Ki tudna nemet mondani egy ellenálhatatlan zserbós vagy marcipános-mákos sütigolyónak? Szerintünk senki! Ezek a desszertgolyók tökéletesek, hiszen nagyon egyszerű az elkészítésük, plusz nagyon finomak, tipikusan a „rájárós” édességekhez tartoznak. A karácsonyi asztalnál garantáltan ez fog a leghamarabb elfogyni!
Hozzávalók a karácsonyi desszertgolyókhoz
Zserbó golyó
• 17 dkg darált dió
• 15 dkg darált háztartási keksz
• 5-6 dkg baracklekvár
• 2-3 ek porcukor (ízlés szerint)
• 1 bio narancs héja
• 30 dkg étcsokoládé a mártáshoz
Marcipános-mákos golyó
• 15 dkg darált mák
• 15 dkg darált háztartási keksz
• 6 dkg kristálycukor
• 1,5 dl víz (NE öntsük rá egyből az egész szirupot! Csak fokozatosan, figyeljük az állagát)
• 1 citrom részelt héja
• 2-3 dkg marcipán massza
• 1-2 ek lekvár
• 30 dkg fehércsokoládé a mártáshoz
Elkészítés
Nagyon egyszerű az elkészítése. Kezdjük a zserbó golyóval. Az összes hozzávalót rakjuk egy keverőtálba, majd gyúrjuk jól össze. Olyan állagot kell kapnunk, ami jól formázható, ha azt látjuk, kicsi száraz, akkor még mehet bele egy kis lekvár. Ha kész a massza, akkor mehet a golyóformázás. Kb. egy diónál picit nagyobb golyókat készítsünk, igyekezzük, hogy ugyanolyan nagyságúak legyenek, ha nagyon precízek szeretnénk lenni, akkor használjunk konyhai mérleget. A kést golyók mehetnek a hűtőbe legalább egy órára, hogy jól megdermedjenek.
Amíg dermednek, jöhetnek a mákosak. A mákos elkeverjük a kekszmorzsával, majd a vizet egy kis lábasban a cukorral, amit fel fogunk forralni, tehát egy cukorszirupot készítünk. Amíg melegszik a szirupunk, addig a marcipánból kis golyókat formázunk, kb. cseresznye méretűeket. A szirupot ráönthetjük a kekszek-mákos alapra, tartsunk kéznél még egy kis mákot, ha túl lány lenne a masszánk, akkor tegyük bele. Mehet bele a többi hozzávaló is, aztán picit hagyjuk hűlni. Ha ez megtörtént, akkor mehet a golyóformázás, úgy mint a zserbósnál, csak most a pici marcipángolyók köré formázzuk a nagyobb golyót. Ha ezek is megvannak mehetnek a hűtőbe. Nyugodtan mehetnek egy éjszakára is.
Másnap vagy 1-2 óra múlva csinálhatjuk a golyók csokiba mártását. A zserbós golyókat olvasztott étcsokoládéba mártjuk, amit egy evőkanál olajjal melegítettünk fel és olvasztottunk meg. A videó alapján végezzük a mártást. A tetejüket megszórjuk egy kis darált dióval.
A mákos golyókat olvasztott fehércsokoládéba mártjuk, szintén a videó instrukciói alapján. A tetejüket megszórjuk egy kis mákkal.
Készen is vagyunk, csodásan mutatnak ajándékba is de az ünnepi asztalon is remekül megállják a helyüket!