Ha szeretnél kellemesebb környezetet kialakítani konyhádban, akkor néhány csinos, zöld növény sokat segíthet ebben. A legtöbb konyha első sorban egy munkaterület az otthonban, így akár már néhány cserép növény is feldobhatja ezt a gyakran díszektől mentes helységet. A szobanövények az otthon minden helységében jól jönnek, hiszen segítenek tisztán tartani a levegőt. Sajátos (értsd: párás) levegője miatt azonban a konyha nem feltétlenül ideális minden növény számára, és fontos azt is figyelembe venni, hogy mennyi természetes fényhez juthatnak a növényeid. Akár ehető, akár dísznek való növényekkel szeretnéd szebbé varázsolni konyhádat, íme néhány remek választás!
Szakállbroméliák (Tillandsia)
A szakállbroméliák nem igényelnek gyakori törődést, csak ne felejtsd el időnként lefújni őket egy kis vízpermettel. Ezeknek a növényeknek nincs szükségük táptalajra, ezért gyakran díszes üvegcserepekben vagy fadarabokhoz rögzítve szokás nevelni őket.
Orvosi aloé (Aloe vera)
Az orvosi aloé az egyik legnépszerűbb házi gyógyír, amelyet számos otthonban tartanak csinos megjelenése és természetes gyógyító tulajdonságai miatt. Az orvosi aloé pozsgás levelei tele vannak egy zselés anyaggal, ami számos felületi seb kezelésére ideális. Az aloénak nincs szükség túl sok locsolásra, de nagyon szereti napfényt.
Ezüst tüzérvirág (Pilea cadierei)
Ez a zöld alapon ezüstös mintázatú levelekkel hódító növény minden konyhában jól mutat. Gyakran nevelik felakasztott kosarakban. Nyáron mérsékelt, télen pedig valamivel több napfényre van szüksége (például egy délre néző ablakban), ezért jó, ha könnyedén tudod mozgatni az igények szerint. Az öntözéssel várj, míg a talaj ki nem szárad, és óvd a meleg és a hideg huzattól.
Kukoricalevél (Aspidistra elatior)
A kukoricalevél egy meglehetősen strapabíró növény, ami nagy leveleivel még a gyengébb fényviszonyok között is vígan eléldegél, ráadásul a ritka öntözéseket és a hőingadozást is jól viseli. Hosszú levelei egyszínűek, illetve tarka mintájúak is lehetnek.
Gyógy- és fűszernövények
Ha szeretsz friss fűszereket használni főzés közben, akkor sokat segíthet, ha szó szerint karnyújtásnyira vannak tőled a konyhában. Szinte bármilyen gyakran használt fűszernövényt termeszthetsz házon belül, például bazsalikomot, kakukkfüvet, oregánót, zsályát és még sorolhatnánk. Ha nincs elég fény konyhádban, akkor beszerezhetsz egy fluoreszkáló lámpát, amivel megvilágíthatod őket.