A mazsolák a világ talán legmegosztóbb aszalt gyümölcsei. Egyesek szeretik, míg meglepően sokan ki nem állhatják őket. Ha az előzők táborába tartozol, akkor bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy vajon hogyan készíthetnél otthon, házilag is kedvenc csemegédből. Ennek számos oka lehet – a mazsolák nem csak magukban finomak, hanem számos receptben is fontos szerepet kaptak, így hát nem csoda, hogy sokan otthon is szeretnének készíteni belőlük maguknak. Mint bizonyára tudod, a mazsolák szőlőkből készülnek, ezért mindenekelőtt ezeket kell beszerezned valahonnan – akár saját kertedből is. Lássuk, hogy hogyan készíthetsz te is mazsolát házilag!
1. A szőlők mazsolává aszalása a napon
Távolítsd el a szőlőszemek nagyobb szárait
Nem muszáj az összes szárat eltávolítani szőlőidről, de mindenképpen érdemes levágni róluk a nagyobb, vastagabb csonkokat. Ezután alaposan mosd meg szőlőszemeidet hideg, folyó víz alatt. Eközben válogasd ki közülük azokat, amelyek megromlottak, és dobd ki őket.
Terítsd szét szőlőidet egy tálcán
Fogj egy fa, vessző, műanyag vagy más anyagú tálcát, aminek rácsozott alja van, és terítsd szét rajta szőlőszemeidet. A rácsozott kialakításra azért van szükség, hogy a levegő alaposan átjárja a szőlőket. Ügyelj rá, hogy a szőlőszemek sehol ne érintsék egymást. Ezután fogj egy tiszta konyharuhát, és takard le őket. Ez megvédi őket a rovaroktól, a madaraktól és a széltől is (ehhez lehet, hogy le kell majd súlyoznod a széleit).
Helyezd a tálcát a napra
Amikor az időjárás melegre és naposra fordul, helyezd ki a tálcát egy olyan helyre, ahol minél több közvetlen napfény éri majd. Fontos, hogy csak meleg, száraz időben helyezd ki. Minél szárazabbak és melegebbek a körülmények, annál gyorsabban aszalódnak majd meg szőlőid. Ideális esetben a hőmérséklet legalább 24°C, a páratartalom pedig minél alacsonyabb. Ha a környék éjszakánként ködössé és harmatossá válik, akkor érdemes estére bevinni a tálcát védett helyre, hogy aztán másnap újra kitehesd a napra.
Hagyd aszalódni szőlőidet
A szőlőknek akár 3-4 napra is szükségük lehet (azaz pontosabban durván 96 órányi aszalódásra a melegben), hogy mazsolákká váljanak. Ez természetesen attól is függ, hogy milyen a hőmérséklet és a páratartalom. Bármi is a helyzet, legalább 3 napig hagyd kint őket, és naponta kétszer forgasd is meg a szőlőszemeket, hogy egyenletesen aszalódjanak. Időnként meg is kóstolhatsz egyet-egyet, hogy ellenőrizd a szárazságukat. Ha ízlenek, akkor lényegében el is készültek. A legrosszabb esetben is legfeljebb 5 napig kell aszalnod őket, hogy mazsolákká váljanak.
Tárold mazsoláidat
A kész mazsolákat végül egy légmentesen zárható tárolóban tárolhatod, lehetőleg hűvös helyen. A hűtőben 3 hétig maradnak felhasználhatók. A következő oldalon további módszerek várnak, lapozz és tudd meg, hogyan készíthetsz mazsolát!