A köznyelven kerti mák néven Papaver somniferumot mérgező hatása miatt rossz hírnév övezi. A kertben általában azzal a mákfajtával találkozhatunk, amelyet ehető magvai miatt, vagy orvosi felhasználásra termesztenek. A kerti mák nem elég mérgező ahhoz, hogy bárki ártó szándékkal tudja felhasználni azt.
A rossz hírnevet csak tovább súlyosbítja, hogy a kerti mákból készül az ópium is, és az angol nyelvben éppen ezért „opium poppy”, vagyis ópiummák néven szokás emlegetni. De ejtsünk néhány kedvesebb szót is erről a vitatott növényről is – a Papaver somniferum gyönyörű virágai festői tájjá alakíthatják át a kerteket, amiben termesztik őket. Ha te is szeretnél csatlakozni a máktermesztők táborához (és termesztésük legális, ahol élsz), akkor olvass tovább, és tudj meg mindent a kerti mákról, amit csak tudni érdemes!
A magok
A máktermesztéshez először is magokra lesz szükséged. A Papaver somniferum (kerti mák) magok a legtöbb helyen legálisan beszerezhetők és felhasználhatók otthoni termesztésre. A kerti máknak több fajtája is van, amelyek termesztési igényeikben különböznek egymástól. A mákmagok rendkívül apró szeműek, így egy egygrammos tasakban nagyjából ezer darabot találsz majd, így felesleges egy, legfeljebb kettő csomagnál többet rendelni.
Ha szórógéppel ültetsz, akkor nagyjából 4 000 négyzetméter beültetéséhez 454 grammnyi mákmagra lesz szükséged. A megtermelt mák magvait a következő évek ültetéseihez is felhasználhatod a későbbiekben. A száraz magtokok formájában begyűjtött magokat 2-5 évig lehet tárolni hűvös, sötét, száraz körülmények között. Amennyiben több fajtát szeretnél egyszerre termeszteni, érdemes mindegyiket külön helyen tartani egymástól, hogy ideális körülményeket temethess számukra és megfigyelhesd különböző jellegzetességeiket. A következő oldalon mindent megtudhatsz a kerti mák termesztéséről, megéri lapozni egyet!
A kerti mák ültetése, gondozása
A kerti mák hűvös éghajlaton érzi magát igazán jól. Forróbb területeken inkább magasabb helyeken, hegyoldalakban szokás termeszteni őket, ahol a tenyészidőszak során nem túl nagy a meleg. Egy 6-7°C-os hőmérsékletesés éjszakánként sokkal ideálisabb, mintha éjjel-nappal ugyan olyan meleg lenne. Ez az éjszakai hőmérsékletesés főleg a növény életének első 8 hetében fontos, amikor a csírázás és az azt követő fejlődés történik.
A kerti mák laza, jó vízelvezetésű talajban érzi magát jól, nagyjából semleges, 7-es pH érték mellett. A sűrűbb, agyagos talaj nem ideális számára, és könnyen lehet, hogy ilyenben nem történik meg a sikeres csírázás. A kerti mák életciklusa a csírázással kezdődik. A magoknak az ültetés után nedvességre van szükségük. Egy kisebb kertben a magokat 13-15 cm-re egymástól érdemes elszórni, nagyobb területeken mechanikus megoldásra, például egy szórógépre, vagy akár egy kifúrt fenekű vödörre.
A csírázási időszakban nappal 10-18°C, éjszakánként pedig 2-7°C ideális a mákok számára. A csírázást elősegíti, ha a magvakat nyirkos, de nem átázott talaj veszi körül, amíg a főgyökér ki nem fejlődik a növényekből, és meg nem jelennek a száron a levelek. Amikor meglátod az első leveleket, akkor tudni fogod, hogy a magvak sikeresen kicsíráztak és gyökeret vertek. A néhány centi magas palánták még nagyon érzékenyek és sérülékenyek – bánj velük óvatosan.
A magvakat az ősz végén vagy kora tavasszal érdemes elültetni. Őszi ültetés esetén fontos elég időt hagyni nekik, hogy száruk néhány centisre nőhessen az első várható hóesés előtt. Télen nyugalmi állapotba kerülnek, tavasszal pedig folytatják a fejlődést. Ne lepődj meg rajta, ha télen néhány kipusztul közülük – ezért érdemes többet ültetni, mint amennyire szükséged lehet. Ideális körülmények között elég mák marad majd életben, a hó ugyanis jó szigetelést biztosít a téli hónapok során. A következő oldalon folytatom!