A JUHTAKARMÁNYOZÁS GYAKORLATA (II.)
2022/09/20A hizlalás az állatok életkora, a hizlalási végtömeg, a hizlalás alatti takarmányozás és a vágóállat-kereskedelem minősítésének megfelelően csoportosítható.
Ugyan ki ne szeretné házikedvencét jutalmazni néha egy-két finom falattal? Na de melyik az a jutalomfalat, amely nemcsak, hogy ízlik a kutyusunknak, de még egészséges is számára? Készítsd el a legfinomabb jutalomfalatokat házilag, kedvenced szájíze szerint! Mutatunk néhány receptet!
Annak, hogy Te készíted el a kutyakekszet kedvenced számára, az a legnagyobb előnye, hogy pontosan tudod, mi van benne. Így biztosan nem lesz telis-tele a jutalomfalat ízfokozókkal és színezékekkel, ráadásul biztosan nem is betegíti meg a kutyusod akkor sem, ha érzékeny a gyomra. Az már csak a ráadás, hogy az otthoni kutyakeksz készítés igencsak költséghatékony is.
Kutyakekszet szinte bármiből készíthetsz, ami nem mérgező a kutyák számára. Mérgező például a cukor, a csokoládé és a mazsola és néhány növény, amelyekről már mi is írtunk korábban.
Érdemes azonban olyan összetevőket választanod, amelyek tápanyagtartalommal is bírnak. Ilyen például a teljes kiőrlésű liszt, a burgonya, a tojás, a marhahúslé vagy a sárgarépa. Ha húst, vagy halat szeretnél hozzáadni a jutalomfalathoz, akkor érdemes olyanokat választanod, amiket könnyen pürésíthetsz és így beledolgozhatod a kutyakeksz tésztájába.
Ahhoz, hogy megkönnyítsük az ötletelést, mutatunk néhány receptet.
Nincs szükséged hozzá másra, mint egy konzerv tonhalra a saját levében, egy tojásra, egy kevés aprított petrezselyemre és zabpehelyre vagy kukoricadarára a sűrítéshez.
Keverd össze az összes hozzávalót és formálj a tésztából kis labdácskákat! (Ha kukoricadarát használsz, akkor érdemes kicsit nedvesebbre hagyni a tésztát.) Tedd a golyócskákat egy tepsibe és 150 fokon, légkeveréses programmal süsd őket 30 percig! Ha megsültek, akkor kikapcsolt sütő mellett szárítsd még egy darabig!
Ezzel a recepttel kb. 150 darab májkrémes csontocskát készíthetsz. Nincs is hozzá szükséged másra, mint 1 db tojásra, 250 g kenőmájasra, 500g finomra őrölt zabpehelyre, 300 g sovány túróra, 100 ml napraforgóolajra és egy kevés burgonyalisztre a tészta kinyújtásához.
Első lépésként öntsd az összes összetevőt egy tálba, keverd őket össze és hagyd egy órát pihenni! Ha ezek után a tésztát túl nedvesnek éreznéd még a kinyújtáshoz, akkor adhatsz hozzá még egy kevés zabpelyhet, vagy burgonyalisztet. Ezt követően burgonyaliszttel megszórt lapon nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagra és szaggasd ki! Tedd tepsibe, majd légkeveréses programon, 150 fokon 30 perc alatt süsd készre, aztán kikapcsolt sütő mellett hagyd az egészet kiszáradni!