságú kör alakú vékony lapokká. A kinyújtott lapokat villával megszúrkáljuk: előmelegített sütőben 180 fokon 6 percig sütjük. Még forrón egy tortakarika segítségével szaggatjuk ki őket, ahogy a videóban láthatjátok. A leeső szélekre szükségünk lesz, tegyük őket félre. A többi lappal ugyanígy teszünk.
Jöhet a krém elkészítése: a három hozzávalót összeadjuk és kihabosítjuk egy gép segítségével. Nem kell nagyon keményre verni, de egy szép, kenhető krémet szeretnénk.
A videóban látott módon összeállítjuk a tortát, egy éjszakára berakjuk a hűtőbe. A leesett széleket leaprítjuk, és „bepanírozzuk” felül és az oldalán a tortát. Friss gyümölccsel díszíthetjük, és kész is a torta. Egészségetekre!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.