Német burgonyasaláta
Egy könnyedén elkészíthető, laktató opció, ami könnyedén az egyik új kedvenced lehet! Érdemes viaszos burgonyákat használni hozzá, lehetőleg minél kisebbeket.
Hozzávalók:
• 70 dkg kisméretű vörös burgonya
• 3 szelet (nagyjából 110 gramm) vasragra szeletelt bacon szalonna, felkockázva
• 2 közepes lilahagyma, felkockázva
• 2 evőkanál fehérborecet
• 1/3 bögre alacsony nátriumtartalmú zöldség vagy csirke alaplé (házi vagy bolti)
• 1 evőkanál mustár
• 1/4 teáskanál só
• 1/4 teáskanál őrölt feketebors
• 1/3 bögre friss fűszer, feldarabolva (például petrezselyem és metélőhagyma)
Elkészítés:
1. Önts egy lábasba 3-5 cm vizet és helyezz bele egy pároló kosarat. Melegítsd gőzölgőre közepesen magas hőfokon. Mosd meg alaposan a burgonyákat, majd helyezd őket a kosárba.
3. Miután elkészültek, vedd ki a pároló kosarat a lábasból és hagyd kihűlni a burgonyákat.
4. Fogj egy nagy serpenyőt, majd sautézd meg benne közepes hőfokon a bacont, amíg el nem kezdi kiengedni a zsírját. Ez nagyjából 5 perc lesz, de ha ropogósabb bacont szeretnél, akkor 7-8 percig is sütheted.
5. Öntsd a lilahagymát is a serpenyőbe és sautézd 5 percig, vagy amíg a darabkák puhára és áttetszőre nem pirulnak, és a bacon is át nem sül.
6. Öntsd hozzá a serpenyőhöz az ecetet, és keverd hozzá a baconhöz illetve a hagymához. Várj 2 percet, hogy redukálódjon egy kicsit. Ez után mehet a serpenyőbe az alaplé, a mustár, illetve némi só és bors. Végül vedd le a serpenyőt hőről.
7. Ha a burgonyák még nem készültek el, akkor is vedd le a hőről a serpenyőt, csak melegítsd újra egy kicsit a tartalmát, mielőtt összekevernéd a burgonyával.
8. Egy hámozókéssel vagy a körmeiddel hámozd meg a kész burgonyákat (ezt nem muszáj – fent is hagyhatod a héjukat), majd vágd őket 6 mm vastagra.
9. Keverd hozzá a burgonyákat és a feldarabolt fűszereket a serpenyőhöz, óvatosan, míg minden szelet burgonyát be nem fednek a hozzávalók.