A tűzelhalás egy baktérium által okozott betegség, ami első sorban a gyümölcsfákat és rózsákat támadja meg. A beteg hajtások elfeketednek, az ágakon sebek jelennek meg amelyekből narancsos-barna színű folyadék szivárog. Fontos, hogy minél előbb kezeljük, mert nagyon gyorsan terjedhet.
Vegyünk fel egy pár védőkesztyűt, majd öntsünk négy pohár vizet egy nagy edénybe. Keverjünk bele egy pohár fehérítőt, óvatosan, hogy ne fröcsköljön. Keverjük össze egy kanállal. Mielőtt kezelnénk vele a beteg növényt, vágjuk le róla a beteg ágakat ollóval. Minden vágás után öblítsük le az ollót a fehérítős vízben, hogy ne terjesszük tovább a fertőzést. A legutolsó fertőzött ágtól számítva 30 centivel vágjuk vissza az ágakat, majd legalább 30 méter távolságra vigyük őket a fáinktól.
Egy permetezőbe öntsünk hat pohár vizet és négy pohár fehér ecetet. Keverjük össze jól a permetező tartalmát. A beteg fát fentről lefelé és lentről felfelé is alaposan permetezzük át, ügyelve, hogy még a levelek alá is jusson a permetből. Két hét múlva ismételjük meg a kezelést.