A kajszibarack ültetése
Habár a kajszibarackok különböző fajtái számára más és más USDA zónák számítanak ideálsnak, a legtöbb kajszibarackfa remekül teljesít 5-8 zónákban, és az olyan hidegebb és melegebb helyeken is, mint a 4-es vagy 9-es zónák. Hazánk területei nagyjából a 6-7-es zónákba esnek bele. A kajszibarackoknak legalább 700 órányi hideg időjárásra van szükségük, hogy gyümölcsöt teremhessenek. Ez nagyjából egy 4,5 hónapnyi időszakot jelent, ahol a hőmérséklet +10°C alatt marad. A kajszibarackfák továbbá a mindig napos helyeket kedvelik.
A kajszibarack talajigénye
A kajszibarackfáknak tápanyagokban gazdag talajra van szükségük, hogy bőségesen teremhessenek. A talajnak e mellett jól el kell vezetnie a vízfelesleget, pH-tartalma pedig 6,0-7,0 közötti kell legyen. A sűrűbb talajokhoz ajánlott nagyobb mennyiségű komposztot, homokot és tőzegmohát hozzáadni, hogy fellazíthasd.
A kajszibarack szaporítása oltással
A kajszibarackokat általában oltással szokás szaporítani, habár a legtöbben csemetékként veszik meg őket. A boltban vásárolt gyümölcsök magvai kihajtanak ugyan, nem hoznak termést. Ha biztosítani szeretnéd fáid minőségét, akkor ajánlott oltással szaporítani őket – ezt a módszert alkalmazza a legtöbb faiskola is. A fák oltása elsőre kissé bonyolultnak tűnhet, de egyáltalán nem kell félni tőle, és könnyedén beletanulhatsz, ha rászánod magad.
A kajszibarack öntözése
Hűvösebb éghajlatokon hetente egyszer kell öntözni a kajszibarackfákat, míg melegebb vidékeken heti három öntözésre is szükségük lehet. Fiatalabb korukban (az első öt évben) egy-egy öntözés alkalmával 3-5 cm vízre van szükségük, míg az idősebb fák ennek csak a felét igénylik.
A kajszibarack ritkítása és metszése
A kajszibarackfák gyümölcsei gyakran azért potyognak le, mert a legtöbb fa lényegesen több virágot hoz, mint ahány gyümölcsöt képes fenntartani. A fiatalabb gyümölcsöket éppen ezért érdemes megritkítani, hogy a maradéknak több helye és erőforrása legyen nagyra és egészségesre nőni. A ritkítás (ahogyan a metszés is) továbbá javítja a fák szellőzését, és csökkenti a fertőzések veszélyét. A kajszibarackfákat metszeni is kell, hogy egészségesek maradjanak. Nem csak az elhalt, beteg és keresztben növő ágaikat kell eltávolítani, hanem formára is kell nyírnod őket. A kajszibarackfák akkor teljesítenek a legjobban, ha V alakúra metszik őket.
A kajszibarack talajtakarása
A kajszibarackfák körül télen ajánlott talajtakarót alkalmazni. Egy réteg faforgács vagy szalma segít tovább hűteni a talajt, hogy a fa ne ébredjen fel túl korán téli álmából.
A kajszibarack társültetése
A kajszibarackok jól érzik magukat napraforgók, illetve más barack- és szilvafák közelében. A bazsalikom, vöröshagyma, fokhagyma, fehér üröm mind segíthetnek távol tartani a kajszibarackot veszélyeztető kártevőket. A kajszibarackfákat ezeken kívül eper, szőlő, spárga, gilisztaűző varádics, nadálytő, sarkantyúka, hajdina és istenfa közelébe is ültetheted. Kerülendők azonban a paradicsomok és a paprikák, ugyanis ezek betegségeit a kajszibarackfák is elkaphatják. Ezeken kívül ne ültesd őket burgonya, padlizsán, petúnia, hajnalka és zsálya közelébe.
A kajszibarack szüretelése és tárolása
A kajszibarackfák 3-5 évvel az elültetésük után kezdenek el gyümölcsöt teremni. Ezeket érett, ehető állapotukban kell leszüretelni, amiről kellemes illatuk és enyhén puha, de nem pépes állaguk árulkodik.
Óvatosan nyomkodd meg, majd ha jónak találod, egy finom, tekerő mozdulattal húzd le őket a szárról. A legtöbb kajszibarack júniustól szeptemberig érik, ami persze függ az éghajlattól és az adott fajtától is. A leszüretelt kajszibarackokat frissen nem tárolhatod sokáig – a hűtőben is csak legfeljebb egy hétig maradnak ehetők. Persze le is fagyaszthatod őket, ám ehhez először el kell távolítanod a magjukat, különben megromlik az ízük.
Vágd fel a terméseket, majd mártsd őket aszkorbinsavba, hogy ne veszítsék el a színüket. Ez után helyezd őket légmentesen zárható, fagyasztható tárolókba, majd a fagyasztóba (legfeljebb három hónapig). Ezen kívül ki is száríthatod, vagy be is főzheted kajszibarackjaidat.