Gyakori tévhitek az otthoni komposztálásról, hogy túl bonyolult, rossz szaga lesz, és piszkos tevékenység. Ezek igazak lehetnek, ha rossz módon komposztálsz, de a helyes komposztálás megtanulása meglehetősen egyszerű. Miután elkezdted a komposztálást, rá fogsz jönni, hogy ez egy egyszerű módja annak, hogy a konyhai hulladékot és más szerves anyagokat újrahasznosítsd olyasvalamivé, ami elősegítheti a növények virágzását és nem mellesleg környezetbarát is.
A komposztálás típusai
Mielőtt elkezdenéd, fontos tudni, hogy többféle komposztálás létezik. Most a hideg komposztról, a forró komposztról és a vermikomposztról beszélünk. A hideg komposztálás egyszerű, az udvari hulladék összegyűjtéséből vagy a szemetes szerves anyagok (például gyümölcs- és zöldséghéj, kávézacc és filterek, valamint tojáshéj) kiszedéséből, majd egy kupacba vagy szemetesbe helyezéseséből áll. Körülbelül egy év leforgása alatt az anyag lebomlik.
A forró komposztálás aktívabb szerepet igényel, de megtérülése az, hogy gyorsabb folyamat; meleg időben egy-három hónapon belül komposzthoz juthatsz. A forró komposzt gyorsfőzéséhez négy összetevő szükséges: nitrogén, szén, levegő és víz. Ezek az elemek együtt mikroorganizmusokat táplálnak, amelyek felgyorsítják a bomlás folyamatát. A vegetációs időszakban, amikor sok a kerti hulladék, összekeverhetsz egy nagy adag komposztot, majd elkezdhetsz egy másikat, miközben az első "fő".
A komposzt másik fajtája a vermikomposzt, amelyet férgek segítségével készítenek. Amikor ezek a férgek megeszik az ételmaradékot, olyan dolgokat bocsátanak ki, amelyek nitrogénben gazdagok. Ehhez nem használhatsz akármilyen régi férgeket. Szükséged van vörös férgekre. A komposztáláshoz használt férgek olcsón megvásárolhatók az interneten vagy a kerti beszállítóknál.
Mit kell komposztálni?
Az otthoni komposztálás nagyszerű módja annak, hogy felhasználd a hűtőben lévő olyan dolgokat, amelyek már egy kicsit túl vannak a szebb napokon, ez pedig segít csökkenteni az élelmiszer-pazarlást. Bizonyos típusú udvari hulladékot is komposztálhatsz ahelyett, hogy a szeméttelepre küldenéd. Gyűjtsd össze ezeket az anyagokat a komposzthalom megfelelő indításához:
• Gyümölcsmaradványok
• Növényi maradékok
• Zacc
• Tojáshéj (bár eltarthat egy ideig, amíg lebomlik)
• Száraz levelek
• Finomra vágott fa és kéregforgács
• Aprított újság
• Szalma
• Fűrészpor kezeletlen fából
Soha ne adj hozzá húst, tejterméket, sajtot, zsírt/olajat, állati hulladékot vagy vegyileg kezelt fát. Ezek az elemek vagy kellemetlen szagokat okoznak és káros betegségeket vagy vegyszereket tartalmazhatnak.
Ha a konyhában tartasz egy edényt, akkor az ételek elkészítése során könnyen felhalmozhatod a komposztáló anyagokat. Ha nem szeretnél ilyet vásárolni, elkészítheted saját beltéri vagy kültéri komposztládádat. Ha a konyhai hulladék gyorsan megromlik, egy másik lehetőség az, hogy a fagyasztóban tárolod őket, amíg készen nem állnak a nagyobb kültéri halomra.
Kombináld a zöld és a barna anyagokat
A saját forró komposzt kupac elkészítéséhez várd meg, amíg elegendő anyaggal rendelkezel ahhoz, hogy legalább 3 méter mély halmot készíts nedves (zöld) és száraz (barna) tárgyak kombinációjával. A barna anyagok közé tartoznak a szárított növényi anyagok, a lehullott levelek, a felaprított faágak, a kartonpapír, az újság, a széna, a szalma és a faforgács. Ezek az elemek szén-dioxidot adnak. A zöld anyagok közé tartozik a konyhai hulladék, kávézacc, állati trágya (nem kutyától vagy macskától), valamint friss növények és fű. Ezek az elemek nitrogént adnak hozzá.
A legjobb eredmény elérése érdekében kezdd el a komposzthalom építését úgy, hogy három rész barna anyagot keversz össze egy rész zöld anyaggal. Ha a komposzthalom túl nedvesnek tűnik, és kellemetlen szagú, adj hozzá több barna elemet, vagy keverd össze a komposztot egy kerti villával a levegőztetés érdekében. Ha azt látod, hogy nagyon barnának és száraznak tűnik, adj hozzá zöld elemeket és vizet, hogy kissé nedves legyen.
Öntözd meg a komposzthalmodat
Rendszeresen permetezz vizet a komposzthalomra, hogy nedves szivacs állaga legyen. Ne adj hozzá túl sok vizet, különben a komposzthalomban lévő mikroorganizmusok bevizesednek és megfulladnak. Ha ez megtörténik, a kupacod a komposzt helyett rothadni fog. A komposzthalom hőmérsékletét komposzthőmérővel figyelheted, hogy megbizonyosodj arról, hogy az anyagok megfelelően bomlanak le. Vagy egyszerűen nyúlj a kezeddel a komposzthalom közepébe. A komposzthalomnak melegnek kell lennie.
Keverd meg a komposztot
A vegetációs időszakban a komposzthalmot hetente egyszer kerti villával megforgatva kell oxigénnel ellátni. A legjobb idő a komposzt megforgatására, amikor a kupac közepe meleg vagy amikor a hőmérő 50-60 fok között mutat. A komposzthalom megkeverése elősegíti a gyorsabb főzést, és megakadályozza, hogy az anyagok mattá váljanak és szag keletkezzen. Ezen a ponton a barna és a zöld réteg betöltötte a célját, így érdemes alaposan összekeverni a két anyagot.
Tápláld kertedet komposzttal
Amikor a komposzthalom már nem ad ki hőt, és kiszárad, barna és omlós lesz, akkor teljesen megfőtt, és készen áll a kert takarmányozásra. Adj hozzá körülbelül 10-15 centi komposztot a virágágyásokhoz, és egy vastag réteget a cserepek tetejére minden ültetési szezon elején.
Egyes kertészek kész komposztból készítik az úgynevezett komposztteát. Ez azt jelenti, hogy a teljesen kialakult komposztot több napig vízben "állni" kell hagyni, majd leszűrni, hogy házi készítésű folyékony műtrágyaként használhassák.
Minden kertész más, ezért te döntöd el, melyik komposztálási mód illik legjobban az életmódodhoz és kertedhez Szerencsére függetlenül attól, hogy melyik utat választod, az otthoni komposztálás egyszerű és környezetbarát. Ráadásul csemege a kertednek! Némi konyhai hulladékkal és némi türelemmel a környék legboldogabb kertje lesz a tiéd!