Sokunk kedvence, és ha megérezzük az enyhén fahéjas-cukor-vaníliás illatot, rögtön megjön az ünnepi hangulatunk és már a szánkban érezzünk az omlós, puha tésztát. Természetesen ma már rengeteg fajtája kapható az árusoknál, a hagyományosoktól egészen a nutellás-fagyis változatig. Mi most hoztunk nektek egy alap vaníliás receptet, amit bátran turbózzatok!
Honnan is ered a kürtőskalács?
Eredete vitatott, de a legtöbb elmondás szerint a kürtöskalácsot a németek találták fel a 15-16.században, innen pedig átvették a csehek és mi, magyarok is. Az első fennmaradt recept azonban csak 1784-ből származik, egy erdélyi szakácskönyvből. Innentől kezdve már magyar nyelvterületek is sok helyen említik, legtöbbször dorongos fánk, dorongfánk és botra tekercs neveken.
Hozzávalók
8 darabhoz
Kovász:
• 12,5g élesztő
• 1/2tk cukor
• 50ml tej
• 40g liszt
Tészta:
• 0,5kg liszt
• 75g vaj
• 1cs.vancuki
• csip.só
• 1tojás
• 250 ml tej
A kovászhoz a langyos tejbe beleteszünk mindent, kidolgozzuk, és hagyjuk felfutni. A tésztához most mindent egybemértem +a kovász, és összeállítjuk a tésztát. Lágyabb lesz, ne ijedj meg. Dagasztás után kis liszttel kipofozzuk, fél órát kelesztjük (nekem hűtőben volt 3 órát). Kinyújtjuk kisujjnyi vastagra, csíkozzuk, majd a csíkokat megsodortam. Olajozott formára csavarjuk (nálam fém doboz+alufólia) és meghengergetjük. Lekenjük olvasztott mézes-vajas keverékkel, és fahéjas cukorba forgatjuk. 180 fokon 15-20p alatt aranybarnára sütjük. Kész!
Nektek mi a kedvenc ízetek? A belsejét megkentem nutellával és kis liofilizált málnával szórtam meg, de kedvetek szerint kísérletezzetek ti is.
Tipp:
• ha pihe puha végeredményt szeretnél, ne vékony tésztát csavarj a firmára, mert túl roppanós és átsült lesz. Legalább hüvelykujj vastag legyen a tészta
• máz: kb 1 ek méz 50g vaj (arányaiban, ez nem lesz elég az összesre)