Versengenek a magyar bárányokért

Versengenek a magyar bárányokért

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
hirdetes
Magyar bárányhús világhíres lett

Sajnos, országos tenyésztési programok nem indultak az elmúlt években, és a technológia javítása kevéssé sikerült. A pályázatoknál a juhágazat az intenzív ágazatokkal, a baromfisokkal és a sertéstartókkal versenyezik. Az pedig látható, hogy a pénzkihelyezéseknél, a banki szimpátiánál mindig a juhászat marad alul.

Mi javasoltuk a pályázatoknál az ágazat elkülönítését, el is indult ez a folyamat, de mire a célhoz értünk, elég jelentősen leapadt az a forrás, ami csak a juhászatnak volt elérhető. Sajnos, be kell vallani, nem versenyképes az ágazat, de dolgozunk rajta, hogy jobb legyen. Reméljük, hogy a hazai fogyasztás is emelkedni tud majd, mert erre nagy szükség lenne. Nem lesz könnyű ezt a növekedést elérni, hiszen ha egy jó báránypörköltet szeretnénk elkészíteni, igencsak ki kell nyitnunk a pénztárcánkat. Egy kiló csontos hús 3-4, de inkább 5 ezer forintba is belekerül. Már pedig ebből húsz-harminc deka ehető hús lesz a pörköltben. Egy kiló csirke-, vagy sertéscomb vásárlása ennél sokkal gazdaságosabb és olcsóbb. 

hirdetes

A közelmúltban az agrártárca egyik vezetője azt mondta, hogy ez a jövő ágazata.

Hát igen, csak a fékeket kéne kiszedni. Óriási támogatás van, 30-40 százalék a juhászatok szintjére levetítve. Ez mindenféle követelmény nélkül adott támogatás, ami a véleményem szerint elkényelmesít és lustává tesz. Szüksége van az ágazatnak a támogatásra, ez nem vitás, csak bizonyos paraméterekhez, minőségi fejlesztésekhez kellene kötni, mert csak így tudunk előre lépni. Mi elkészítettük a javaslatainkat, például, hogy adjunk jerketámogatást bizonyos fajtákra, ezeken még vitázunk. Az idén ezek már biztos nem realizálhatók, talán 2019-ben.

Forrás: EU-Info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-09-13

Régi, jól bevált házi praktikák és trükkök a baromfik egészségéért!

A háztáji baromfitartás régi hagyományokkal és jól bevált praktikákkal rendelkezik. Bemutatunk néhány házi praktikát, amik a baromfik egészségét szolgálják.

2024-10-14

Bio sertéstartás és GMO mentes hús: a természetes sertéshús titka

A bio sertéstartás segítségével biztosítható a GMO-mentes hús, amely a természetes sertéshús titka és egyben a fenntartható, egészséges állattenyésztés kulcsa.

2024-11-05

A liba gondozása és tolltépése: régen mindennapos volt, ma már tiltják

A liba gondozása eltér a többi baromfiétól. A libák tolltépése egykor mindennapos gyakorlat volt, ám ma már tiltják. Ismerkedjünk meg a libatartással.

2024-08-07

Öko, bio, organikus…mi ez? Most utánajártunk a rejtélynek!

Az organikus/bio/ökológiai gazdálkodás lényege, hogy óvja a talaj termékenységét, előtérbe helyezve a növények, állatok és a talaj természetes egyensúlyát.

2024-10-16

A tejtermékek lehetséges egészségügyi kockázatai

Igyunk tejet vagy ne? Egészséges a tej vagy nem? Szívbetegség, rák, csontok egészsége. Sok ellentmondó információt kapunk, de most tiszta vizet öntünk a pohárba

2024-09-18

Hatalmas bajban a fecskéink – Így segíthetsz nekik!

A hűvös, esős idő komoly veszélybe sodorja fecskéinket. Tudd meg, hogyan segíthetsz nekik, és miért fontos a természetvédelmi intézkedések betartása!

2024-09-23

Így védekezz az őszi kertek ellensége, a kékalga ellen

Tudd meg, hogyan védekezhetsz hatékonyan a kerted őszi ellensége, a kékalga ellen! Tippek megelőzésre és kezelésre kertészeknek és hobbi kertészeknek.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biokémia

biol.-kém. tudományág, amely vizsgálja az élő szervezet kém. anyagainak a szerkezetét, a... Tovább

versengés

->Populációknak egymásra hatása, amellyel akadályozzák egymást a növekedésben,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés