2. Aszőlők mazsolává aszalása sütőben
Tisztítsd meg szőlőidet
A fenti módszerben leírtak szerint távolítsd el szőlőidről a nagyobb szárakat, majd mosd meg őket alaposan. Eközben válogasd ki közülük azokat, amelyek megromlottak, és dobd ki őket.
Melegítsd elő sütődet
Az első lépés előmelegíteni a sütődet, nagyjából 105-110°C-ra, és így hagyni 15 percig. Fontos, hogy ne helyezd be a szőlőket a sütőbe, míg fel nem melegszik, különben gyengébb minőségűre aszalódnak majd meg. Ha ezen a ~105°C-os hőmérsékleten aszalod őket, akkor mazsoláid nagyjából 4 óra alatt elkészülnek majd. Egy másik opció 65°C-on aszalni őket, ez azonban 36 óráig tart majd. Az alacsonyabb hőmérséklet előnye, hogy nehezebben aszalódnak túl szárazra a mazsolák.
Készítsd elő a tepsiket
Kenj ki annyi tepsit sütőolajjal, amennyin az összes szőlő elfér majd. Ehhez használhatsz zöldség- vagy kanola olajat is – elég lesz csak egy vékony réteg is. Mazsoláid nem mennek tönkre, ha kicsit összeérnek, de a legjobb eredmények érdekében jobb, ha nem érnek egymáshoz aszalás közben. Ha nem szeretnéd olajra helyezni szőlőidet, akkor sütőpapírt is használhatsz helyette.
Aszald meg szőlőidet a sütőben
Helyezd a tepsit az előmelegített sütőbe, majd hagyd bent 4 óráig (105°C-on), vagy ameddig láthatóan be nem „ráncosodnak”. A cél, hogy kiszáradjanak, de még valamennyire puhák, „haraphatók” maradjanak. Ennek érdekében többször is ellenőrizd őket az aszalás során. Ha kellően összeaszalódnak, akkor természetesen 4 óránál előbb is kiveheted őket a sütőből. A pontos időtartamot nem lehet kiszámítani, mert szőlőszemek méretétől is függ – a nagyobbak lassabban aszalódnak meg.
Vedd ki a mazsolákat a sütőből
Vedd ki a kész mazsolákat a sütőből, és hagyd, hogy lehűljenek. Erre legalább 30 percet adj nekik. Ha egy-egy szem hozzáragadt a tálcához, akkor egy spatulával lesegítheted róla.
Tárold mazsoláidat
A kész mazsolákat végül egy légmentesen zárható tárolóban tárolhatod, lehetőleg hűvös helyen. A hűtőben 3 hétig maradnak felhasználhatók.