Ahogy mind több ember fordul a természet patikája felé, egyre inkább előtérbe kerülnek olyan növények is, amelyekről sokan talán nem gondolnánk, hogy nem csak szépségük miatt teremtettek. Ilyenek például az ehető virágok is, amelyek számtalan jótékony hatással rendelkeznek az esztétikum mellett. Lássuk hát, mit adhat nekünk a címben említett virág!
Botanikai és más tudnivalók
A hibiszkusz, másik nevén, a mályvacserje egy kétszikű, zárvatervő, csészeleveles, a mályvafélék családjába tartozó virág. A hibiszkusz nemzetség rendkívül változatos, mintegy 1200 fajjal. Hazánkban többnyire dísznövényként ismert, de kerti bokorként is megjelenik. Ez az Ázsiából származó növény, Európában először a párizsi királyi füvészkertben jelent meg, Jean Robin, francia botanikusnak köszönhetően. A legtöbb faj nagy fényigényű, dísznövényként pedig leginkább dézsában tartható, mert nem fagytűrő. Egyik kivétel ez alól a törökrózsa. A hibiszkusz elnevezés az egyiptomi szent madár, íbisz nevéből származik, amiről azt lehet tudni, hogy Thot vagy Hib, a bölcsesség istenének szent állata volt.
Felhasználása
A legsokoldalúbb faj a szudáni hibiszkusz vagy rozella, amelynek a dísznövényként való termesztésén kívül is sokrétű a felhasználása. A sötétvörös, húsos virágkelyhek kerülnek nemzeti ételekbe, valamint szirupok, lekvárok alapanyagát is képezi. Természetes ételfestékként is megállja helyét, a hennát jó erős hibiszkusz teába keverve bordósítja a színhatást.
Mexikóban és más országokban is fűszerként használatos. Különböző gyógyhatásai miatt pedig a természetgyógyászok is előszeretettel alkalmazzák. Az ayurvédában használatos borogatásként (bőrgyulladás, égési sérülés kezelésére), készül belőle tinktúra, hajszesz (hajnövekedés serkentésére). A következő oldalon még több információ vár rátok!
Forrázata számos tünet kezelésére alkalmas: lemosóként tisztítja, szépíti a bőrt; a szem kötőhártya-gyulladását, váladékképződéssel járó, gyulladt állapotait, égő érzéseit forrázatával lehet kezelni, kamillával keverni; erősíti a női belső nemi szerveket, fokozza ruganyosságukat; gyomorerősítőként gyömbérrel együtt, kismérvű gyomorfekélynél édesgyökérrel kombinálva; hörgők és a tüdő gyulladással, lázzal kísért, hurutos állapotaira is jó, mert lehúzza a gyulladást, és segít feloldani a letapadt hurutot, megszünteti az ugató köhögést.
Asztma kezelésére is ezért ajánlják, görcsoldó hatása miatt; szájban lévő sebek, gyulladások, vérzések kezelésére, forrázatát öblögetőként, naponta többször; torok, hangszálak, mandulák gyulladására, teaként, gargalizálva. A következő oldalon még több hasznos tudnivaló vár!