A hagymatermesztés rejtelmei

A hagymatermesztés rejtelmei

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
hirdetes
A hagymatermesztés rejtelmei

Szüretelés

Ha zöldhagymákat szeretnél, akkor még az előtt kell leszüretelned őket, hogy hagymarészük növekedni kezdene. Vannak olyan zöldhagyma fajták is, amelyek sosem lépnek át ebbe a fázisba, így sem ültetésük, sem szüretelésük nem igényel semmilyen speciális odafigyelést. A hagymák nagy előnye – más termő növényekkel szemben – hogy termésüket lényegében szinte minden fejlődési fázisban el lehet fogyasztani. Érdemes persze észben tartani, hogy nyár végén a hervadozó hagymalevelek azt jelzik, hogy a termés már nem fog tovább nőni. A szüreteléshez nem kell mást tenned, mint megfogni őket a nyakuknál, kissé meglazítani a talajt körülöttük, és kihúzni őket.

Tárolás

A hagymák nem csak ízük és egyszerű termelésük miatt olyan népszerűek, hanem mert nagyon jól tárolhatók is. Bizonyos változatokat tovább lehet tárolni, mint másokat. Néhány édes hagymaféle csupán egy napig áll el. Ha mennyiséget szeretnél termelni, hogy egész télen kitartsanak a tartalékok, akkor mindenképpen válassz olyan fajtát, ami sokáig tárolható, különben az egész éves termés nagy része mehet majd a kukába. A szüretelést követően a hagymákat érdemes megtisztítani, mielőtt eltárolnád őket. Ez nem csak tisztábbá teszi őket, hanem segít abban is, hogy tovább elálljanak, hiszen a rájuk tapadt talaj képes megszívni magát nedvességgel.

hirdetes

Az agyagos talajt nehéz lehet levarázsolni a hagymákról. Ahelyett azonban, hogy víz alatt próbálnád lemosni őket (ne feledd: a víz a hagymatárolás főellensége) hagyd, hogy megszáradjanak és keféld le őket amennyire alaposan csak lehetséges. A tökéletes tisztaság érdekében óvatosan húzd le a külső rétegüket – de ne feledd, hogy ezzel egy védelmi réteget távolítasz el róluk. Ezután a hagymákat ki kell szárítani, hasonlóképpen a fokhagymákhoz. Ez a folyamat heteket vagy akár napokat is igénybe vehet a körülményektől függően. Terítsd szét a hagymákat egy száraz felületen úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, vagy kösd fel őket kis csokrokban a leveleiknél. A meleg, 24°C körüli hőmérsékletek ideálisak a szárításhoz.

A hagymák héja lazábbá, szárazabbá és törékennyé válik, hasonlóképpen azokhoz, amiket a boltban talál az ember. Amikor a nyakuk teljesen megszáradt, lényegében vége is a szárításnak. Ez után összevághatod és kosarakban vagy dobozokban tárolhatod őket, amíg nem lesz rájuk szükség. A szárított hagymákat lehetőleg hűvös, sötét és minél szárazabb helyen tartsd. Nem kizárt, hogy elkezdenek kicsírázni, de ez természetes. A csírázó krumplikkal ellentétben a hagymák még így is nyugodtan elfogyaszthatók.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

előhajtatott burgonya

a burgonya 1—2 héttel korábban betakarítható, ha a vetőgumót kiültetés előtt... Tovább

mechanikus víztelenítés

a nedves anyagokból, így a nagy víztartalmú takarmányokból a felesleges víznek mechanikus... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség