A gyümölcskenyérnek már régóta tradíciója van karácsonykor hazánkban, ami nem csoda: a citromos-narancs illatú, vajpuha tésztában lévő aszalt és kandírozott gyümölcsök valóban ünnepi hangulatot keltenek bennünk. Ez a recept elképesztően könnyű, bárki el tudja készíteni, és ami a legjobb bene, hogy akár 1-2 hét után is puha marad!
Beszéljünk kicsit a gyümölcskenyérről!
Ez az ünnepi süteményt bármeddig fokozhatjuk, hisz az asztalt, kandírozott gyümölcsökön kívül magokat is hozzáadhatunk bátran. Története már az ókor Rómában elkezdődött: egy recept szerint akkor gránátalma-magot, fenyőmagot és mazsolát kevertek egy árpapé alapú süteménybe. A középkorban már a mostani gyümölcskenyérhez hasonló süteményeket sütöttek: ekkor már szárított gyümölcsök is kerültek bele. Aztán a 18. századi Európában jött egy váratlan fordulat, bármennyire is meglepő, de betiltották a gyümölcskenyér készítését. Az oka a vaj és a cukor egy ételben való felhasználása volt, ez ekkor mér arcátlan luxusnak számított. Szerencsére ez a betiltás nem tartott sokáig, a 19.század elejétől újra a háziasszonyok kedvencévé vált, sikere a mai napig töretlen, sőt: an angolok esküvők hagyományos desszertje napjainkban is.
Szerte a világban szeretik csinálni, kicsit másképp mindenhol. A németek porcukorral szórják meg, az olaszok kerek tortaformában sütik, a Karib-térségben pedig hónapokig rumba áztatják a felhasználás előtt a süteményeket.
Hozzávalók
Forma: 27x11 cm
* 100 g puha vaj
* 260 g Llszt
* 160 g cukor
* 2 tojás
* 130 g tejszín
* 1 cs sütőpor,1 csomag vaníliás cukor
* 1 ctrom és egy narancs héja (bio, kezeletlen héjú!)
* Aszalt gyümölcsök vegyesen, rumba áztatva. Nálam kb 100 g mazsola, vörösáfonya, kandírozott citrushéjak.
Elkészítés
A puha vajat a kristálycukorral és a vaníliáscukorral habosítsuk ki, ezután adjuk hozzá a szobahőmérsékletű tojásokat. A sütőporral elkevert liszt fele is mehet a tálba, majd miután jól kidolgoztuk, adjuk hozzá a tejszínt. Ne feledkezzünk meg a citrushéjakról sem, amik fantasztikus illatot kölcsönöznek ennek a finom gyümölcskenyérnek. Most adjuk a masszához a sütőporos liszt második felét, a legvégén pedig a lecsöpögtetett a aszalt gyümölcsöket. Béleljünk ki egy kenyérformát sütőpapírral, simítsuk bele a masszát, Ezután pedig 175 °-ra előmelegített sütőben egy órán keresztül süssük. Sütőből kivéve szórjuk meg porcukorral, majd csomagoljuk folpackba. Hogy szebben szeletelhető legyen, tegyük hűtőbe. (Harmadik képen az látható, magáért beszél szerintem) Jó sokáig eláll, nyugodtan el lehet készíteni 1-2 héttel Karácsony előtt. De akár ajándékba is szuper!