Komposzt, faforgács és egyéb természetes közegek
Az ilyen, tárolóban vagy szabadban való termesztésre is ideális gombákat ládákban, zsákokban, befőttesüvegekben, terráriumokban, dobozokban vagy közvetlenül a földön is termesztheted. A talajba való telepítés előtt a közeget pasztörizálni vagy sterilizálni kell. Ehhez a közeget 70-80°C közötti hőmérsékletűre kell hevíteni. Ez a lépés elengedhetetlen, ugyanis így számos olyan mikroorganizmus kiiktatható, amelyek gátolnák a micélium fejlődését. Ne menj azonban 80°C fölé sem, mert ezzel a jótékony mikroorganizmusokat is elpusztíthatod. A különböző közegeket a következőképpen készítheted elő a gombatermesztéshez.
Szalma
Pasztörizált szalmát vásárolhatsz készen, vagy saját magadnak is készíthetsz otthon. Fogj egy fűnyírót vagy faszecskázót és aprítsd fel a fás szárú szalmát (például búza vagy rozs) 2-7cm-es darabokra. Kukta híján a felmelegítést a sütődben is elvégezheted. Helyezd a szalmát egy sütőzsákba és adj hozzá egy kis vizet, hogy nyirkossá válhasson. Melegítsd a sütőt 150°C-ra, tedd be a szalmás zsákot és használj sütőkben is alkalmazható hőmérőt, hogy szemmel tarthasd a hőmérsékletet az első órában. Amikor a szalma 75-80°C közé melegszik, tekerd le a sütőt 80°C-ra és hagyd főni a szalmát további 3 óráig. Amikor elkészült, hagyd, hogy teljesen lehűljön (ez 6-10 órát vesz majd igénybe).
Faforgács vagy fűrészpor
A faforgácsot és/vagy fűrészport ugyan azzal a módszerrel kell előkészíteni, mint amivel a szalmát.
Komposzt
Ha nincs kéznél kész komposztod, akkor megmutatjuk, hogyan készíthetsz magadnak. Keverj össze némi vizes szalmát és nitrogénban gazdag szerves trágyát egyenlő arányban (ebben egy vasvilla lehet a segítségedre). Hagyd hogy a komposzt álljon egy kicsit, de mindig tartsd nedvesen. Egy hőmérő segítségével figyeld a halom hőmérsékletét – valahányszor 70-75°C közé kúszik, forgasd meg az egészet. Ezt ez után még háromszor várd és ismételd meg, ekkora már nem érzed majd az ammóniát és a halom bolyhos textúrát vesz fel.