Íme a levendula limonádé receptje
Hozzávalók
Nagyjából 15-20 gramm levendulavirág, fél liter víz a forraláshoz, méz, citromlé, másfél liter hideg víz.
Elkészítés
Először is gyűjtsünk levendulát, használhatunk kiszáradófélben lévő virágot is a kertünkből, de ugyanúgy vehetünk már kiszárított levendulát a piacon, vagy a gyógynövényboltban. A lényeg, hogy mindenképpen szárított levendulára van szükségünk, szóval, ha még száradt ki, akkor várni kell egészen addig, amíg tökéletes nem lesz!
Ha meg van a megfelelő mennyiségű szárított levendula, akkor neki is kezdhetünk a finomság elkészítésének. Öntsünk fél liter vizet egy lábosba, majd forraljuk fel. Ha már forr, akkor dobjuk bele a virágokat, és hagyjuk pár percig, hogy gyöngyözzön még. Ezután vegyük le az edényt a tűzről, és hagyjuk állni az egészet 10-15 percig. Ha letelt az idő, szűrjük le, és adjuk hozzá a mézet, amit jó alaposan elkeverünk benne. Méz helyett természetesen lehet cukrot, illetve mást is használni, de azért a méz az igazi, és még egészséges is!
Most már nincs más dolgunk, mint felönteni kellemesen hideg vízzel, majd belefacsarni a citrom levét, ne lepődjünk meg, hogyha ezután hirtelen rózsaszínné válik a limonádénk, ez teljesen természetes. Ha szeretnéd, leszűrheted még egyszer, hogy citrommagok se maradjanak benne, de nem kötelező. Minden kész, kóstoljuk meg! Ha kicsit tömény, akkor adhatunk hozzá vizet, majd mehet is a hűtőbe, vagy a poharakba.
Díszítésként használjunk pár szál levendulát, ha pedig nagyon meleg van, mehet bele a jég is természetesen! Fontos, hogy mindig annyit készítsünk, amit aznap biztosan elfogyasztunk, mert nem sokáig áll el sajnos. Ebből a mennyiségből egyébként nagyjából 1,5-1,7 litert kapunk. Egészségetekre, remélem, hogy ízleni fog mindenkinek!