A retkek szüretelése, betakarítása
Attól függően, hogy milyen formájukban szeretnéd leszüretelni retkeidet, néhány napot, vagy néhány hetet kell majd várnod elültetésük után. Ha követed az útmutatót, akkor csírákat, leveleket és terméseket is szüretelhetsz majd ágyásodból
A csírák szüretelése
Mindössze néhány nappal az elültetésük után a retekmagok kicsíráznak majd. A retkeknek meglehetősen nagy szikleveleik vannak, amik leginkább pillangószárnyakra hasonlítanak. Fogj egy sima ollót, és vágd ki őket ágyásodból egy sakktábla mintájában. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a bal felső sarokban kivágod őket egy kb. 6,5 cm x 6,5 cm-es négyzetben, majd mellette meghagysz egy ugyan ekkora területet.
Aztán mellett megint kivágod, és így tovább. A második sorban az első négyzetet hagyod meg, a mellette lévőt kivágod, stb. Szedd össze a levágott csírákat, és mosd meg őket alaposan. Ehhez először jól öblítsd át őket, aztán jöhet egy áztatás, végül pedig egy szűrés. Ezt a folyamatot összesen háromszor csináld végig egymás után, majd óvatosan szárítsd meg őket egy tiszta konyhai papírtörlővel (finoman nyomkodd hozzá, hogy magába szívja a vizet).
A csírákat magukban, feltétként, salátákban, vagy némi sóval és olívaolajjal is elfogyaszthatod. Amikor a csírákat leszüreteled, már ne rakd vissza a ponyvát az ágyásra, hogy a meghagyott palánták tovább növekedhessenek.
A levelek szüretelése
A következő 1-2 hétben levagdoshatod retekpalántáid leveleinek nagy részét. Csak vágd el őket talajszinten, és kész is. Ezeket a leveleket hasonlóképpen használhatod fel, mint a csírákat is, de persze csináld úgy, ahogy ízlésed diktálja. Fontos, hogy ha szeretnéd retkeid gyökértermését is leszüretelni, akkor néhány palántáról ne vágj le egyetlen levelet sem. Érdemes nagyjából 8 cm-enként egy-egy palántát érintetlenül hagyni, hogy ezek teljesen megnőhessenek, és leszüretelhesd őket.
A termések szüretelése
Nagyjából 4 héttel a retkek elültetése után kellően érettek lesznek ahhoz, hogy leszüretelhesd, vagyis inkább betakaríthasd őket. Érdemes lehetőleg egyszerre összeszedni az összeset, hogy ne csak frissen ehess belőlük, hanem néhányon a tartósítást is gyakorolhasd (amire mindjárt rá is térünk). Ha egyszerre egy nagyobb adagot takarítasz be, akkor gyökereiket rögtön helyezd hideg vízbe 10 percre, hogy némi plusz nedvességet szívhassanak magukba. Legyen nálad egy vödör hideg, tiszta víz, amikor összeszeded retkeidet, hogy közben azonnal beletehesd őket.
Hagyj néhányat az ágyásban!
Hagyd a 6 legnagyobb levelű, legszebb retkedet a talajban, hogy tovább fejlődhessenek, és gyakorolhasd rajtuk a magok megőrzését. Ezeket érdemes 20-30 cm-re hagyni egymástól, hogy legyen helyük nagyobbra nőni és kivirágzani, de még elég közel legyenek, hogy beporozhassák egymást. A magok megőrzéséről nemsoká részletesebben is szót ejtünk ebben az útmutatóban, de haladjunk csak szépen sorban.
Forrás: Fotó: Schutterstock