Sajnos, országos tenyésztési programok nem indultak az elmúlt években, és a technológia javítása kevéssé sikerült. A pályázatoknál a juhágazat az intenzív ágazatokkal, a baromfisokkal és a sertéstartókkal versenyezik. Az pedig látható, hogy a pénzkihelyezéseknél, a banki szimpátiánál mindig a juhászat marad alul.
Mi javasoltuk a pályázatoknál az ágazat elkülönítését, el is indult ez a folyamat, de mire a célhoz értünk, elég jelentősen leapadt az a forrás, ami csak a juhászatnak volt elérhető. Sajnos, be kell vallani, nem versenyképes az ágazat, de dolgozunk rajta, hogy jobb legyen. Reméljük, hogy a hazai fogyasztás is emelkedni tud majd, mert erre nagy szükség lenne. Nem lesz könnyű ezt a növekedést elérni, hiszen ha egy jó báránypörköltet szeretnénk elkészíteni, igencsak ki kell nyitnunk a pénztárcánkat. Egy kiló csontos hús 3-4, de inkább 5 ezer forintba is belekerül. Már pedig ebből húsz-harminc deka ehető hús lesz a pörköltben. Egy kiló csirke-, vagy sertéscomb vásárlása ennél sokkal gazdaságosabb és olcsóbb.
A közelmúltban az agrártárca egyik vezetője azt mondta, hogy ez a jövő ágazata.
Hát igen, csak a fékeket kéne kiszedni. Óriási támogatás van, 30-40 százalék a juhászatok szintjére levetítve. Ez mindenféle követelmény nélkül adott támogatás, ami a véleményem szerint elkényelmesít és lustává tesz. Szüksége van az ágazatnak a támogatásra, ez nem vitás, csak bizonyos paraméterekhez, minőségi fejlesztésekhez kellene kötni, mert csak így tudunk előre lépni. Mi elkészítettük a javaslatainkat, például, hogy adjunk jerketámogatást bizonyos fajtákra, ezeken még vitázunk. Az idén ezek már biztos nem realizálhatók, talán 2019-ben.
Forrás: EU-Info