kémiai kötés, atom, molekula, elektronpár, vízmolekula, oxigénatom, makromolekula, dezoxiribonukleinsav

kémiai kötés


a különböző atomok kapcsolódási módja. Az elsőrendű kötések, nagy energiájú, stabil kémiai kötések; ide tartozik az ionos kötés: elektromos töltésű ionok keletkezésével jön létre, az ellentöltésű ionokat az elektromos vonzóerő tartja össze. Az elektromos vonzóerő nem korlátozódik két meghatározott ionkapcsolatra, hanem több ion között érvényesül; az ionkötésű vegyületeknél nem beszélnek molekulákról. Kovalens kötés: az atomok közötti közös elektronpárok hozzák létre; ezzel a kötéssel meghatározott számú atom összekapcsolódásával zárt egységek, molekulák jönnek létre. Ha azonos atomok építik föl a molekulákat, a töltések eloszlása szimmetrikus, a molekula apoláris; a különböző atomokból álló molekulákban a töltéseloszlás lehet aszimmetrikus, ekkor kovalens poláris kötésnek nevezik, pl. a víz, a sósav molekulájában levő kötés. A kovalens kötést nemcsak egy elektronpár hozhatja létre, hanem kettő v. három elektronpár is részt vehet benne, ilyenkor többszörös kovalens kötés alakul ki (többszörös kovalens kötés kialakítására hajlamos a szén-, a nitrogén- és az oxigénatom). Előf.-hat, hogy a kötést létesítő elektronpárt csak az egyik atom adja, ezt a kötést datív kötésnek nevezik. Másodlagos kötőerők alakítják ki a másodrendű kötéseket, amelyek lényegében elektromos vonzóerők; a másodlagos kötőerők között jelentős a hidrogénkötés, ez van pl. a vízmolekulák között; a molekulán belül az oxigén erősen poláros, a kötő elektronpárokat a hidrogénnél jobban vonzza, ezért a hidrogén körül az elektronsűrűség csökken, így egy másik vízmolekula oxigénatomjának nemkötő elektronpárjával létesít kapcsolatot. Hidrogénkötés kialakulhat hidrogén- és nitrogén-, hidrogén- és fluoratomok között is. Jelentős szerepe van számos szerves makromolekula stabilizálásában (dezoxiribonukleinsav) is. Lezárt elektronhéjú atomok v. molekulák között alakulhat ki a van der Waals-hatás, ilyen hatás érvényesül pl. több cseppfolyós v. szilárd anyag molekulái között, és a hidrogénkötés mellett a fehérjemolekulákban is jelen lehet.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
őstermelőtől az étteremig

Hogyan jutnak el a termelői alapanyagok az éttermekbe?

A magyar mezőgazdaság évtizedek óta világszínvonalú alapanyagokat biztosít a hazai gasztronómiának. De vajon hogyan kerül a gondosan nevelt kacsa, a prémium minőségű borjú...

megújuló energia a mezőgazdaságban

Megújuló energia a mezőgazdaságban: Melyik megoldás éri meg a legjobban?

A mezőgazdaság energiaigénye folyamatosan nő, miközben az üzemanyag- és villamosenergia-költségek is egyre nagyobb terhet rónak a gazdálkodókra. A megújuló energiaforrások...

arborétumok télen

5 lenyűgöző arborétum télen Magyarországon

Az arborétumok nemcsak tavasszal vagy ősszel nyújtanak maradandó élményt. Télen különleges hangulat lengi be őket, a hóval borított tájak pedig egyedülálló látványt...

Agyaggolyók

Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell

Az agyaggolyók – vagy más néven LECA (Lightweight Expanded Clay Aggregate) – a kertészkedés és növénygondozás világában az egyik legnépszerűbb talajhelyettesítők...

Karácsonyi cserepes virágok

A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása

A karácsonyi cserepes virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem melegséggel és életörömmel töltik meg otthonunkat az ünnepek idején. A karácsonyhoz szorosan kapcsolódnak...

Mikulásvirág gondozása

Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) az ünnepi időszak egyik legkedveltebb növénye, hiszen élénkpiros (vagy néha rózsaszín, fehér) fellevelei igazi karácsonyi hangulatot...

Téli borsó vetése

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése izgalmas kertészeti projekt, amely lehetővé teszi, hogy a természet ritmusát követve már tavasszal az elsők között szüretelj friss, zsenge borsószemeket....

legszebb orchidea fajták

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Az orchidea fajták nemcsak különleges szépségükkel, hanem eleganciájukkal is lenyűgöznek, így tökéletes ajándékot jelentenek bármilyen alkalomra – különösen az...

Öreg karácsonyi kaktusz

Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg

A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) sok háztartás kedvence, különösen a téli ünnepek alatt, amikor gyönyörű virágait bontja. Az idő azonban a növényekre is hatással van, és...

talajforgatás

Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel

A talajforgatás, más néven ásás, avagy talajművelés, a mezőgazdasági gyakorlat része, amely számos előnnyel jár, de a modern agrárkutatások és környezeti megfontolások...

vágott karácsonyfa

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

A karácsony közeledtével sok család számára elengedhetetlenné válik a karácsonyfa kiválasztása. A legelterjedtebb lehetőségek közé tartozik a vágott és a földlabdás...

Ehető karácsonyi dekorációs ötletek

Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre

Az ehető karácsonyi dekorációk nemcsak feldobják az ünnepi hangulatot, finomak és szépek, hanem közös kreatív programként is szolgálnak a család számára. Mézeskalács...