Ez a faj Közép-Amerikából származik, majd a trópusi, szubtrópusi (Afrika, India, Indonézia) területeken is elterjedt. Karkadénak nevezik ezeken a területeken azt a savanykás, alkoholmentes italt, amely kiváló szomjoltó. Frissítőként, fáradtság ellen is hatásos. Köszönhető ez a vörös sóska - mert így is nevezik - azon tulajdonságának, hogy serkenti a bőr vérellátását, ezáltal tágítja a pórusokat, segítve a bőr lehűlését. Más fajokat a fa- vagy a textilipar hasznosít.
A hibiszkusz mint vérnyomáscsökkentő
Teaként is fogyasztható, talán ez a legismertebb. Kontroll csoportos vizsgálatok bizonyították a vérnyomáscsökkentő hatását. A résztvevők 6 héten keresztül napi 3 csésze teát ittak meg, ami észlelhető vérnyomáscsökkenést idézett elő. Ennek oka a hibiszkusz virágában megtalálható anthocyanin nevű anyag, ami a virág színét is adja. Szerepet játszik az érfalak karbantartásában, és erősíti a sejtek és szövetek felépítésében fontos fehérjekollagént. A hibiszkusz tea anthocyanin és más összetevői antioxidánsként is működnek, megtisztítják a szervezetet a szabadgyököktől, csökkentik a szív megbetegedésének és a rák kialakulásának kockázatát, valamint az öregedés hatásait.
A tea elkészítésének módozatai
Attól függ, hogy melyik hatóanyag miatt fogyasztjuk. Ha a C-vitamin tartalom miatt, akkor áztatni érdemes, mint a csipkebogyót. Ha viszont a színét adó anthocyanin antioxidáns, sejtvédő hatásait szeretnénk kiaknázni, akkor forrázni szükséges. 1 evőkanál teafüvet használjunk csészénként.
További gyógyhatások
A hibiszkuszban számos szerves sav (pl. alma-, citrom-, aszkorbin- és gyümölcssav) és vitamin (B1, B2, B3, B6, C, D provitamin), továbbá ásványi anyag (pl. kalcium, foszfor, kálium, magnézium, nátrium) és nyomelem (pl. cink, szelén, vas, króm, mangán) is található. A korábban már említett hatásain kívül ismert még vízhajtó, ezáltal vesetisztító, baktériumölő és görcsoldó tulajdonsága is.
Utóbbi hatása a csipkebogyóval vagy erdei mályvával együtt még jelentősebb. Forrázata külsőleg borogatásként használható tályogok és váladékozó ekcéma esetén. Húsos csészéjét használják étvágytalanság esetén is. A már említett flavonoidok képesek még (szív- és érrendszer, szabadgyök megkötő képesség mellett) az idegen anyagok mutagen és rákkeltő hatásának csökkentésére, és a rákos sejtek elpusztítására is. A hibiszkuszban elsősorban a flavonoid quercitin található meg, amely egyes kutatások szerint a legaktívabb flavonoid, amely megakadályozza például a hisztamin felszabadulását, így erős allergiaellenes hatású. A quercitin részt vesz a prosztata és a kiválasztórendszer működésében. Rákellenes hatása több esetben bizonyított, és cukorbetegek számára is fontos.