A jó öreg módszer, áss vermet a gyökérzöldségek tárolásához
A talaj tulajdonságainak köszönhetően minél mélyebbre ásol le, annál közelebb kerülsz majd egy hűtő hőmérsékletéhez a gyökérzöldségek tárolásához, ami ráadásul egész évben stabil marad. Ha olyan helyen élsz, ahol a talaj télen megfagy, akkor a terméseknek a fagyvonal alá kell kerülniük, ami akár 60cm-es mélységet is jelenthet. Használ kemény műanyag ládákat, vagy más olyan tárolókat, amelyeket a rágcsálók nem tudnak átlyukasztani.
A terméseket felülről sűrű hálóval is takard le, hogy a kártevők ne férjenek hozzá a tartalmához, a maradék üres helyet töltsd fel tőzegmohával, majd az egészet takard le egy furnérlemezzel. Ha a talaj nem fagy meg birtokodon, akkor akár benne is hagyhatod a gyökérzöldségeket. Ebben az esetben akkor takaríthatod be őket, amikor szükséged van rájuk.
Persze ebben az esetben fennáll a veszélye, hogy a kártevők előbb fogyasztják el terméseidet, mint te. Az esetleges fagyoktól egy nagyjából 15cm vastag réteg szalmatakaróval védheted meg a terméseket. Fontos észben tartani, hogy ha nyirkos talajban állnak, akkor kirohadnak majd, de egy műanyag fóliával megvédheted őket az esetleges téli esőzésektől.
A gyökérzöldségek előkészítése a tárolásra
Ha gyökérzöldségeid megértek a betakarításra, néhány óvintézkedéssel biztosíthatod, hogy a lehető legtovább őrizzék meg minőségüket a tárolás során. A betakarítást reggel végezd, több napnyi száraz időjárás után, nap közben pedig hagyd, hogy a gyökerek a napon száradjanak ki. Ettől megkeményedik a héjuk, és elpusztulnak rajtuk a legvékonyabb gyökérszálak - a termések ekkor „téli álomba” szenderülnek.
Vágd le a termésekről a levélzetet és a szárakat, nem sokkal a koronarész felett (ahol a gyökerek összenőnek a szárakkal). Fontos, hogy a gyökereket ne tisztítsd vagy mosd meg – a tárolásnál épp, hogy segít, ha földesek maradnak. Ügyelj továbbá arra, hogy óvatosan bánj velük, és ne karcold meg őket, vagy üsd oda bármihez, különben észrevétlenül megsérülhetnek, és megromolhatnak.
Végül válogasd ki a sérült, beteg és más, nem megfelelő terméseket, hogy ne rohadjanak szét és ne terjesszék betegségeiket a többi, ép termésre a tárolás során. Egy-két sérült darab még menthető lehet, de ezeket azonnal fel kell használni, hogy ne romoljanak meg – tárolásra viszont már nem alkalmasak.
Meddig tárolhatók a különböző gyökérzöldségek?
0-4°C között, 95%-os páratartalomban nagyjából ennyi ideig tárolhatod az alábbi gyökérzöldségeket. Cékla: 1-3 hónap, sárgarépa: 4-6 hónap, zeller: 3-4 hónap, torma: 10-12 hónap, csicsóka: 2-5 hónap, karalábé: 2-4 hónap, pasztinák: 2-6 hónap, burgonya: 5-8 hónap, karórépa: 2-4 hónap, tarlórépa: 4-5 hónap.
Milyen edényt használjunk a gyökérzöldségek tárolásához
A gyökérzöldségek tárolása során a megfelelő tárolóedény kiválasztása kulcsfontosságú. A tárolóedénynek biztosítania kell a megfelelő szellőzést, nedvességtartalmat és védelmet a külső káros hatásoktól. A faládák általában jól szellőznek, ami segít megelőzni a penészedést és a rothadást. Tartósak és hosszú élettartamúak, illetve természetes anyagból készülnek.
A fonott kosarak kiválóan szellőznek, ami segít megelőzni a penészedést. Ezek az eszközök dekoratívak is lehetnek, és jól mutatnak a konyhában vagy a kamrában. A kosarak kevésbé tartósak, mint a faládák, különösen, ha gyakran nedves környezetben vannak, illetve nehezebb is tisztítani. A műanyag edényeket ezzel szemben könnyű tisztítani és fertőtleníteni. A műanyag edények nem rothadnak, és hosszú élettartamúak. A műanyag edények szellőzése gyakran nem megfelelő, ami növeli a penészedés kockázatát. Érdemes perforált vagy lyukacsos műanyag edényt választani.