Miért keserű az uborka termésem? - ezekkel a tippekkel elkerülhető a keserű uborkatermés

Miért keserű az uborka termésem? – 5 tipp a rossz ízek előkerüléséhez

NA
Frissítve: 2024.06.14
Frissítette: SzT
hirdetes

A keserű uborka az álcázás mestere. Úgy néz ki, mint a ropogós, enyhén édes lenne, amelyeket azonnal meg akarsz enni, de ha egyszer beleharapsz, a keserűséget lehetetlen kihagyni. A tudósok azonosították, mitől keserű az uborka és miért alakul ki ez a kellemetlen íz. Miután megértetted az okokat, könnyen megakadályozhatod, hogy a keserű uborka íze tönkretegye a következő nyári salátát. 

Keserű uborka

Miért keserű az uborkám?

Sok uborka tökéletesen finom, míg mások, néha még ugyanazon a száron, keserűek. Ennek oka a cucurbitacin szerves vegyület. A keserű uborka gyümölcsében nagy mennyiségű cucurbitacin található. Minden uborkanövény tartalmaz cucurbitacint, de az otthoni kertekben termesztett uborkákban általában nagyon kevés a kemény vegyszer. Leginkább a szárukban, leveleikben és gyökereikben található, ahol hasznos lehet a kártevők, például az uborkabogarak elriasztásában.
A Cucurbitacin stresszes termesztési körülmények között vándorol a zöldségbe. A zöldség szárvégéről belépve a keserű vegyület nem terjedhet át az egész uborkán, ez magyarázza, hogy a zöldség fele – a szár vége – keserű, a többi zöldség pedig tökéletesen ízletes. Az uborka héja gyakran több keserű anyagot tartalmaz, mint a hús. A héj eltávolítása segít eltávolítani a keserű íz nagy részét is.

Hogyan lehet megakadályozni a keserű ízű uborkát?

1. Válaszd ki a megfelelő fajtákat

Egyes uborkafajták természetüknél fogva hajlamosabbak a keserűségre, mint mások. A növénynemesítők a növényi részekben és szárban elterjedt cucurbitacin mennyisége alapján választottak ki új fajtákat. Az alacsonyabb cucurbitacin-tartalmú növények kevésbé valószínű, hogy keserűvé válnak kedvezőtlen növekedési körülmények között. A népszerű és könnyen megtalálható, nem keserű fajták közé tartozik a 'Carmen', 'County Fair', 'Diva', 'Green Knight', 'Sweet Slice', Sweet Success' és 'Tasty Green'.

hirdetes

2. Biztosíts sok vizet

Az uborka nagyobb valószínűséggel keserűvé válik száraz körülmények között. A cucurbitacin vegyület felhalmozódik a növényben, miközben az nehezen fejlődik. Idővel a cucurbitacin eljut a zöldséghez, hogy keserű uborkát hozzon létre. Ha kevés a természetes csapadék, mélyen öntözd be a növényeket, hogy hetente összesen 4 cm vizet kapjanak. Törekedj az öntözésre reggel vagy késő délután, hogy a lombozat gyorsan kiszáradjon. A gombás betegségek nagyobb valószínűséggel alakulnak ki a hosszú ideig nedvesen maradó lombozaton.

3. Adj hozzá mulcsot

Teríts egy 5 cm vastag réteg aprított kérget, szalmát vagy levágott füvet talajtakaróként a növények tövébe, hogy segítsen megőrizni a talaj nedvességét és a mérsékelt talajhőmérsékletet. Az aszálytól a melegen át a hidegig terjedő stresszes termesztési körülmények keserű uborkát okozhatnak. A talajtakaró gátat hoz létre a talaj nedvességveszteségének korlátozása érdekében a száraz körülmények ellen. Egy 5 centis talajtakaró réteg is szigeteli a talajt: a talajtakaró szigetelő ereje mérsékli a hőmérsékleti ingadozásokat a növény gyökérzónájában, ami segít megelőzni a keserű uborkát.

4. Vessünk uborkát 2 hetente

A néhány hetente történő magvetés művészete remek trükk a keserű uborka ellen. A kemény növekedési körülmények, mint például a szárazság vagy a túlzott hideg vagy meleg, általában csak egy-két hétig tartanak. Ha kéthetente uborkát vetünk késő tavasszal a nyár közepéig, akkor valószínűleg sok olyan termés érik, amely a természet kihívásai előtt vagy után érik be. Például, ha az egyik vetést hőség és keserűség sújtja, a néhány héttel később, amikor a hőség elmúlik, a növény valószínűleg édes, ropogós uborkát hoz.

5. Légy türelmes

Ha keserű uborkával van dolgod, ne feledd, ez is el fog múlni. Általánosságban elmondható, hogy amint a nehéz termesztési körülmények lecsillapodnak, az újonnan termő uborka kellemes ízű lesz és csodás kiegészítője lehet a következő görög salátának, szendvicsnek vagy uzsonnás tálcának.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-11-23

A pálma teleltetése közben: Mire figyeljünk a tél folyamán?

A pálma teleltetése a hideg hónapok túléléséről szól. Fedezd fel a legfontosabb téli teendőket a pálmák kapcsán! Nézzük át mire érdemes figyelni a tél folyamán.

2024-11-22

Téli sarjadékhagyma termesztés: friss zöldség a leghidegebb hónapokban

A téli sarjadékhagyma termesztése egyszerű és praktikus módja annak, hogy a hideg hónapokban is friss, vitaminokban gazdag zöldség kerüljön az asztalodra.

2024-11-22

Balkon növények teleltetése: tippek a sikeres téli gondozáshoz

A balkon növények teleltetése egy egyszerű, mégis kulcsfontosságú lépés annak érdekében, hogy növényeid átvészeljék a hideg hónapokat. Nézzük meg hogyan!

2024-11-21

A legszebb fagytűrő évelő virágok: így gondozd őket télen

Ismerd meg a legszebb fagytűrő évelő virágokat, és tanuld meg, hogyan gondozd őket, hogy egész télen gyönyörködhess bennük! Varázsolj színt és életet kertedbe.

2024-11-23

Citromfa betegségek és kártevők: ezekre figyelj beltéren

A citromfa betegségek és kártevők nemcsak a növény egészségét, hanem a gyümölcstermést is veszélyeztethetik. Fedezd fel, hogyan védd meg kedvenc citrusodat.

2024-11-12

Ködös napok és az első hó esélye – heti időjárás előrejelzés

Időjárás előrejelzés a hétre. Fedezd fel, milyen időjárás vár a héten – köd, szitálás és akár az első hó is megérkezhet, hogy megadja az igazi téli hangulatot!

2024-11-20

Így készül a grincsfa házilag: az év legkreatívabb karácsonyi ötlete

A grincsfa tökéletes választás, ha idén valami különleges és egyedi karácsonyi dekorációval szeretnéd feldobni otthonodat. A grincsfa készítés nem is nehéz!

2024-11-14

Meseszép adventi koszorú házilag kerti növényekből és termésekből

Készíts egyedi adventi koszorút saját kezűleg kerti növényekből és termésekből, hogy otthonodat természetes, ünnepi hangulattal töltse meg – mindezt könnyedén.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vadmacska (Fells silvestris)

a macskafélék (Felidae) családjába tartozó ragadozó állat. Elterjedési területe óriási,... Tovább

97/2008. (VII. 25.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Zöldségtermesztés