Medovik torta recept: a legfinomabb orosz krémes sütemény isteni tejfölös krémmel és mézes lapokkal!

Süssünk Medovikot! – elképesztően finom mézes orosz torta recept

NA
hirdetes

A Medovik - vagy orosz mézes sütemény - a 19. században jött létre az Orosz Birodalomban. Egy napon a császári konyhában egy fiatal cukrász – aki nem tudta Erzsébet Alekszejevna császárnőről, I. Sándor feleségéről, hogy ki nem állhatja a mézet– új süteményt sütött mézzel és sűrű tejföllel. Erzsébet császárné, nem ismerve a tortának a hozzávalóit, meglepő módon beleszeretett és kedvence lett.

Medovik torta recept

Miből készül az orosz mézes torta?

A Medovik egy réteges torta méz és karamell jegyekkel. A méz oroszul „med”, ezért számíthatunk arra, hogy a méz lesz az egyik domináns összetevő ebben a süteményben. Bár csak néhány evőkanálnyit használunk, nagyon gazdag ízt ad a süteménynek. 
Az eredeti orosz medovik ropogós és vékony tortarétegekből áll, amelyeket krémes töltelékkel lágyítottak, amely egy rész tejszínhab és egy rész tejföl cukorral és vaníliával keverve. Néha vajból és édesített sűrített tejből készült tölteléket használnak. 
A többi hozzávaló nagyon gyakori a süteményekhez. A vaj, a cukor, a liszt, a szódabikarbóna és a vanília vékony rétegeket hoz létre az orosz mézes süteményből.

Meg kell jegyezni, hogy az orosz mézes sütemények receptjeinek számos változata létezik, de mindegyikben van két közös dolog: a méz és a tejföl.
Az egyik leghíresebb és legelismertebb változat Michelle Polzine- tól, a San Francisco-i 20th Century Cafe tulajdonosától és cukrászától származik. Polzine orosz mézes tortája a klasszikus medovik torta értelmezése. Több vajat ad a tésztához, hogy vékony, szivacsos rétegeket hozzon létre, és égetett mézet használ. Ez a méz karamellizált mélységet és egy kellemes keserűséget ad a virágos édességhez.

hirdetes

Medovik torta recept

10 db laphoz, melyeknek 20-21 cm az átmérője

* 200 g méz 
* 200 g vaj 
* 570 g finomliszt 
* 100 g cukor 
* 1 egész tojás 
* 1 tojássárgája 
* 10 g szódabikarbóna 

A krémhez: 

* 600 g zsíros tejföl 
* 3 dl habtejszín 
* 150 g porcukor

Elkészítés

Egy nagyobb lábasban kimérjük a cukrot, a mézet és a vajat. Ezt a keveréket közepes lángon megolvasztjuk, amikor már teljesen felolvadt és forrni kezd, jöhet a szódabikarbóna: ne ijedjünk meg, a mézzel heves reakcióba lép és nagyon magasra feljön, habzani fog, ez természetes, kevergessük folyamatosan kb. 1 percig. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni a lábasban.


5-6 perc elteltével áttöltjük egy másik tálba a már aranybarna keveréket, mehet hozzá a tojás és tojássárgája, melyeket alaposan elkeverünk egy habverővel. A lisztet hozzászitáljuk, körülbelül 3-4 részletben. Ha már elég sűrű lesz a massza, akkor kézzel gyúrjuk tovább. Kellemesen ragadós, aranybarna cipót kapunk, ezt 10 részre osztjuk. Érdemes lemérni először az egész tészta súlyát, azt pedig elosztjuk 10-zel, így nagyon precíz és pontos gömböket kapunk. 

Lisztezett felületen kinyújtjuk őket, kb. 20 cm nagyságú kör alakú vékony lapokká. A kinyújtott lapokat villával megszúrkáljuk: előmelegített sütőben 180 fokon 6 percig sütjük. Még forrón egy tortakarika segítségével szaggatjuk ki őket, ahogy a videóban láthatjátok. A leeső szélekre szükségünk lesz, tegyük őket félre. A többi lappal ugyanígy teszünk.

Jöhet a krém elkészítése: a három hozzávalót összeadjuk és kihabosítjuk egy gép segítségével. Nem kell nagyon keményre verni, de egy szép, kenhető krémet szeretnénk.
A videóban látott módon összeállítjuk a tortát, egy éjszakára berakjuk a hűtőbe. A leesett széleket leaprítjuk, és „bepanírozzuk” felül és az oldalán a tortát. Friss gyümölccsel díszíthetjük, és kész is a torta. Egészségetekre! 

Forrás: Bebepiskóta

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

nyári vérzés

a —>fonálférgekhez tartozó Parafilaria multipapiliosa váltja ki; lovak bőralatti... Tovább

góré

hagyományos tárolóépítmény a csöves kukorica részére. Eredetileg fából, ma már acél-... Tovább

Tovább a lexikonra