Készítsünk mazsolát! - 3 bevált módszer mindenkinek
Szerző: szelesiferenc
2020. augusztus 7.
A mazsolák a világ talán legmegosztóbb aszalt gyümölcsei. Egyesek szeretik, míg meglepően sokan ki nem állhatják őket. Ha az előzők táborába tartozol, akkor bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy vajon hogyan készíthetnél otthon, házilag is kedvenc csemegédből. Ennek számos oka lehet – a mazsolák nem csak magukban finomak, hanem számos receptben is fontos szerepet kaptak, így hát nem csoda, hogy sokan otthon is szeretnének készíteni belőlük maguknak. Mint bizonyára tudod, a mazsolák szőlőkből készülnek, ezért mindenekelőtt ezeket kell beszerezned valahonnan – akár saját kertedből is. Lássuk, hogy hogyan készíthetsz te is mazsolát házilag!
1. A szőlők mazsolává aszalása a napon
Távolítsd el a szőlőszemek nagyobb szárait
Nem muszáj az összes szárat eltávolítani szőlőidről, de mindenképpen érdemes levágni róluk a nagyobb, vastagabb csonkokat. Ezután alaposan mosd meg szőlőszemeidet hideg, folyó víz alatt. Eközben válogasd ki közülük azokat, amelyek megromlottak, és dobd ki őket.
Terítsd szét szőlőidet egy tálcán
Fogj egy fa, vessző, műanyag vagy más anyagú tálcát, aminek rácsozott alja van, és terítsd szét rajta szőlőszemeidet. A rácsozott kialakításra azért van szükség, hogy a levegő alaposan átjárja a szőlőket. Ügyelj rá, hogy a szőlőszemek sehol ne érintsék egymást. Ezután fogj egy tiszta konyharuhát, és takard le őket. Ez megvédi őket a rovaroktól, a madaraktól és a széltől is (ehhez lehet, hogy le kell majd súlyoznod a széleit).
Helyezd a tálcát a napra
Amikor az időjárás melegre és naposra fordul, helyezd ki a tálcát egy olyan helyre, ahol minél több közvetlen napfény éri majd. Fontos, hogy csak meleg, száraz időben helyezd ki. Minél szárazabbak és melegebbek a körülmények, annál gyorsabban aszalódnak majd meg szőlőid. Ideális esetben a hőmérséklet legalább 24°C, a páratartalom pedig minél alacsonyabb. Ha a környék éjszakánként ködössé és harmatossá válik, akkor érdemes estére bevinni a tálcát védett helyre, hogy aztán másnap újra kitehesd a napra.
Hagyd aszalódni szőlőidet
A szőlőknek akár 3-4 napra is szükségük lehet (azaz pontosabban durván 96 órányi aszalódásra a melegben), hogy mazsolákká váljanak. Ez természetesen attól is függ, hogy milyen a hőmérséklet és a páratartalom. Bármi is a helyzet, legalább 3 napig hagyd kint őket, és naponta kétszer forgasd is meg a szőlőszemeket, hogy egyenletesen aszalódjanak. Időnként meg is kóstolhatsz egyet-egyet, hogy ellenőrizd a szárazságukat. Ha ízlenek, akkor lényegében el is készültek. A legrosszabb esetben is legfeljebb 5 napig kell aszalnod őket, hogy mazsolákká váljanak.
Tárold mazsoláidat
A kész mazsolákat végül egy légmentesen zárható tárolóban tárolhatod, lehetőleg hűvös helyen. A hűtőben 3 hétig maradnak felhasználhatók. A következő oldalon további módszerek várnak, lapozz és tudd meg, hogyan készíthetsz mazsolát!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.