A karácsonyi időszak a szeretteinkkel való összegyűlés, az ajándékok, és persze az ínycsiklandó ételek és desszertek ideje. Ha szeretnéd elkápráztatni a családodat egy igazán különleges édességgel, próbáld ki a karamellás spekulatius torta receptjét! Ez a desszert nem csak ízletes, hanem látványos és egyedi is, amivel biztosan a karácsonyi ünnepkör sztárja lesz.
Karamellás piskóta elkészítése
A karamellás piskóta az alapja ennek a fantasztikus tortának. Ebben a lépésben az édes karamell és a fűszeres spekulatius találkoznak.
• 6 db tojás (L)
• 150 g karamellszósz
• 180 g cukor
• 250 g liszt
• 1 dl olaj
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 teáskanál fahéj
A tojásokat habosítsd fel a cukorral, majd keverd hozzá a tojássárgákat. Keverd össze a száraz hozzávalókat egy másik tálban, majd add hozzá az olajat, vaníliás cukrot, sütőport és fahéjat. Keverd össze a két keveréket, majd süsd 160 fokon 30 percig. Vágd négy lapba, hogy készen álljon a torta alapja.
Narancsos karamell elkészítése
A narancsos karamell frissességet és ünnepi hangulatot csempész a tortába.
• 250 g cukor
• 1,5 dl tejszín
• 2 bio narancs héja és 1 narancs leve (kb. 50 g)
Karamellizáld a cukrot, majd öntsd fel meleg tejszínnel, hozzáadva a narancslevet és a reszelt narancshéjat. Adj hozzá vajat, majd turmixold simára botmixerrel. Hagyd kihűlni.
Spekulatius krémes mascarponekrém
A krémes rétegek között a speculatius krém ad egyedi ízt.
• 5 dl habtejszín
• 300 g mascarpone
• 2 evőkanál speculatius krém
Habosítsd fel a tejszínt és a mascarponét, majd keverd hozzá a speculatius krémet.
A karácsonyi spekulatius torta összeállítása
Most jön a torta összeállítása, ami az ízek és textúrák mesteri egyesítése.
1. Helyezd az első réteget a karamellás piskótából a torta aljára.
2. Kenj rá egy réteg speculatius krémes mascarponekrémet.
3. Öntsd meg a narancsos karamellal.
4. Ismételd meg az előző három lépést.
5. Az utolsó réteg legyen a karamellás piskóta.
Másnap jön a karamellás torta díszítése
A másnapos készítés során fejezd be a torta elkészítését és díszítését.
• Habosítsd fel a tejszínt és a mascarponét, majd keverd hozzá a speculatius krémet.
• Díszítsd vele a tortát, majd tedd vissza a hűtőbe.
• Ha megkötött, csorgasd meg a torta oldalát meleg speculatius krémmel.
• Díszítsd kekszdarabokkal és krémrózsákkal.
Ezzel a karamellás spekulatius tortával nem csak a karácsonyi asztalod lesz gazdagabb és ízletesebb, hanem egy valódi mesterművet is alkottál, ami elvarázsolja majd a családodat és vendégeidet. Jó étvágyat és boldog karácsonyt kívánunk előre is
Kép és recept: Bebepiskóta