A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség felhívta a figyelmet, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő kenyerek több mint egyharmada nem felel meg a Magyar Élelmiszerkönyvben leírtaknak, ugyanis sótartalmuk jóval meghaladja a határértéket.
A társaság által elvégzett kutatásban áruházláncok és nagyobb pékségek kínálataiból 14 fehér és félbarna kenyér vett részt. A laboratóriumi vizsgálatból kiderült, hogy 5 termékben, vagyis a vizsgált termékek több mint egyharmadában túl magasnak állapították meg a sótartalmat.
Nem ez volt az első ilyen vizsgálat a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetségtől. Korábban már végeztek teszteket zsemléken is. Az eredmények akkor sem voltak kielégítőek. Ott is az derült ki, hogy a kelleténél sósabb volt a termék, sőt az állaguk sem volt kielégítő.
Komoly probléma az élelmiszerek rejtett sótartalma
Tóth Gábor, élelmiszeripari mérnök szerint az élelmiszerek rejtett sótartalma komoly probléma hazánkban. Egy átlagember naponta 5 gramm, vagyis 1 teáskanálnyi sót vinne be szervezetébe, ha betartaná a megengedett határértéket. A kenyérben 10 dekagrammonként áltagosan 1,5-2 gramm só van, tehát egy kiló kenyérben 15-20 gramm. Egy magyar átlagember 15-20 deka kenyeret eszik meg naponta, ami azt jelenti, hogy már ezzel az egy élelmiszerrel 2,2-4 gramm sót vesz magához, amivel már meg is közelítette az 5 grammos határértéket. Ezért az élelmiszerek otthoni sózása nem hozható közvetlen összefüggésbe a túlzott sófogyasztással, hanem az olyan élelmiszerekben, mint a sajtok, felvágottak, chipszek, margarinok, stb. rejtett sótartalma okolható, hogy napi sóbevitelünk 14 gramm, ami majdnem háromszorosa az elfogadottnak.
Kérdezzük az eladót a sótartalomról
Annak ellenére, hogy az olyan 24 órán belül elfogyasztott élelmiszeripari termékekre, mint a kenyér, vagy a zsemle, nem kötelező címkét tenni, a fogyasztó bátran megkérdezheti a forgalmazót, mert tudnia kell az általa forgalmazott termék összetételét, és kérésre kötelező tájékoztatást adnia.
A pékek fogadalmat tettek, hogy csökkentik a sótartalmat
A pékszövetség önkéntes vállalást tett az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnek (OÉTI), hogy a pékáruk sótartalmát kér lépcsőben összesen 16 %-kal csökkentik. Emellett ösztönözni fogják a vállalkozásokat, hogy az élesztős módszer helyett alkalmazzák a klasszikus kovászos eljárást a kenyereknél. A klasszikus eljárás visszahozására azért van szükség, mert az élesztővel történő előállítás során nem képződnek olyan aromaanyagok, mint a hagyományos eljárás során, ezért több sót kell hozzáadni a kenyérhez. A kovászolással így szintén csökkenthető a sótartalom.
A szervezet által tett javaslatokat az OÉTI elfogadta, így 2015-től, majd második lépcsőben 2018-tól mérséklődni fog a pékáruk sótartalma.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.