A gyökérzöldségek tárolása, hasznos tanácsok a gyökérzöldségek tárolásához. A gyökérzöldségek, mint a sárgarépa, cékla, retkek és burgonya, hosszú ideig frissen tarthatók, ha megfelelően tárolják őket. Az alábbiakban megosztjuk veletek a legfontosabb tippeket és trükköket, amelyekkel megőrizhetitek ezeket a zöldségeket a legjobb állapotukban.
Habár számos zöldséget le lehet fagyasztani, ki lehet szárítani vagy be lehet főzni, a gyökérzöldségű növények sajnos nem alkalmasak az ilyesfajta tartósításra. A gyökérzöldségek számára inkább egy egyszerű, párás helyiség az ideális. Ha van pincéd, akkor nem igazán lesz problémád ezzel, ha viszont nincs, akkor a gyökérzöldségek tárolása feladhatja a leckét számodra.
Milyen helyen érdemes tárolni a gyökérzöldségeket?
Ha lefagyasztják őket, a gyökérzöldségek elveszítik az ízüket, 4°C felett pedig elkezdhetnek kihajtani (és megrohadni). Alacsony páratartalom mellett kiszáradnak és összehúzódnak. Megfelelő körülmények között azonban a gyökérzöldségek akár hónapokig is tárolhatók. Ehhez 0-4°C közötti hőmérsékletekre, és lehetőleg 95%-os páratartalomra lesz szükség, ami segít megőrizni a termések friss, ropogós textúráját.
Na persze, nem lehet egy egész télre elegendő terményt beletömni egyetlen otthoni hűtőbe, ezért alternatív megoldásokhoz kell folyamodnod. A cél az, hogy egy olyan jól szigetelt helyen tárold gyökérzöldségeidet, ami mentes a hőingadozásoktól és folyamatos páratartalom is jellemző rá. Hogy ezt pontosan hogy oldod meg, az függ otthonod éghajlatától, és persze a rendelkezésedre álló erőforrásoktól is.
A gyökérzöldségek tárolása - egy hagyományos pincében
Ha otthonodhoz tartozik egy hagyományos pince, akkor ez ideális hely lehet gyökérzöldségeid számára, ha a körülmények megfelelőek maradnak. Ha azonban nincs pincéd, akkor az alábbi alternatívákat érdemes kipróbálni.
A gyökérzöldségek tárolása - alagsorokban és ládákban
Ha otthonod rendelkezik egy fűtetlen alagsorral, akkor szinte biztos, hogy ez télen hideg marad, de épp, hogy nem fagy majd be. Az alagsoba nyáron sem megy be annyira a meleg, így hűvösebb klímát biztosít a növényeknek. Ebben az alagsorban kialakíthatsz egy ideális helységet gyökérzöldségeid tárolására. Építhetsz például egy elkerített kamrahelységet az egyik sarokban, ahol egy alagsori ablak is található. A hőmérséklet ezen ablak nyitásával és zárásával szabályozható, a páratartalmat pedig egy lábasnyi víz elhelyezésével emelheted meg.
A termések polcokra kerülhetnek, hogy könnyű legyen hozzájuk férni, és hogy több is elférhessen ezen a szűkös helyen. Szükséged lesz persze egy pontos hőmérőre és egy páratartalom-mérőre is, hogy mindig tudd, ideálisak-e a körülmények a termések tárolásához. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon további hasznos tanácsok várnak!
Milyen edényt használjunk a gyökérzöldségek tárolásához
A gyökérzöldségek tárolása során a megfelelő tárolóedény kiválasztása kulcsfontosságú. A tárolóedénynek biztosítania kell a megfelelő szellőzést, nedvességtartalmat és védelmet a külső káros hatásoktól. A faládák általában jól szellőznek, ami segít megelőzni a penészedést és a rothadást. Tartósak és hosszú élettartamúak, illetve természetes anyagból készülnek.
A fonott kosarak kiválóan szellőznek, ami segít megelőzni a penészedést. Ezek az eszközök dekoratívak is lehetnek, és jól mutatnak a konyhában vagy a kamrában. A kosarak kevésbé tartósak, mint a faládák, különösen, ha gyakran nedves környezetben vannak, illetve nehezebb is tisztítani. A műanyag edényeket ezzel szemben könnyű tisztítani és fertőtleníteni. A műanyag edények nem rothadnak, és hosszú élettartamúak. A műanyag edények szellőzése gyakran nem megfelelő, ami növeli a penészedés kockázatát. Érdemes perforált vagy lyukacsos műanyag edényt választani.