Kivitermesztés – A kivi magok csíráztatása
Kanalazzuk ki egy érett, organikus kivi magjait és mossuk le őket vízzel, hogy megszabaduljunk a rájuk tapadt gyümölcsrostoktól. Helyezzük a magokat egy kisebb pohárba, öntsük hozzájuk egy kevés vizet és óvatosan kavargassuk, amíg le nem jön róluk a maradék gyümölcs. Ez után szűrjük le a vizet. Ismételjük addig, míg végül a magok teljesen el nem választódnak a gyümölcsdarabkáktól.
Fogjunk egy kisebb bögrét vagy tartót és töltsük meg langyos vízzel, majd helyezzük bele a magokat. Tegyük a bögrét valami meleg helyre (akár egy fűtőtest közelébe, napos párkányra, vagy ha bátrak vagyunk, a számítógép ház tetejére). A magokat addig tartsuk így, amíg el nem kezdenek kicsírázni – ez nagyjából egy hetet vesz majd igénybe.
Érdemes minden nap legalább egyszer friss (és ugyan olyan hőmérsékletű) vízbe helyezni a magokat, hogy a különböző baktériumok ne szaporodhassanak el a bögrében (akár két bögrét is cserélgethetünk, mindig helyezzük a magokat tiszta tartóba!)
Amikor a magok elkezdenek csírázni, átköltöztethetjük őket a miniatűr üvegházba. Helyezzük őket egy langyos vízbe áztatott papír törlőre, majd fedjük le őket egy átlátszó, műanyag tartóval (pl. pohár). Helyezzük a házikót egy olyan részre, ahol sokszor éri majd a nap. Fúrjunk néhány lyukat a tartó oldalára a levegőztetés érdekében. A papír mindig legyen nedves a magok alatt. Nagyjából két nap elteltével készen állnak majd az elültetésre.
Amint a magok kihajtanak, kezdődhet az ültetés. Az ültetés előtt készítsük elő a táptalajt: keverjük el egy kis vízben hogy mindenhol jól átnedvesedjen. Helyezzük a nedves talajt a virágtartóba – ne töltsük fel teljesen, hagyjunk nagyjából 2 és fél centi helyet a széle alatt. További hasznos tanácsokat a következő oldalon találhattok, megéri lapozni egyet, mivel mindent megtudhattok a kiviről!